Sari direct la conținut

VIDEO UPDATE Klaus Iohannis și Maia Sandu, la Palatul Cotroceni: România a demonstrat că rămâne mereu aproape de Rep. Moldova / Contăm pe vocea României în Uniunea Europeană

HotNews.ro
fakepathMaia Sandu si Klaus Iohannis, la Cotroceni (Sursa: Twitter), Foto: Hotnews
fakepath\Maia Sandu si Klaus Iohannis, la Cotroceni (Sursa: Twitter), Foto: Hotnews

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a fost primită marți de președintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni, în cadrul primei vizite oficiale în România după câștigarea alegerilor. Contăm pe vocea României în Uniunea Europeană pentru că integrarea europeană este principalul obiectiv, a declarat Maia Sandu, în cadrul declarațiilor de presă comune susținute de cei doi șefi de stat. La rândul său, președintele Iohannis a spus că România rămâne principalul prieten și avocat al cauzei Rep. Moldova la nivel european. Colaborarea dintre cele două state în domeniul energetic și securitatea la Marea Neagră au fost, de asemenea, printre subiectele importante discutate în cadrul întâlnirii.

UPDATE 12.00 Maia Sandu și Klaus Iohannis au avut o întâlnire tete-a-tete, urmată de convorbiri oficiale. Cei doi au susținut declarații comune de presă.

Klaus Iohannis

  • Cu un nou Guvern și un nou Parlament la Chișinău, eforturile noastre comune pentru reformă, consolidare democratică și rezultate în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova vor fi într-adevăr de substanță. Cooperarea pe linie guvernamentală şi parlamentară a cunoscut un reviriment.
  • Am dovedit că putem conlucra eficient, acordându-ne sprijin reciproc în situații dificile. Adresez mulțumiri doamnei președinte, autorităților și medicilor din Republica Moldova pentru ajutorul valoros pe care ni l-au oferit recent, în momentele grele generate de pandemia de COVID-19.
  • Așa cum știți, echipe de medici și asistenți din Republica Moldova au venit în România pentru a lupta în prima linie alături de colegii lor din România. Efortul și dedicarea personalului medical din Republica Moldova au ajutat la salvarea de vieți. Nu vom uita acest gest.
  • În discuțiile de astăzi cu doamna președinte Sandu am subliniat, din nou, că Republica Moldova se bucură de un sprijin covârșitor, durabil și transpartinic la București.
  • România și Republica Moldova sunt unite printr-o legătură extrem de trainică – comunitatea de limbă, cultură și istorie.
  • România va rămâne în continuare cel mai apropiat prieten al Republicii Moldova.
  • Am onorat mereu angajamentele asumate în beneficiul direct al cetățenilor și am depus eforturi consistente pentru ca Republica Moldova să rămână o prioritate pe agenda Uniunii Europene, precum și în relație cu alți parteneri importanți, precum Statele Unite ale Americii.
  • Am discutat despre agenda europeană a Rep. Moldova.
  • În perspectiva viitorului Summit al Parteneriatului Estic din decembrie, dorim ca acesta să aibă ca rezultat un angajament solid față de partenerii estici cei mai ambițioși și avansați în implementarea reformelor, cum este Republica Moldova.
  • Pe agenda convorbirilor de astăzi s-a aflat și problematica de securitate regională.
  • Suntem preocupați de climatul de securitate de la Marea Neagră.
  • În ceea ce privește dosarul transnistrean, am reiterat poziția noastră cunoscută: România susține o reglementare cuprinzătoare, pașnică și durabilă a conflictului transnistrean, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova, în frontierele sale recunoscute la nivel internațional și fără afectarea viitorului său pro-european.
  • România a demonstrat că rămâne mereu aproape de Rep. Moldova

Maia Sandu

  • Ați fost primul șef de stat care ne-a onorat cu prezența la Chișinău, imediat după alegerile prezidențiale. Anunțam atunci, într-o Declarație comună, că după o perioadă lungă de îngheț Chișinăul și Bucureștiul revin la o relație firească.
  • În 2021, Republica Moldova a simțit mereu umărul României alături, care ne-a ajutat să trecem mai ușor prin crize, dar și să începem a construi un viitor mai bun.
  • Cu peste 500 de mii de doze oferite, gratis, România este cel mai mare donator de vaccin pentru noi, iar la ele se adaugă milioane de unități de echipamente de protecție.
  • Guvernul României ne-a venit în ajutor în plină criză energetică și vă mulțumim
  • Un aspect important, de care depinde viitorul Republicii Moldova, este securitatea energetică. În context, salutăm finalizarea gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău. De la 1 octombrie, acesta a devenit funcțional și și-a dovedit utilitatea în criza energetică din octombrie.
  • Următoarea prioritate de pe agenda noastră comună este interconectarea sistemelor de energie electrică – un proiect strategic pentru Republica Moldova. Pentru linia Isaccea-Vulcănești- Chișinău lucrările vor începe foarte curând.
  • Rămânem interesați în realizarea proiectului de interconexiune pentru liniile electrice Suceava-Bălți.
  • Susținem, totodată, intrarea companiilor de electricitate din România pe piața Republicii Moldova, fapt care va stimula concurența pe o piață dominată încă de monopoluri.
  • Ne dorim mult ca acest parteneriat să crească.
  • Contăm și de acum încolo pe sprijinul României în plan bilateral, dar și pe vocea ei importantă în cadrul Uniunii Europene.
  • Integrarea europeană este un obiectiv major al Republicii Moldova, pe care îl putem atinge și cu susținerea prietenilor noștri de la București.

Maia Sandu vine la București, la invitația președintelui, în contextul celebrării a 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice bilaterale dintre cele două țări.

Vizita are loc după ce, în august, Klaus Iohannis a fost la Chișinău, participând la manifestările dedicate celor 30 de ani de la declararea independenței Rep. Moldova.

Maia Sandu va fi primită la Palatul Cotroceni de președintele Iohannis și va avea o întrevedere cu premierul interimar Florin Cîțu, la Palatul Victoria.

Discuțiile dintre cei doi ”vor consolida cooperarea bilaterală la nivel politic, economic și sectorial și vor stimula avansarea proiectelor comune de interes strategic în domeniile energie, transporturi, sănătate, educație sau societate informațională’, a precizat Administrația Prezidențială.

De asemenea, se va pune accentul pe proiectele care conectează Chișinăul cu spațiul Uniunii Europene, prin intermediul României.

În contextul vizitei, va fi semnat și Acordul între Guvernele României și Republicii Moldova privind recunoașterea reciprocă a diplomelor, certificatelor și titlurilor științifice.

Din partea României va semna ministrul interimar la Educației, Sorin Cîmpeanu, iar din partea Republicii Moldova, ministrul Educației, Anatolie Topală. La ceremonia semnării acestui document va fi prezent și premierul interimar Florin Cîțu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro