Sari direct la conținut

Boris Johnson vizitează Arabia Saudită pentru a discuta despre petrol și Rusia

HotNews.ro
Boris Johnson, Foto: © No10 Crown Copyright / Eyevine / Profimedia
Boris Johnson, Foto: © No10 Crown Copyright / Eyevine / Profimedia

Premierul britanic Boris Johnson vizitează miercuri Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită, „partenerii cheie” pentru a calma piața mondială a energiei după invazia Ucrainei și pentru a ajuta Occidentul să se îndepărteze de hidrocarburile rusești, potrivit AFP.

Boris Johnson se va întâlni cu conducătorul de facto al Emiratelor Arabe Unite, șeicul Mohammed bin Zayed, la Abu Dhabi, apoi va purta discuții în Arabia Saudită cu prințul moștenitor Mohammed bin Salman, în speranța de a-i câștiga în coaliția împotriva Moscovei și de a-i convinge să crească producția de petrol.

Mutarea lui Johnson în Arabia Saudită este totuși foarte controversată, din cauza istoricului slab al regatului în domeniul drepturilor omului.

Subliniind că „atacul brutal și neprovocat” al Rusiei asupra Ucrainei ar avea consecințe „cu mult dincolo de granițele Europei”, Boris Johnson a spus într-o declarație că dorește să construiască o „coaliție internațională” pe care să o facă în fața acestei „noi realități” .

„Lumea trebuie să renunțe la hidrocarburile rusești” pentru a-l priva pe președintele rus Vladimir Putin de venituri din petrol și gaze, a adăugat el.

„Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite sunt parteneri internaționali cheie în acest efort”, a spus liderul conservator. „Vom lucra cu ei pentru a asigura securitatea regională, a sprijini efortul de ajutor umanitar și a stabiliza piețele globale de energie pe termen lung”.

Țările G7, inclusiv Regatul Unit, au cerut joi țărilor producătoare de petrol și gaze să își „mărească livrările” pentru a face față creșterii prețurilor la energie din cauza războiului din Ucraina și a sancțiunilor impuse Rusiei.

Potrivit Downing Street, discuțiile se vor concentra pe „eforturile de îmbunătățire a securității energetice și de reducere a volatilității prețurilor la energie și alimente care afectează întreprinderile și consumatorii britanici”, care se confruntă deja cu o creștere a costului vieții, precum și „stabilitatea regională” în Orientul Mijlociu.

Statele Unite și Marea Britanie au decis să-și oprească importurile de gaze și petrol rusești, în timp ce UE, mult mai dependentă, se organizează să reducă cu două treimi anul acesta achizițiile de gaze de la Moscova.

Confruntat cu criticile apărătorilor drepturilor, în special după execuția a 81 de deținuți condamnați la moarte sâmbătă în Arabia Saudită, un purtător de cuvânt al lui Boris Johnson a declarat că Regatul Unit „s-a opus ferm pedepsei cu moartea, în toate circumstanțele și în toate țările”.

El a dat asigurări că liderul va discuta despre execuții cu prințul moștenitor Mohammed bin Salman, acuzat și el că a ordonat asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi, un critic înverșunat al puterii saudite, în 2018.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro