Sari direct la conținut

Soldați ruși de la Cernobîl duși la un spital din Belarus după ce ar fi fost expuși radiațiilor – presa ucraineană

HotNews.ro
Avertisment privind radiațiile din Pădurea Roșie de lângă Cernobîl, Foto: Dreamstime
Avertisment privind radiațiile din Pădurea Roșie de lângă Cernobîl, Foto: Dreamstime

Autobuze cu soldați ruși care ar fi fost expuși radiațiilor în zona din jurul centralei nucleare de la Cernobîl ar fi ajuns la un spital din Belarus, scrie presa ucraineană.

Conform Visegrad 24, care citează agenția ucraineană de presă Unian, ar fi ajuns la un spital din Belarus șapte autobuze cu soldați ruși care ar avea sindromul iradierii acute.

Reuters a scris, marți, citând surse din rândul unor lucrători din zonă, că soldații ruși care au capturat zona din jurul centralei nucleare de la Cernobîl au trecut cu blindatele printr-o zonă extrem de toxică numită „Pădurea Roșie”, ridicând nori de praf radioactiv.

Potrivit surselor citate, soldații din convoi nu ar fi folosit niciun echipament anti-radiații. Un angajat de la Cernobîl spunea că a fost „sinucigaș” pentru soldați, deoarece praful radioactiv pe care l-au inhalat ar putea provoca boli grave.

Cei doi lucrători ucraineni care au vorbit cu Reuters erau de serviciu când tancurile rusești au intrat în Cernobîl pe 24 februarie și au preluat controlul asupra fostei centrale, unde personalul este încă responsabil pentru depozitarea în siguranță a combustibilului nuclear uzat și pentru supravegherea sitului. Ambii au spus că au văzut tancuri rusești și alte vehicule blindate deplasându-se prin Pădurea Roșie, care este partea cea mai contaminată a zonei din jurul Cernobîlului, la aproximativ 100 km nord de Kiev.

Senzorii de radiație au indicat niveluri depășite la trecerea convoiului prin Pădurea Roșie

„Un convoi mare de vehicule militare a condus pe un drum aflat chiar în spatele unității noastre și acest drum trece pe lângă Pădurea Roșie. Convoiul a ridicat o coloană mare de praf. Mulți senzori de radiație au indicat niveluri depășite”, a spus una dintre surse.

După sosirea trupelor ruse, cei doi angajați ai fabricii au lucrat aproape o lună acolo până când li s-a permis să plece acasă săptămâna trecută, când comandanții ruși au permis trimiterea unor înlocuitori pentru o parte din personal.

Pădurea Roșie, zonă interzisă și pentru angajații centralei

Zona împădurită a fost numită Pădurea roșie după ce zeci de kilometri pătrați de pini au devenit roșii după ce au absorbit radiațiile de la catastrofa nucleară din 1986, unul dintre cele mai grave dezastre nucleare din lume.

O zonă vastă din jurul Cernobîlului este interzisă oamenilor care nu lucrează acolo sau nu au permisiuni speciale, dar Pădurea Roșie este considerată atât de puternic contaminată, încât nici măcar lucrătorii centralei nucleare nu au voie să meargă acolo.

Valeri Seida, director general interimar al centralei de la Cernobîl, nu se afla acolo în acel moment și nu a fost martor la intrarea convoiului rus în Pădurea Roșie, dar a spus că i s-a spus de către martori că vehiculele militare rusești circulau peste tot în zona de excludere și ar fi putut trece prin Pădurea Roșie.

„Nimeni nu merge acolo… pentru numele lui Dumnezeu. Nu este nimeni acolo”, a declarat Seida pentru Reuters.

El a spus că angajații de la centrală le-au spus forțelor ruse că ar trebui să fie precauți cu privire la radiații, dar nu avea idee dacă au acordat atenție acestei informații.

––––––––––

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro