Sari direct la conținut

Proiectul eliminării pensiilor speciale, adoptat de Parlament / USR: Nu se elimină nicio pensie specială / Modificările PSD și PNL: reforma se amână 5 ani și se finalizează în 2043 / Impozit doar de 15%, și nu de 30% cum era anunțat inițial

HotNews.ro
Plen reunit pentru pensiile speciale, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Plen reunit pentru pensiile speciale, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Parlamentul a adoptat, miercuri, proiectul de lege privind eliminarea pensiilor speciale. Proiectul de lege a suferit modificări față de varianta asumată de Guvern și convenită cu oficialii europeni. Mai exact, parlamentarii PSD și PNL au introdus derogări și excepții care amână aplicarea reformei în următorii 5 ani și prelungește eliminarea pensiilor speciale pe o perioadă de 20 de ani. USR a refuzat să voteze proiectul de lege precizând că acesta nu elimină nicio pensie specială.

Deputatul USR Cristian Seidler a venit cu două găleţi în plen afirmând că 210.000 de pensionari speciali există astăzi în România şi tot 210.000 de pensionari speciali vor exista în România şi după adoptarea acestei legi.

„Sunt două găleţi şi un pahar, domnule preşedinte de şedinţă, ca să vadă toată ţara, paharul este de 1125 de lei, 1,3 milioane de români încasează 1125 de lei pensie lunar în timp ce pensionarul special de la PNL, domnul Ciucă, încsează peste 15.000 de lei iar domnul special de la PSD, domnul Dorneanu, încasează 35.000 de lei lunar”, a spus Seidler.

În replică, deputatul PNL Florin Roman i-a acuzat pe cei de la USR că nu fac decât gargară şi nu vor tăierea pensiilor speciale.

„Domnul Ghinea, când a negociat PNRR, a vorbit de reforma pensiilor speciale. Colegii domniei sale astăzi au votat împotriva reformei pensiilor speciale, propusă de domnul Ginea, eu nu mai înţeleg cum vine logic treaba asta. Când le convine, vin şi ne spun că ei au salvat România prin PNRR, iar acum când trebuie să voteze, USR votează împotriva pensiilor speciale. Nu faceţi decât gargară, nu vreţi tăierea pensiilor speciale şi le protejaţi. Sunteţi singurii care aţi votat împotriva refoermei propuse de Ghinea, Ipocriţi până în măduva oaselor”, a replicat Roman.

Liderul deputaţilor UDMR, Csoma Botond a concluzionat de la tribună că „mai avem mult până când acest sistem vă ajunge la contributivitate”.

PSD și PNL au venit cu modificări: reforma pensiilor speciale se amână

Reamintim că parlamentarii PSD și PNL au modificat în comisiile de specialitate proiectul de lege care reglementează statutul pensiilor speciale față de varianta prezentată de Guvern. Astfel potrivit noilor modificări procurorii și judecătorii se pot pensiona până în 2028 în aceleași condiții ca până acum, adică indiferent de vârstă, dacă au 25 de ani vechime, și beneficiind de o pensie în cuantum de 80% din indemnizația brută și sporurile din ultima lună de activitate.

Mai exact, modificarea instituie o perioadă de grație de cinci ani pentru pensionarii speciali.

De aceleași condiții de pensionare prevăzute de legile în vigoare acum beneficiază și celelalte categorii de pensionari speciali și pensionarii militari, în următorii cinci ani.

Inițiatorii amendamentului sunt parlamentarii PSD și PNL care au motivat că această prevedere este necesară „pentru menţinerea în activitate a celor care ar îndeplini condiţiile de pensionare, fără a destabiliza sistemul public prin ieşirea la pensie a unui număr foarte mare de angajaţi”.

Pensiile speciale vor fi impozitate cu 15%, nu cu 30% cum a fost anunțat inițial

O altă modificare operată față de varianta asumată și anunțată prevede o impozitarea cu doar 15% a pensiilor speciale mai mari de 4.000 de lei net și nu 30% așa cum anunțaseră inițial.

Vârsta de pensionare crește de anul viitor etapizat, de la 50 de ani, în 2024, la 60 de ani în 2035.

Proiectul nu prevede desfiinţarea acestor pensii, ci trecerea treptată la pensii pe bază de contributivitate până în 2043”, a explicat preşedintele comisiei de muncă, Adrian Solomon.

În plin heirupism al Coaliției PSD-PNL pentru adoptarea proiectului de lege privind reglementarea pensiilor speciale (condiție prevăzută în PNRR care condiționează venirea banilor europeni) s-a modificat și legea cumului salariu -pensie. De menționat este că și aici PSD și PNL au introdus excepții de la regulă pentru pensionarii speciali.

Astfel, printre categoriile exceptate care vor putea cumula salariu cu pensia sunt parlamentarii, membrii ANAF, BNR, ANCOM și salariații din domeniul sanitar și de învățământ.

Senator USR: Nu aţi tăiat nicio pensie specială / Reprezentant PSD: Ipocrizia USR nu are limite

Nici la Senat dezbaterea proiectului de lege nu a fost lipsită de tensiune. USR a transmis că a votat împotriva proiectului pentru că nu face altceva decât ”să salveze pensiile speciale”. USR susține că prin proiect nu este tăiată, de fapt, nicio pensie specială și că nu este asigurată echitatea generală, iar cheltuielile cu pensiile nu sunt reduse:

„Grupul USR a votat asumat împotriva acestei legi (…) fiindcă de fapt nu faceți decât să salvați pensiile speciale. Nu putem aproba prin votul nostru o lege care ar fi trebuit să se numească legea de salvare a pensiilor speciale. De ce? Unu, pentru că nu ați tăiat nicio pensie specială. Doi, nu treceți nicio pensie specială pe contributivitate. Trei, nu ați făcut nicio reformă reală în sistemul de pensii și nu asigurați echitatea generală, cum v-o cer românii. Patru, nu ați redus aproape nicio cheltuială cu pensiile speciale, adică fix ce ne-am asumat prin PNRR și ne cere Comisia Europeană. Cinci, nu ați respectat jalonul”, a transmis liderul USR, Radu Mihail în plenul Senatului.

În replică senatorul Radu Oprea a declarat în plen că „ipocrizia USR nu are limite”.

„Vă aduc aminte că aţi avut Ministerul Justiţiei, nu aţi făcut nimic, nu aţi mişcat un deget, chiar nu vă este ruşine? Aşa ceva nu credeam că există în Parlamentul României. Noi facem astăzi ceea ce trebuia făcut de mult timp, vom aduce echilibru în societate, vom răspunde unei probleme care a produs revoltă în rândul cetăţenilor, pentru că inegalităţile întotdeauna sunt cele care stârnesc această revoltă”, a spus Oprea.

După votul dat în Camera Deputaților, proiectul de lege care reglementează pensiile speciale merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Reamintim că reglementarea pensiilor speciale este condiție-jalon în Programul Național de Redresare și Reziliență. Dacă România nu face o reformă a pensiilor speciale nu mai primiește banii europeni pentru PNRR.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro