Sari direct la conținut

Banca Rusiei limitează retragerile din conturile în valută la 10.000 de dolari / Vânzarea de valute străine va fi suspendată

HotNews.ro
Banca Centrală a Rusiei, Foto: EyePress via AFP / AFP / Profimedia
Banca Centrală a Rusiei, Foto: EyePress via AFP / AFP / Profimedia

Banca Rusiei a anunțat noi proceduri de retragere a fondurilor din depozitele în valută străină între 9 martie și 9 septembrie 2022, limitând retragerea de numerar la echivalentul a 10.000 de dolari, relatează presa de stat rusă RIA.

„În perioada 9 martie – 9 septembrie 2022, Banca Rusiei stabilește următoarea procedură pentru emiterea de fonduri din depozitele în valută sau din conturile cetățenilor: toate fondurile clienților din conturi sau depozite în valută … clientul poate retrage până la 10 mii de dolari SUA în numerar, iar restul fondurilor — în ruble la cursul pieței din ziua emiterii”, se arată în comunicatul băncii.

Pe perioada acestei decizii temporare, moneda va fi emisă în dolari SUA, indiferent de moneda contului.

Conversia altor valute în USD se va face la cursul pieței de la data emiterii.

Între 9 martie şi 9 septembrie 2022, „băncile nu vor putea vinde valută străină cetăţenilor”, se arată în comunicat, în care se adaugă că ruşii vor putea, totuşi, să schimbe valută străină în ruble în această perioadă „oricând şi indiferent de sumă”.

Banca Centrală notează că cetățenii pot continua să păstreze fonduri în depozite sau conturi în valută. Toate fondurile sunt păstrate și contabilizate în moneda în care a fost deschis contul sau depozitul. Condițiile pentru depozit sau cont nu se modifică.

Dobânda la depozite va fi calculată, ca de obicei, în moneda în care a fost deschis depozitul.

Cetățenii vor putea deschide noi conturi și depozite în valută străină, dar va fi posibilă retragerea fondurilor din acestea, în timp ce procedura temporară pentru operațiuni cu valută numerar este în vigoare, în ruble la cursul pieței din ziua emiterii.

Băncile nu vor vinde numerar cetățenilor pe durata ordinului temporar. Va fi posibilă schimbul de valută în numerar cu ruble în orice moment și în orice sumă.

Clienții tuturor băncilor, fără excepție, pot primi fonduri din depozitele sau conturile lor în valută. Băncile pot avea însă un răgaz de câteva zile pentru a aduce suma necesară în numerar la o anumită sucursală.

În prezent, 1 rublă rusă este echivalentă cu 0,0078 USD în dolari SUA.

Vladimir Putin ordonă interzicerea import-exportului pentru anumite produse pentru 2022

Președintele rus Vladimir Putin a emis un ordin de restricționare sau interzicere a importurilor și exporturilor anumitor produse și materii prime din Rusia în 2022, dar o listă cu acele produse care vor fi restricționate și/sau interzise nu a fost încă definită de guvern, relatează presa de stat RIA, care citează decretul privind măsurile economice externe speciale menite să asigure securitatea Rusiei.

Guvernul va trebui să definească lista statelor care vor fi acoperite de aceste decizii în termen de două zile, spune RIA, dar adaugă că aceste restricții nu vor acoperi produsele sau materiile prime transportate de cetățeni pentru nevoile lor personale, citează CNN.

Interdicția lui Putin vine în momentul în care președintele american Joe Biden a anunțat marți că administrația sa interzice importurile rusești de energie – inclusiv petrol, gaze naturale și cărbune – ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro