Sari direct la conținut

Important lider din PSD, despre candidatura lui Iohannis la NATO: „Nu cred că este un don Quijote care să încerce diverse variante”

HotNews.ro
Klaus Iohannis, discutând cu Mark Rutte, Foto: Hollandse Hoogte / Shutterstock Editorial / Profimedia
Klaus Iohannis, discutând cu Mark Rutte, Foto: Hollandse Hoogte / Shutterstock Editorial / Profimedia

Vasile Dîncu, fost ministru al Apărării şi candidat PSD la alegerile europarlamentare, susţine că preşedintele Klaus Iohannis a avut în spate mai mulţi lideri europeni atunci când şi-a anunţat candidatura pentru şefia NATO: „Nu cred că preşedintele Klaus Iohannis este un aventurier, un don Quijote care să încerce diverse variante. Este un lider care acţionează în cadre formale, respectând regulile”.

Întrebat, la Prima TV, ce are de câştigat Iohannis din candidatura pentru şefia NATO, în condiţiile în care nu-l mai susţine niciun alt stat, Vasile Dîncu a spus că el crede că acesta „a avut în spate, chiar dacă discret, câţiva lideri importanţi ai Europei – formal”.

„Nu cred că preşedintele Klaus Iohannis este un aventurier, un don Quijote care să încerce diverse variante. Este un lider care acţionează în cadre formale, respectând regulile.

Sunt sigur că în spatele acestei candidaturi fără şanse, aşa cum vedem noi acum, există totuşi şi un câştig: ideea de a schimba regulile. Până acum, cel care conduce NATO se alegea la ”cafeaua decanului”. Cel mai în vârstă ambasador NATO îi invita pe ceilalţi şi le spunea – „SUA şi ceilalţi au spus că acesta va fi” – şi nu era nicio opoziţie.

În condiţiile în care pericolul vine din Est, în condiţiile în care Europa începe să-şi schimbe configuraţia, în condiţiile în care tot mai multe voci din Europa cer o armată europeană (…) România a insistat foarte mult, şi preşedintele Iohannis a fost printre iniţiatori, o complementaritate între busola strategică a Europei şi conceptul strategic al NATO”, a declarat senatorul PSD, citat de News.ro.

El a mai spus că nu crede că Iohannis şi-ar dori funcţia de comisar pentru Apărare, de exemplu și l-a lăudat pe președinte pentru decizia sa de a candida la șefia NATO.

„Este o funcţie prea mică, după părerea mea, pentru preşedintele Iohannis. Dar există un câştig al României, şi eu nu sunt cel care are o datorie sau un motiv să-l laud pe Klaus Iohannis, este pentru prima dată când am văzut România că iese cu o opinie puternică şi cu o candidatură.

Arată pentru prima dată că Estul este important, că România este importantă, că, în viitor, noi va trebui să fim nu o putere de mâna a doua, aşa cum suntem acum, care mai degrabă suportă influenţa Europei, ci o putere regională, aşa cum ne demonstrează poziţia strategică, forţa economică şi istoria. Este un început pentru o altă atitudine a României. Una peste alta, aş aprecia pozitiv ceea ce a făcut preşedintele Klaus Iohannis”, a adăugat Vasile Dîncu.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, despre negocierile pentru a prelua şefia NATO, că nu au avut loc alte discuţii pentru ocuparea altei funcţii, iar la NATO discuţiile „sunt în toi”, dar ele nu sunt în faza în care ar putea fi făcute publice.

Amintim că Statele Unite, Marea Britanie, Germania și Franța au anunțat pe 22 februarie în cadrul a ceea ce a părut o acțiune diplomatică concertată că îl vor susține pe Rutte pentru funcția de secretar general al NATO însă în seara aceleiași zile a apărut informația că și președintele Klaus Iohannis a transmis SUA că își dorește postul.

Klaus Iohannis a anunțat oficial pe 12 martie că își asumă o candidatură la funcția de secretar general al NATO din partea României, însă șansele președintelui României par în acest moment reduse. Asta, mai ales că numărul țările dispuse să susțină candidatura sa s-a restrâns și mai mult după decizia Turciei de a-l susține pe același Mark Rutte.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro