Sari direct la conținut

VIDEO Conferința piloților ruși capturați: Știam de atacul asupra Ucrainei din ianuarie / Am bombardat orașul Harkiv, nu doar obiective militare

HotNews.ro
Pilotul rus Kristop, Foto: YouTube
Pilotul rus Kristop, Foto: YouTube

Informațiile despre viitoarea participare la ostilitățile de pe teritoriul Ucrainei au fost aduse în atenția comandamentului rus în ianuarie 2022, a declarat un pilot rus capturat, comandantul adjunct al regimentului 47 de aviație de bombardiere al Federației Ruse, Maxim Krishtop.

„În ianuarie 2022, comandantul regimentului ne-a informat despre viitoarea participare la ostilitățile de pe teritoriul Ucrainei. După aceea, a început livrarea de muniții și arme de aviație pe teritoriul aerodromului nostru. În paralel, am început antrenamentul cu zboruri la altitudini extrem de joase, pentru depășirea apărării antiaeriene și lansări tactice de rachete aer-radar”, a declarat Krishtop la o conferință de presă organizată de Interfax-Ucraina.

Potrivit pilotului rus, aceasta strategie a fost prezentată oficial ca pregătire și participare la exercițiile comune ruso-belaruse „Allied Resolve 2022”.

„După ce acestea au fost finalizate, am continuat să ne pregătim de ostilități. Ordinul de luptă pentru lansarea unor lovituri aeriene pe teritoriul Ucrainei a venit la unitate pe 23 februarie de la 18.00 la 20.00. Comandantul regimentului a emis ordinul corespunzător – să lovească Ucraina, începând cu 24 februarie”, a spus el.

Răspunzând întrebării unui jurnalist, Krishtop a spus că știa de atac, „din ianuarie 2022, dar datele specifice pentru invazie nu au fost aduse în discuție”.

Am bombardat orașul Harkiv și clădiri rezidențiale

El a spus că din 24 februarie până pe 5 martie a reușit să facă trei zboruri de bombardament asupra Ucrainei.

Două dintre ele, efectuate cu scopul de a învinge forțele armatei ucrainene la sud de Balakleia și de a distruge o coloană blindată de lângă Izium cu ajutorul bombelor puternic explozive de trei tone, au fost executate complet de el.

A treia ieșire a fost făcută pentru a bombarda orașul Harkiv și clădirile rezidențiale, cu patru tone de bombe puternic explozive la bord, dar a fost doborât de apărarea aeriană ucraineană.

Prizonierul de război a spus că bombele puternic explozive erau nedirijate [în cădere liberă], de calibrul 250 și 500 de kilograme, cu o rază de distrugere de 60 de metri.

„Nu am folosit bombe aeriene dirijate cu sistem de ghidare cu laser, deoarece comanda nu a stabilit o astfel de sarcină…”, a spus el.

Potrivit maiorului Regimentului 43 de aviație din marină, Alexei Golovenski, chiar ordinul de a începe operațiunea rusă de invadare a Ucrainei și de a ocupa în continuare statul a fost adus unității pe 23 februarie.

„… dar pe tot parcursul lunii februarie s-au desfășurat exerciții ale marinei, cu nave în toate apele Mării Negre și Azov, au fost trageri de rachete, iar noi, ca aviație navală, le-am furnizat informații”. „În consecință, aeronavele noastre erau deja gata pregătite pe 24 februarie. Tot personalul era în alertă maximă”, a spus el.

„S-au transmis informații false despre apărarea antiaeriană ucraineană”

Între 24 martie și 5 martie, Golovenski a efectuat șapte ieșiri pentru a identifica sistemele de apărare antiaeriană radio-tehnică și radio-emițătoare pentru distrugerea lor ulterioară.

El a mai spus că în timpul exercițiilor, comanda a transmis armatei „informații false despre slăbiciunea forțelor de apărare aeriană ucraineană și despre sisteme învechite”.

„Am fost doborât de apărarea antiaeriană a Ucrainei și făcut prizonier în regiunea Mikolaiv. Rezultă că conducerea mea pur și simplu m-a trimis, ca momeală, la moarte. Apărarea antiaeriană pe teritoriul Ucrainei funcționează perfect. De ce ne trimit ca ținte vii, de neînțeles”, a spus Golovenski.

El a mai spus că are rude în regiunea Poltava din Ucraina.

––-

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro