EXCLUSIV. Mărturie la cald din Odesa, oraș cu istoric în conflicte dintre localnici și proruși: „Am fost trezită de dimineață, dar nu de explozii, ci de zgomotele de rachete de la apărarea antiaeriană”
Într-un interviu pentru HotNews.ro, Hanna Shelest, director de programe de securitate la organizația ucraineană Foreign Policy Council „Ukrainian Prism”, care locuiește în Odesa, a explicat care este situația în oraș după ce Putin a început invazia în Ucraina.
Odesa, unul din orașele ucrainene unde s-ar fi raportat explozii în această dimineață după anunțul lui Putin că va invada Ucraina, are un istoric complicat. O mare parte din populație este rusofonă iar în 2014 au existat manifestații și conflicte între ruși și ucraineni.
În această dimineață am stat de vorbă cu Hanna Shelest, director de programe de securitate la organizația ucraineană Foreign Policy Council „Ukrainian Prism”, care locuiește în Odesa și care ne-a explicat care este situația în acest moment în oraș și contextul complicat al acestuia.
Poți să-mi spui ce se întâmplă în Odesa în acest moment? Pentru că, potrivit unor surse, au fost înregistrate explozii și armata rusă ar fi intrat în oraș.
Am fost trezită de zgomote încă de dimineață, dar nu de explozii, ci mai degrabă de zgomote făcute de rachete. Probabil de la sistemul de apărare anti-aeriană. Cel puțin așa se auzea din partea de est a orașului.
În centrul Odesei atmosfera este calmă, în mod sigur nu există un asalt deschis aici, nici una din aceste informații nu se confirmă. Asta nu înseamnă că nu există ceva planificat în acest sens (.n.r.- din partea Rusiei) sau nu se va întâmpla în orele următoare.
Sora mea locuiește aproape de port, am vorbit cu ea acum două minute și mi-a spus că lângă port lucrurile arată a fi calme.
Deci nu aveți nave militare rusești în port în acest moment…
Nu, nu avem informații în acest sens. Și nici nu există activitate în spațiul aerian, eu locuiesc în centru, aș auzi dacă s-ar întâmpla așa ceva aici.
Și care este atmosfera în oraș? Oamenii merg pe stradă, se duc la serviciu sau sunt panicați, sunt în adăposturi?
Nu sunt în adăposturi pentru că nu au sunat sirenele. Oamenii se întreabă unii pe alții ce au auzit de la aeroportul orașului. Locuitorii se uită la știri, sunt unele probleme cu conexiunea la mobil, internetul funcționează după cum poți să vezi. Nu pot să spun că oamenii sunt panicați, dar cu siguranță sunt în stare de alertă. Președintele tocmai a anunțat legea marțială.
Ce înseamnă legea marțială pentru oamenii din orașul tău, de exemplu?
În primul rând legea marțială dă Guvernului și serviciilor de securitate și armatei dreptul de verifica orice mașină, dreptul de a rechiziționa mașini de transport pentru cazuri de necesitate. Nu înseamnă că o fac automat, dar au acest drept să închidă intrările în anumite zone. Să cheltuiască anumite sume de bani.
Pentru cei mai mulți dintre oameni aceste reguli nu sunt foarte vizibile dar sunt foarte importante pentru instituțiile care aplică legea, poliția, de exemplu.
Au avut loc programe de pregătire a populației pentru situații de acest gen organizate de municipalitate în ultimele zile? Programe de voluntari etc
Nu doar municipalitatea a fost implicată, dar din 1 ianuarie s-a organizat Trupele de Apărare Teritorială în Ucraina. Ce este diferit de alte programe este că acești oameni sunt pregătiți și antrenați pentru activități regionale. De pildă, oamenii din Odesa nu pot fi trimiși la Cernihiv (în nord, aproape de granița cu Rusia).
Pot fi folosiți doar în regiunea Odesa pentru protecția infrastructurii critice de exemplu. Oamenii au fost antrenați, astfel de programe durează câteva săptămâni și semnează niște contracte.
Mulți oameni s-au alăturat acestor programe doar în ultimile zile și rămâne întrebarea dacă legal pot fi folosiți. În același timp au fost oameni care au luat cursuri de prim ajutor în ultimele zile, de asemenea sunt veterani care urmăresc ce se întâmplă și mă aștept să fie chemați să ajute.
În termeni de protecție generală știu că municipalitatea din Odesa a organizat întâlniri, a pregătit adăposturi și a semnat contracte cu supermarketuri să ia mâncare în caz de urgență pentru rezistența civilă.
Aș avea o întrebare de context pentru că știm că în 2014 în Odesa au fost confruntări între naționaliști pro-ruși și ucraineni. Care este situația acum?
Întrebarea este destul de complicată. În primul rând este o anumită parte din populație care este pro-rusă dar este mai degrabă pro-Rusia sovietică. Există membri ai municipalității care sunt în contact cu Federația Rusă.
După protestele din 2014, liderii au plecat în Crimeea sau în Donbas deci acum nu mai există lideri printre aceștia De asemenea avem o zonă gri care cred că dacă Ucraina este independentă vorbirea limbii ruse va fi interzisă. Este o prostie, desigur, dar este ceea ce Rusia răspândește pe rețele sociale.
În urmă cu câteva zile a fost un vot pentru Forțele de apărarea teritorială în Consiliul Municipal și știm sigur câți membri din consiliu au votat împotrivă. Aceste persoane au organizat și proteste pro-Rusia în oraș.
Uneori aceste persoane sunt foarte curajoase în ceea ce privește declarațiile politice dar când încep luptele adevărate se ascund și nu mai au nicio atitudine pro-rusă. Cum e situația acum. Se gândesc de două ori înainte de a avea o reacție.
Care sunt așteptările tale pentru zilele următoare? Ce crezi că se va întâmpla? Vei părăsi orașul?
În mod sigur există oameni acum care vor să părăsească orașul și să meargă la rude în altă parte. Ce se va întâmpla depinde de câteva lucruri:
În primul rând de ce succes va avea armata rusă în este și în sud. Ce vedem acum nu este un blitzkrieg asta e sigur, dar va depinde cum se desfășoară asaltul.
Al doilea lucru important este cum va reacționa comunitatea internațională în acest moment, ce va face efectiv sau va rămâne doar la „îngrijorări” și declarații despre cât de rău este Putin.
Acum ești acasă?
Da, sunt acasă și răspund la telefoane de la colegi de-ai tăi din toată lumea.
Mulțumesc foarte mult și să sperăm că lucrurile vor evolua bine.