Sari direct la conținut

Planul de la Cotroceni pentru validarea Guvernului Ciucă: PNL bate palma cu PSD pentru Guvern minoritar / USR rămâne în opoziție/ Cîțu preia șefia Senatului / PSD – Camera Deputaților

HotNews.ro
Marcel Ciolacu votează la motiunea de cenzura, Foto: AGERPRES
Marcel Ciolacu votează la motiunea de cenzura, Foto: AGERPRES

După ce președintele Klaus Iohannis le-a cerut liberalilor nominalizarea lui Nicolae Ciucă pentru funcția de premier, se pregătește guvernare minoritară cu susținerea PSD în Parlament. Surse politice au declarat pentru HotNews.ro că planul era deja parafat, iar funcțiile au fost deja împărțite între PNL-PSD și UDMR. Pesediștii nu vor nominaliza oameni în Guvern, dar vor primi șefia Camerei Deputaților. Premiu de consolare pentru Cîțu va fi șefia Senatului.

Potrivit surselor citate, social-democrații nu vor intra la guvernare și vor susține guvernul lui Nicolae Ciucă din Parlament. În schimb, PSD va primi șefia Camerei Deputaților, dar și accesul la banii publici pentru primarii săi, prin numirea de către liberali a unui ministru independent politic la unul dintre ministerele cheie – Dezvoltare sau Finanțe.

Ca premiu de consolare, Florin Cîțu ar urma să primească șefia Senatului, cu voturile senatorilor PSD.

Surse din PSD au confirmat pentru HotNews.ro că negocierea a fost între Marcel Ciolacu și președintele Klaus Iohannis și a fost parafată cu o zi în urmă, înainte de întâlnirea cu liderii PNL de la Vila Lac. Liderii social-democrați ar fi fost de acord să-i acorde sprijin parlamentar lui Nicolae Ciucă pentru a forma Guvernul.

Ulterior, șeful statului s-a întîlnit cu liderii PNL și le-a cerut acestora să-l susțină pe Nicolae Ciucă pentru funcția de premier.

Cu o zi în urmă, lideri social-democrați au declarat pentru HotNews.ro că sunt dispuși să susțină un guvern minoritar condus de un premier independent, dar format din miniștri propuși de către PNL și UDMR. „Noi am putea susține un premier independent politic, iar miniștrii să fie persoane politice”, au declarat sursele citate.

O parte dintre liderii PNL au început încă de miercuri să acrediteze ideea unui guvern împreună cu PSD, minoritar sau asumat. Liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, a declarat că, în ipoteza în care USR-ul va refuza refacerea coaliţiei, este obligatorie o discuţie cu PSD. Liberalul spune că discuţiile cu social-democraţii pot porni de la un Guvern minoritar şi pot merge până la un Guvern asumat.

”Din punctul meu de vedere, în momentul de faţă, prioritatea este discuţia cu USR-ul. În ipoteza în care USR-ul va refuza refacerea coaliţiei, cred că este obligatorie o discuţie cu PSD, iar paleta de discuţii poate porni de la un Guvern minoritar şi poate merge până la un Guvern asumat”, a declarat senatorul PNL Daniel Fenechiu, citat de News.ro.

Liderul PNL din Camera Deputaților, Florin Roman, a declarat miercuri la TVR că viitorul Guvern trebuie să aibă miniștri „responsabili și buni specialiști”, iar până acum cei mai buni miniștri i-au dat PNL și PSD. „Eu văd un Guvern cu oameni responsabili și buni specialiști. Deocamdată cei mai buni specialiști i-au dat PNL și PSD pe funcții ministeriale”, a spus Roman.

Reamintim că HotNews.ro a relatat că președintele Klaus Iohannis a luat în calcul varianta unui guvern minoritar cu susținerea din Parlament a social-democrațiilor.

Președintele i-ar fi promis lui Florin Cîțu că, dacă va pica prin moțiune de cenzură, îl va nominaliza din nou în fruntea Guvernului. Mai exact, președintele făcea prima nominalizare în persoana unui premier neutru sau tehnocrat care nu ar fi reușit să coaguleze o majoritate în Parlament. După ce prima propunere de premier va pica, președintele ar face cea de-a doua nominalizare, de acestă dată în persoana lui Florin Cîțu. Numai că aici planul a fost stricat de criza sanitară și s-a lovit de refuzul USR și PSD de a-l susține din nou pe Florin Cîțu pentru postul de premier. Cea de-a treia opțiune rămasă pe masă, dar pe care PNL încearcă să o evite este guvernare minoritară PNL-UDMR- Minorități, fără Florin Cîțu și cu santajul PSD în Parlament.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro