Sari direct la conținut

Poliția de Frontieră obligată să verifice cazierul judiciar al persoanelor care însoțesc minori la ieșirea din țară – legea merge la promulgare

HotNews.ro
Control Politia de frontiera, Foto: AGERPRES
Control Politia de frontiera, Foto: AGERPRES

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, un proiect de lege care instituie obligaţia verificării informaţiilor din cazierul judiciar de către poliţia de frontieră, în cazul persoanelor care însoţesc minori.

Proiectul de lege modifică legea 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate. Mai exact, polițiștii de frontieră vor putea întrerupe călătoria minorului în situaţia în care, „în urma verificării menţiunilor înscrise în Sistemul Naţional de Evidenţă Informatizată a Cazierului Judiciar – ROCRIS de către poliţistul de frontieră, acesta constată că însoţitorul a săvârşit anterior una dintre infracţiunile următoare: omor; infracţiuni contra libertăţii integrităţii sexuale; infracţiuni privitoare la traficul şi exploatarea persoanelor vulnerabile; lipsire de libertate în mod ilegal; infracţiuni privind traficul de droguri sau precursori; trafic de ţesuturi sau organe umane; infracţiuni de terorism”.

„Prin această reglementare se ridică gradul de siguranţă al minorului care călătoreşte în străinătate. Cele mai recente date statistice, din 2022, arată că peste 50% din plângerile penale pentru infracţiunile de viol şi de agresiune sexuală au fost asupra unui minor.

Totodată, 75% din aceste plângeri au fost soluţionate prin clasare din cauza probatoriului greu de dovedit şi a consimţământului persoanei abuzate. 92% dintre victimele inculpaţilor trimişi în judecată pentru viol au fost fete. În faţa acestei realităţi cât se poate de sumbre, reglementarea propusă devine obligatorie în încercarea de a preveni proliferarea unor astfel de situaţii”, a anunțat în plen deputatul PSD, Viorel Salan.

Pe 21 decembrie 2022, Senatul a adoptat proiectul, ca prim for sesizat, iar Camera Deputaţilor a votat iniţiativa legislativă, în calitate de for decizional şi astfel legea merge la promulgare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro