Sari direct la conținut

Summitul Inițiativei celor Trei Mări începe miercuri în București: Care sunt mizele politice și economice

HotNews.ro
Summitul I3M din 2018, Foto: AGERPRES
Summitul I3M din 2018, Foto: AGERPRES

Președintele Klaus Iohannis va găzdui miercuri la Palatul Cotroceni o nouă ediție a Summitului Inițiativei celor Trei Mări (I3M), eveniment în care Grecia va deveni al 13 stat membru al acestei platforme politice, iar Ucraina și Republica Moldova vor obține calitatea de state participante asociate. În marja summitului, va avea loc Forumul de Afaceri al I3M, iar Ciolacu se va întâlni la Guvern cu oficialii unor companii ca Apple, Amazon și IBM.

Summitul Inițiativei celor Trei Mări, găzduit miercuri la Cotroceni

Președintele Klaus Iohannis va găzdui miercuri, 6 septembrie 2023, la Palatul Cotroceni, cea de-a VIII-a ediție a Summitului Inițiativei celor Trei Mări (I3M).

La evenimentul la nivel înalt vor fi prezenți reprezentanți din toate cele 12 state participante la Inițiativă (Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Slovenia, alături de țara gazdă, România), partenerii strategici ai I3M (Statele Unite, Comisia Europeană și Germania), o serie de invitați speciali (Grecia, Ucraina, Republica Moldova, Japonia, Regatul Unit, Franța, Turcia), precum și reprezentați ai unor importante organizații internaționale (Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Banca Europeană de Investiții, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, Fondul Monetar Internațional, Banca Mondială).

În marja Summitului, va fi organizată joi, 7 septembrie, de către Guvernul României, sub patronajul președintelui Klaus Iohannis, o nouă ediție a Forumului de Afaceri al I3M.

În cadrul lucrărilor Summitului, Președintele Klaus Iohannis va prezenta rezultatele mandatului României la conducerea I3M (iunie 2022 – septembrie 2023), reflectate, de asemenea, în Declarația Comună a Summitului, care va fi adoptată la finalul discuțiilor.

Aceasta va constitui un reper important pentru activitățile viitoare ale I3M, vizând direcțiile de acțiune pentru dezvoltarea interconectărilor transfrontaliere în domeniul infrastructurii de transport, al energiei și al digitalizării, dar și privind consolidarea și diversificarea instrumentelor financiare ale Inițiativei.

Grecia va deveni al 13 stat membru al I3M. Ucraina și Republica Moldova – state participante asociate

Prin adoptarea Declarației de la București, Grecia va deveni cel de-al 13-lea stat participant la Inițiativă, iar Ucraina și Republica Moldova vor obține calitatea de state participante asociate la I3M.

  • „Președintele României va sublinia că, la peste un an și jumătate de la începutul agresiunii brutale și ilegale a Rusiei împotriva Ucrainei, I3M a reconfirmat validitatea conceptului său și urgența implementării obiectivelor sale, în actualul context geopolitic această platformă de dialog politic la nivel înalt devenind un important instrument pentru consolidarea rezilienței regionale și europene.
  • Președintele Klaus Iohannis va încuraja totodată dezvoltarea de noi instrumente și parteneriate care să catalizeze investiții în proiectele I3M prioritare, inclusiv prin crearea unui nou Fond de Investiții, care să continue activitatea celui inițiat la Summitul de la București din 2018, și examinarea celor mai eficiente modalități de creare a unui Fond de Inovare al Inițiativei.”, se arată în comunicatul de presă de la Cotroceni.

Cu ocazia Summitului, va fi actualizată și lista proiectelor prioritare strategice, prima astfel de listă fiind lansată cu prilejul Summitului precedent de la București.

România este primul dintre statele participante la I3M care organizează pentru a doua oară un Summit al Inițiativei, după cel găzduit cu succes de Președintele României la București, în perioada 17-18 septembrie 2018.

Cu ocazia primului Summit de la București, au fost adoptate decizii esențiale pentru viitorul Inițiativei, precum:

  • agrearea listei proiectelor prioritare majore de interconectare în domeniile transportului, energiei şi digital;
  • organizarea primului Forum de Afaceri al Inițiativei celor Trei Mări;
  • lansarea rețelei Camerelor de Comerț a I3M (prin semnarea Declarației comune de înființare a acestei rețele);
  • inițierea procedurii de lansare a Fondului de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări (prin semnarea Scrisorii de Intenție privind crearea acestuia).

Ciolacu se întâlnește miercuri cu Maia Sandu și John Kerry, dar și cu oficialii Apple, Amazon și IBM

Premierul Marcel Ciolacu se va întâlni miercuri la Palatul Victoria cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, dar și cu John Kerry, emisarul special al președintelui SUA pentru climă, precum și cu oficiali ai companiilor americane Apple, Amazon și IBM. Întâlnirile au loc în contextul organizării la București în perioada 6-7 septembrie 2023 a Summitului Inițiativei celor Trei Mări (I3M) și a Forumului de Afaceri I3M.

Premierul Ciolacu se va întâlni miercuri cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, de la ora 10:00, iar întâlnirea cu John Kerry este programată pentru ora 14:00.

Tot miercuri, premierul va avea întâlniri separate cu Sebastien Gros, director pentru Afaceri Guvernamentale Europa al Apple, Michael Punke, vicepreședinte pentru politici publice globale al Amazon, David N. Barnes, vicepreședinte pentru politica globală a forței de muncă al IBM, John Hopkins, CEO al NuScale Power, Raymonde Gagne, președinta Senatului Canadei și cu Georgios Stassis, CEO al Public Power Corporation (PPC).

Forumul de Afaceri al Inițiativei celor 3 Mări – „Investing into a resilient tomorrow”, organizat de Guvernul României, sub înaltul patronaj al președintelui României, va avea loc joi, 7 septembrie, la Palatul Parlamentului și va reuni peste 1.000 de oameni de afaceri, decidenți guvernamentali, experți, reprezentați ai societății civile.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu va fi gazda sesiunii de deschidere a Forumului de Afaceri, la care vor participa înalți oficiali: președintele României, Klaus Iohannis, președintele Republicii Polone, Andrzej Duda, țară coinițiatoare a Inițiativei celor 3 Mări, prim-ministrul Croației, Andrej Plenković, țară coinițiatoare a Inițiativei celor 3 Mări, președintele Letoniei, Edgars Rinkēvičs, țară care a găzduit ediția de anul trecut a Summit-ului și Forumului celor 3 Mări, președintele Lituaniei, Gitanas Nausėda, țară ce va organiza Summit-ul și Forumul de afaceri al Inițiativei celor 3 Mări în 2024.

Invitat special al Forumului de Afaceri este John Kerry, emisar special al președintelui Statelor Unite ale Americii pentru climă.

Sesiunea la nivel înalt va fi urmată de patru paneluri pe teme prioritare atât din perspectiva Uniunii Europene, cât și a relației transatlantice: energie, transporturi, digitalizare, investiții.

Scopul Forumului de Afaceri I3M este de a cataliza investițiile în infrastructură pe axa Nord-Sud și de a reconfigura relațiile de vecinătate din regiune, mai ales în contextul perturbărilor multiple și prelungite generate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

România, ca stat membru al Uniunii Europene și al Alianței Nord-Atlantice, își concentrează principalele priorități strategice în domeniul energetic – cu accent pe tranziția verde și utilizarea hidrogenului ca sursă de energie regenerabilă -, dezvoltarea rețelelor de transport feroviar și rutier, precum și provocările viitoare în ceea ce privește digitalizarea în domeniul securității cibernetice și siguranța implementării inteligenței artificiale.

Inițiativa celor Trei Mări (Baltică, Adriatică, Marea Neagră) a fost concepută ca o platformă politică flexibilă și informală, la nivel prezidențial, cuprinzând cele 12 (în curând, 13) state membre ale UE situate între Marea Adriatică, Marea Baltică și Marea Neagră (Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Slovenia).

Statele participante I3M acoperă 28% din teritoriul UE, 22% din populația Uniunii (114 milioane), dar reprezintă doar 10% din PIB-ul european. Fondurile europene structurale și de investiții finanțează dezvoltarea inter-conectivității și a infrastructurii în regiune, iar 5 din cele 9 coridoare acoperite de Facilitatea Europeană pentru Conectivitate traversează teritoriul statelor participante I3M. Cu toate acestea, se constată un deficit în privința dezvoltării și a interconectărilor regionale, în special în ceea ce privește axa nord-sud a continentului european, ceea ce are un impact negativ și asupra dezvoltării economice a statelor regiunii.

La Summitul de la București din septembrie 2018 au participat pentru prima dată, în calitate de parteneri, Comisia Europeană, reprezentată la nivel de Președinte, și Germania, dar și instituții financiare europene și internaționale.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro