Rezultate alegeri locale 2024 la Primăria Suceava. PSD câștigă după 20 de ani în care PNL a avut primarul
Vasile Rîmbu (PSD) a câștigat alegerile pentru funcția de primar al Sucevei. Contracandidatul său liberal Lucian Harsovschi și-a recunoscut înfrângerea. Astfel, PSD câștigă pentru prima dată orașul după 20 de ani în care a fost condus de liberalul Ion Lungu.
„Mulţumesc tuturor sucevenilor care m-au votat şi îi asigur şi pe ceilalţi, care nu au făcut-o, că voi fi în continuare la fel de implicat! Îi urez succes viitorului primar Vasile Rîmbu şi îi doresc energie şi multă putere!”, a declarat Harsovschi pe Facebook.
Actualul primar din Suceava, Ion Lungu (PNL), nu a mai candidat pentru un nou mandat. Astfel, după 20 de ani de când a ocupat prima dată funcția, sucevenii au fost nevoiți să aleagă un alt primar.
Potrivit unor surse politice citate de News.ro, PNL a recâştigat Primăria Rădăuţi prin Bogdan Loghin, dar şi cea a oraşului Vicovu de Sus, prin Vasile Iliuţ.
De asemenea, liberalii ar fi câştigat în oraşele Siret, Gura Humorului şi Vatra Dornei, în timp ce PSD a obţinut Primăria Fălticeni.
Conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică în baza recensământului din anul 2021, la Suceava există 84.308 de locuitori.
Candidații la Primăria Suceava
Pentru funcția de primar s-au luptat șapte candidați:
- Vasile Rîmbu (PSD)
- Cătălin Axinte (AUR)
- Lucian Harșovschi (PNL)
- Constantin Harasim (PUSL)
- Ionuț-Andrei Neșculescu (Partidul SOS România)
- Marian Andronache (Alianța Dreapta Unită)
- Teodora Munteanu (independent)
La Consiliul Județean Suceava au fost cinci candidați
Pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Suceava au fost cinci candidați:
- Flutur Gheorghe (PNL)
- Şoldan Gheorghe (PSD)
- Bălan Silvestru-Rădăuţi (S.O.S. România)
- Ungureanu Emanuel-Dumitru (Alianţa Dreapta Unită)
- Sava Paula (Partidul Patrioţilor)
Potrivit datelor recensământului din 2021, județul Suceava are o populație de 764.123 de locuitori.
Câți cetățeni au fost așteptați la vot în România
Autoritatea Electorală Permanentă a anunţat că numărul cetăţenilor cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral, la data de 31 mai, este de 18.978.908, fiind cu 12.297 mai mulţi faţă de ultima informare publică de la sfârşitul lunii aprilie.
Numărul de alegători care au împlinit 18 ani în luna mai este de 19.696, aceştia fiind înscrişi în Registrul electoral din oficiu, de AEP, pe baza comunicării Direcţiei Generală pentru Evidenţa Persoanelor (DGEP).
Totodată, au intrat în evidenţele DGEP 2.673 de alegători noi, iar din datele de la Direcţia Generale de Paşapoarte au intrat 9.998 de alegători noi.