Sari direct la conținut

Ciolacu către cancelarul Germaniei: Pe teritoriul României trebuie să existe trupe germane permanente / Sper ca împreună să luăm deciziile cât mai rapid

HotNews.ro
Militari NATO intr-un exercitiu in Romania, Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei
Militari NATO intr-un exercitiu in Romania, Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Premierul Marcel Ciolacu a declarat marți în conferință comună cu Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, că pe teritoriul României ar trebui să fie trupe germane permanente pentru apărarea flancului estic al NATO.

  • „Cunosc decizia Germaniei de a trimite 4.000 de soldați (n.a în Lituania). Eu sper ca, cât de curând, pe teritoriul României să avem militari germani permanenți. Este evident că va fi un conflict de lungă durată.
  • Mai mult, cu toții ne-am fi așteptat poate să se închidă acest conflict din această ofensivă a Ucrainei, dar cu toții stim că nu se putea acest lucru. Datele care sunt publice poate nu sunt atât de încurajatoare, dar sunt ferm convins că lucrurile în teatrele de operații arată cu totul altfel.
  • Da, cred că pe teritoriul României trebuie să existe trupe germane permanete și sper că împreună cu domnul cancelar să luam deciziile cât mai rapid în acest sens și în acest demers.”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Legat de evoluțiile ofensivei Ucrainei, cancelarul Germaniei a spus că „nu putem să ne așteptăm ca lucrurile să se schimbe de pe o zi pe alta”.

  • „Dacă ne uităm cum evoluează lucrurile, știu că forțele de apărare ale Ucrainei lucrează foarte punctual și orientate spre anumite obiective. Până acum lucrurile au decurs foarte precis și foarte bine organizat.
  • Momentul în care poți vorbi de un succes mare militar nu era de așteptat ca acesta să se întâmple foarte rapid.”, a declarat Olaf Scholz.

Germania vrea să trimită 4.000 de militari în Lituania

Germania este pregătită să desfăşoare circa 4.000 de militari în Lituania, faţă de aproximativ 800 în prezent, pentru a consolida flancul estic al NATO, a anunţat luna trecută, la Vilnius, ministrul german al apărării, Boris Pistorius, optrivit AFP, citată de Agerpres.

Condiţiile preliminare pentru această desfăşurare sunt „infrastructura corespunzătoare” la faţa locului, în special cazărmi şi depozite, precum şi „compatibilitatea cu planurile NATO”, a spus el, potrivit unei înregistrări transmise de ministerul său.

  • „Acest lucru presupune un efort considerabil şi am convenit că instalarea brigăzii va avea loc pas cu pas, pe măsură ce infrastructura se dezvoltă”, a mai spus ministrul german.

Germania conduce în prezent un grup de luptă NATO staţionat în statul baltic şi dispune aici de circa 800 de militari din Bundeswehr, armata germană.

La aceştia se adaugă o brigadă staţionată în Germania, dar mobilizată pentru o angajare rapidă în Lituania.

Preşedintele lituanian Gitanas Nauseda a declarat duminică că NATO ar trebui să-şi „consolideze” flancul estic al Alianţei dacă liderul grupării paramilitare ruse Wagner, Evgheni Prigojin, se stabileşte în Belarus, aşa cum a anunţat Kremlinul după rebeliunea eşuată a grupării Wagner contra conducerii militare a Rusiei.

  • „Nu vorbesc doar despre Lituania astăzi, ci cu siguranţă despre ansamblul NATO”, a precizat Nauseda.

El a mai spus că guvernul de la Vilnius va aloca resurse suplimentare serviciilor de informaţii pentru a evalua „aspectele politice şi de securitate din Belarus”.

Ţara baltică, învecinată cu Rusia şi Belarus, găzduieşte luna viitoare un summit NATO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro