Sari direct la conținut

Război în Ucraina: Rușii controlează mare parte din Severodoneţk și bombardează puternic orașul învecinat Lisiciansk – oficial ucrainean / Moscova îşi consolidează poziţiile de luptă în Insula Şerpilor / Zelenski face bilanțul militarilor ruși uciși

HotNews.ro
Zonă rezidențială bombardată din orașul Borodianka, la nord-vest Kiev , Foto: Sergei Chuzavkov/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia
Zonă rezidențială bombardată din orașul Borodianka, la nord-vest Kiev , Foto: Sergei Chuzavkov/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

​Luptele intense au continuat miercuri, ziua 105 a războiului din Ucraina, pentru controlul orașului Severodonețk, unde Moscova susține că a „eliberat” zone rezidențiale, în timp ce președintele Volodimir Zelenski a lăudat apărarea „eroică” a acestui oraș-cheie din Donbas.

Cele mai importante informații de miercuri, cea de-a 105- zi a războiului din Ucraina:

07:15Articolul LIVE cu evenimentele legate de invazia rusă s-a mutat joi dimineață aici (articolul de față nu mai fi actualizat)

01:50 Editorial The New York Times: „Războiul din Ucraina mai provoacă încă surprize. Cea mai mare surpriză ar fi pentru Putin”

01:27 Ucraina a primit 1 miliard din cele 40 de miliarde de dolari din pachetul de ajutor aprobat luna trecută de Congresul american.

Într-o postare pe Twitter, miercuri, ambasadoarea SUA în Ucraina, Bridget Brink, a anunțat: „Sprijinirea Ucrainei înseamnă întărirea economiei sale. Un sprijin direct de 1 miliard de dolari este deja aici pentru a ajuta Ucraina și poporul său să meargă mai departe…”

01:05Opt ani de închisoare pentru un ucrainean care a furnizat ruşilor informaţii pe baza cărora aceştia au lansat atacuri la Kiev

00:42Sondaj: Peste 90% dintre ucraineni sunt convinşi că Ucraina va câştiga războiul cu Rusia

Zelenski: „La Severodoneţk se dă o luptă aprigă și dificilă. Soarta Donbasului este decisă aici”

00:35Regiunea Nikolaev – 13 răniţi în urma atacurilor lansate de ruşi în ultimele 24 de ore

Armata rusă continuă să lanseze atacuri asupra oraşului ucrainean Nikolaev şi a localităţilor din regiune. În ultimele 24 de ore, 13 persoane au fost rănite în bombardamente. Şefa Consiliului Regional Nikolaev, Hanna Zamazeeva, a raportat pe Telegram că au fost înregistrate bombardamente în raioanele Baştansk și Nikolaev – pe teritoriul localităților Şiroke, Bereznehuvatske, Snihurivka, Haliţinove și Pervomaisk. Oraşul Nikolaev de asemenea a fost vizat de atacuri ale ruşilor, în noaptea de marţi spre miercuri.

00:27Peste 40 de case au fost distruse în atacurile lansate de ruşi în regiunea Doneţk în ultimele 24 de ore – transmite publicația Korrespondent, citată de Rador.

Poliţia Naţională din Ucraina a raportat, miercuri, că rușii au distrus peste 40 de case și obiective de infrastructură în regiunea Donețk, în atacurile lansate în ultimele 24 de ore.

Pe 7 iunie, forțele rusești au lansat 11 atacuri în regiunea Donețk, bombardând Avdiivka, Kurahove, Sloviansk, Toreţk, Oceretine, Lastocikine şi New-York (fostă Novhorodske). Autorităţile au precizat că există răniţi în rândul civililor şi că au fost distruse 43 de obiective civile – clădiri rezidențiale, o școală, o grădiniță, o întreprindere şi un cămin.

23:58Uniunea Europeană așteaptă ca Serbia, în calitate de stat candidat la UE, să nu își consolideze relațiile cu Rusia în timpul agresiunii nejustificate din Ucraina” – a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Peter Stano, referindu-se la anularea vizitei șefului diplomației ruse, Serghei Lavrov, la Belgrad.

Stano a salutat deciziile Bulgariei, Macedoniei de Nord și Muntenegrului de a nu permite avionului Federației Ruse să survoleze spațiul lor aerian, apreciind că este vorba de o aplicare consecventă a sancțiunilor și de „armonizare deplină cu politica europeană de securitate”.

23:19 Volodimir Zelenski spune că apărătorii orașului Severodoneţk provoacă pierderi mari trupelor ruse, în ceea ce a numit „o luptă foarte aprigă și foarte dificilă”.

„În multe privințe, soarta Donbasului este decisă aici”, a afirmat președintele ucrainean într-un mesaj online.

22:45Voluntar britanic capturat de separatiştii proruşi, ameninţat cu pedeapsa cu moartea – Legiunea ucraineană

22:23Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că s-a întâlnit la Kiev cu filantropul american Howard Buffet, fiul investitorului miliardar Warren Buffet, pentru a discuta despre eforturile de reconstrucție a Ucrainei, potrivit The Guardian.

„Am discutat despre asistență, care ar fi valoroasă pentru statul nostru. I-am oferit șansa de a se alătura proiectelor de refacere a sistemelor de irigare din regiunea Odesa, de sprijinire a oamenilor noștri și (și) de curățare a minelor”, a spus Zelenski pe Twitter.

Forțele rusești controlează acum mare parte din Severodoneţk și bombardează puternic orașul învecinat Lisiciansk – oficial ucrainean

21:53Consecinţele negative în lume ale invaziei ruse în Ucraina se agravează, afectând 1,6 miliarde de persoane, a avertizat secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, care a prezentat miercuri un al doilea raport al ONU despre repercusiunile internaţionale ale războiului.

„Impactul războiului asupra securităţii alimentare, energiei şi finanţelor este sistemic, grav şi se accelerează”, a atenţionat Guterres.

„Pentru populaţiile din lumea întreaga războiul ameninţă să declanşeze un val fără precedent de foamete şi mizerie, lăsând în siajul său haosul social şi economic”, a mai avertizat şeful ONU.

Dacă „criza alimentară din acest an este legată şi de o lipsă de acces” la produse alimentare, „lipsa de hrană ar putea fi o problemă în anul viitor”, potrivit lui.

„Nu există decât un singur mijloc de a opri această furtună care se prefigurează: invazia rusă în Ucraina trebuie să înceteze”, a declarat Antonio Guterres.

21:17Ucraina îi dă replica Angelei Merkel, care și-a apărat politica față de Putin

20:57Forțele rusești controlează acum mare parte din oraşul strategic Severodoneţk și bombardează puternic orașul învecinat Lisiciansk, provocând daune majore – afirmă guvernatorul regiunii Lugansk, Serghei Gaidai.

Într-o postare online, guvernatorul mai spune nu sunt șanse ca trupele ucrainene din Lugansk să fie încercuite.

Forțele rusești controlează temporar 90% din regiune, a adăugat Gaidai, conform The Guardian.

20:33Cum îl descrie fostul premier ucrainean Iulia Timoșenko pe Vladimir Putin

Încă un român din Cernăuți a murit pe front

20:29Încă un român din Cernăuți mort pe front în războiul din Ucraina

20:06 Rusia şi Ucraina au făcut un nou schimb de trupuri ale soldaţilor ucişi

„Un nou schimb de trupuri ale militarilor ucişi a avut loc. 50 de eroi ucişi au fost predaţi. Dintre cei 50 de apărători ai noştri, 37 sunt eroi de la Azovstal”, a precizat Ministerul ucrainean al Reintegrării.

Schimbul a avut loc pe linia frontului în regiunea Zaporojie, „după formula 50 contra 50”, adaugă acelaşi minister, care anunţase săptămâna trecută primul schimb de acest fel, în care cele două tabere şi-au predat reciproc corpurile a câte 160 de soldaţi ucişi.

19:50Vladimir Putin îşi amână show-ul anual televizat „Linie directă” cu poporul

19:22Peste 7 milioane de oameni au fugit din Ucraina de la începutul invaziei rusești, anunță agenția ONU pentru Refugiați, transmite Reuters. Cei mai mulți refugiați au mers în Polonia, Rusia și Republica Moldova.

19:08Ucraina a anunțat un nou schimb de corpuri ale unor militari ruşi şi ucraneni uciși pe front, inclusiv ale unor apărători de la oţelăria Azovstal din Mariupol, potrivit AFP.

Zelenski face bilanțul militarilor ruși uciși pe front

18:59Volodimir Zelenski spune că 31.000 de soldați ruși au murit în Ucraina de la începutul războiului

Preşedintele ucrainean a afirmat miercuri că peste 31.000 de soldați ruși au murit în Ucraina de la începutul invaziei ruse, pe 24 februarie. El a adăugat că războiul costă forțele armate ruse „300 de vieți pe zi” și va atinge curând un nivel care va deveni inacceptabil chiar și pentru Moscova.

18:53Ministrul ucranean de externe, Dmitro Kuleba, susține că Rusia este concentrată pe război, nu pe diplomație. Reacția oficialul ucrainean vine după ce Rusia a spus că cererea președintelui Volodimir Zelenski de a se retrage în spatele liniei pe care au încălcat-o pe 24 februarie nu este „serioasă”.

„Calea Rusiei către masa negocierilor trece prin înfrângeri pe câmpul de luptă”, a scris Kuleba miercuri într-o postare pe Twitter.

18:49Pinchas Goldschmidt, rabinul-șef al Moscovei, a părăsit Rusia după ce autoritățile i-au cerut să își exprime susținerea pentru războiul din Ucraina. Cel mai probabil autoritățile ruse au făcut solicitarea pentru a-și justifica propaganda potrivit căreia unul dintre obiectivele „operațiunii militare speciale” este „denazificarea” Ucrainei.

Rușii îşi consolidează poziţiile de luptă în Insula Şerpilor

18:38Forţele ruse îşi consolidează poziţiile de luptă în Insula Şerpilor, ocupată temporar de invadatori, şi caută variante pentru o posibilă debarcare de trupe pe coasta regiunii Odesa, în sudul Ucrainei, a declarat miercuri şefa centrului de presă al Forţelor de apărare din sudul Ucrainei, Natalia Gumeniuk.

18:32 În orașul Mariupol, ocupat de ruși, este mare nevoie de doctori și medicamente, susține Petro Andriuschenko, consilier al primarului Mariupol, transmite Ukrainska Pravda.

„În ciuda pozelor frumoase de la propagandişti, în oraş există un deficit catastrofal de medici. Aceştia au început deja să „convingă” pensionarii de peste 80 de ani să se întoarcă la muncă”, a spus Andriuschenko.

18:29VIDEO Imagini rare de la nivelul avioanelor Su-25 ucrainene ce au atacat pozițiile rusești la Izium

18:13 Moscova reafirmă că orice eventuală întâlnire Putin-Zelenski trebuie să fie „bine pregătită”

Rusia vrea „referendum” și pentru anexarea regiunii Zaporojie

17:52Rușii vor să organizeze un „referendum” și pentru anexarea regiunii Zaporojie

17:29Severodonețk este cel mai fierbinte punct de pe întreaga linie a frontului, iar Rusia a crescut semnificativ numărul militarilor din zonă, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului ucrainean al apărării, Oleksandr Motuzianik, citat de Interfax.

17:24 VIDEO Cum arată grenadele „modificate” cu scoci de soldații ucraineni pentru „rașiștii” invadatori

16:48VIDEO Ce a răspuns Lavrov când a fost întrebat ce a mai furat Rusia în afară de grâne

16:36 Rușii se laudă cu grâul furat din Ucraina: „Primul tren a ajuns la Sevastopol”

15:49Ambasadorul Ucrainei la Ankara a declarat miercuri că niciun acord pentru a-și asigura exporturile de cereale prin Marea Neagră nu este posibil fără implicarea Kievului și a acuzat Rusia că a făcut propuneri nerealiste, cum ar fi verificarea navelor.

Ambasadorul Vasyl Bodnar a declarat că este important pentru Kiev ca Turcia să continue să medieze această problemă și să continue să discute atât cu Kievul, cât și cu Moscova. (Reuters)

15:45 Rabinul șef al Moscovei, Pinchas Goldschmidt, a părăsit Rusia după ce a fost supus unor presiuni pentru a susține invazia Ucrainei, potrivit unei rude.

Avital Chizhik-Goldschmidt, o jurnalistă din New York, a scris pe Twitter că Goldschmidt a refuzat să susțină public ceea ce Moscova numește „operațiunea sa militară specială” în Ucraina.

Acesta a zburat în Ungaria la două săptămâni după invazia Rusiei în Ucraina, strângând bani pentru refugiații din Europa de Est înainte de a merge mai departe în Israel. (The Guardian)

15:21O școală și o clădire administrativă care adăpostea oameni au fost distruse miercuri dimineață în orașul Bakhmut din regiunea Donețk, dar nu au fost victime, a anunțat ministerul ucrainean al afacerilor interne, transmite Ukrinform.

15:07Ministrul ucrainean de externe spune că asigurările omolugului său rus, Serghei Lavrov, că Rusia nu va profita dacă Kievul va relua exportul de cereale sunt doar „vorbe goale”, transmite Reuters.

Ucrainenii au început să tragă cu sistemul antitanc Stugna-P direct în soldați ruși

14:58 Ucraina refuză să demineze portul Odesa pentru a putea relua exportul de cereale, marina rusă ar putea exploata situaţia pentru a ataca oraşul.

14:45„YES!”: Ucrainenii au început să folosească sistemul Stugna-P pentru lovituri directe asupra soldaților ruși

14:40Moscova va reacționa la decizia Franței de a interzice unele canale de televiziune rusești, a declarat miercuri purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, Maria Zaharova.

„Ministerul de Externe va reacționa la astfel de acțiuni și va fi dat un răspuns în acest sens”, a declarat Zaharova reporterilor, fără a da mai multe detalii. (Reuters)

14:21 Cea mai mare companie aeriană privată din Rusia, S7 Group, a anunțat miercuri că suspendă planurile de a lansa un divizia sa low-cost după anularea livrărilor de avioane.

Compania anunțase vara trecută că intenționează să lanseze „Citrus”, o companie aeriană cu buget redus, care se va concentra pe rutele regionale.

„În 2022 nu vor avea loc livrările de aeronave necesare lansării companiei aeriene low-cost, așa că, din păcate, dezvoltarea companiei aeriene cu acest model de afaceri nu este posibilă acum”, se arată într-un comunicat al companiei aeriene. (Reuters)

UE vrea să lase Rusia fără servicii de stocare în cloud

13:58 Ucraina a înaintat justiţiei încă opt dosare pentru crime de război, pe lângă cele trei cazuri în care au fost decise sentinţe contra unor soldaţi ruşi, a anunţat miercuri procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, citată de Reuters.

Până în prezent, Ucraina a deschis peste 16.000 de anchete asupra unor posibile crime de război comise în timpul invaziei ruse începute la 24 februarie.

”În fiecare zi vedem o creştere (a numărului investigaţiilor). Vorbim despre oameni care nu doar au venit în calitate de combatanţi militari, ci au venit şi să violeze, să ucidă civili, să jefuiască, să umilească şi tot aşa”, a spus Venediktova.

13:52 Moscova a transmis miercuri că, pentru ca grânele rusești să fie livrate pe piețele internaționale, trebuie ridicate sancțiunile impuse țării. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat, într-o discuție cu presa, că „nu sunt în curs de desfășurare discuții de fond” despre ridicarea sancțiunilor.

13:50Moscova a reafirmat miercuri că orice întâlnire care va avea loc între președintele rus Vladimir Putin și omologul său ucrainean Volodimir Zelenski trebuie să fie productivă și „bine pregătită”, transmite Reuters.

„Poziția noastră este bine cunoscută. Orice întâlnire la cel mai înalt nivel trebuie să fie productivă și bine pregătită”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

13:35Uniunea Europeană lucrează la o posibilă interzicere a furnizării de servicii de stocare în cloud către Rusia, ca parte a noilor sancțiuni împotriva Kremlinului pentru invazia Ucrainei, a declarat miercuri un oficial european pentru Reuters, precizând că măsura este complexă din punct de vedere tehnic.

Dacă va fi introdusă, nu este clar cum ar afecta Rusia adoptarea acestei sancțiuni, deoarece furnizorii mari de servicii cloud din Europa sunt companii americane, inclusiv Amazon, Google și Microsoft.

Merkel, despre politica ei față de Putin: Nu am de ce să îmi cer scuze

13:31 Rezultatul discuțiilor de la Ankara: Rusia se spală pe mâini de problema grâului ucrainean

13:10Preşedintele Klaus Iohannis va găzdui, vineri, la Cotroceni, Summitul Formatului Bucureşti 9 (B9), invitat de onoare fiind secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Evenimentul este organizat la invitaţia lui Iohannis şi a preşedintelui Polonei, Andrzej Duda, ca iniţiatori ai acestui format, şi se va desfăşura cu prezenţa la Bucureşti a celorlalţi şefi de state din Formatul Bucureşti, precum şi a Secretarului General al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat miercuri Administraţia Prezidenţială.

Agenda reuniunii vizează pregătirea celor mai importante decizii ale Summitului NATO, care va fi organizat la Madrid, în perioada 28 – 30 iunie 2022, şi va aborda prioritar consecinţele generate de agresiunea militară ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei şi răspunsul Alianţei la acestea.

Formatul Bucureşti 9 (B9) include statele membre NATO situate pe Flancul Estic al Alianţei: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria.

13:08Angela Merkel își apără politica față de Putin: Nu am de ce să îmi cer scuze

12:50 Directorul uniunii ucrainene a comercianților de cereale (UGA), Sergei Ivașchenko, a spus că este nevoie de marina română și turcă pentru a demina porturile de la Marea Neagră ale Ucrainei. Ce a mai spus acesta:

  • Deminarea porturilor ucrainene ar putea dura cel puțin 2-3 luni
  • Nu există discuții privind vinederea cu preț redus a cerealelor ucrainene transportate prin Marea Neagră
  • Turcia nu are o forță (navală) suficientă pentru a garanta securitatea exporturilor de cereale ucrainene prin Marea Neagră

Propaganda rusă cere invadarea Germaniei

12:39VIDEO Vladimir Soloviov îndeamnă la invadarea Germaniei într-un nou moment de delir: „Să dăm încă o dată jos praful de pe mormintele teutone!”

12:29 Ministerul rus al Apărării susține că „grupul ucrainean din Donbas suferă pierderi semnificative în ceea ce privește efectivele, armele și echipamentele militare”.

Rușii afirmă că au doborât două avioane MiG-29 și un elicopter Mi-8 în regiunea Nikolaev, precum și 11 drone fără pilot. De asemenea, ei spun că „rachete de înaltă precizie lansate din aer în regiunea Harkov au lovit o uzină de blindate, în atelierele căreia se efectua repararea și restaurarea tancurilor și a altor vehicule blindate ale forțelor armate ale Ucrainei”. Moscova susține că au provocat cel puțin 480 de victime în ultima zi.

12:17 Aproximativ 800 de civili s-ar fi adăpostit de atacurile rusești în buncărele fabricii de îngrășăminte chimice Azot din orașul din prima linie Severodonestk, între aceștia aflându-se și 200 de muncitori au fabricii, conform unui comunicat al proprietarului companiei, citat de BBC.

Angajații au rămas la fața locului pentru a „proteja cât mai bine posibil ceea ce a rămas din substanțele chimice extrem de explozive ale fabricii”, se arată în comunicatul de presă.

Rusia susține că acum controlează cea mai mare parte din Severodonestk – centru industrial cheie din estul Ucrainei – însă trupele ucrainene spun că au reușit să îi țină în loc pe ruși..

Ucraina nu va renunța la Severodonețk, spune guvernatorul Lugansk

12:11Deschiderea unui coridor de securitate în Marea Neagră pentru exporturile agricole din Ucraina este discutată miercuri de ministrul rus de externe Serghei Lavrov cu omologul său turc Mevlut Cavusoglu.

10:40Gigantul IBM a anunțat că vrea să înceteze operațiunile din Rusia și a început să-și concedieze personalul, ca răspuns la invazia în curs a Ucrainei, potrivit unui document trimis personalului companiei săptămâna trecută, transmite Reuters.

În documentul adresat personalului făcut public marți, CEO-ul IBM, Arvind Krishna, a declarat că decizia a fost luată din cauza „incertitudinii” cu privire la ramificațiile pe termen lung ale războiului, în timp ce „consecințele războiului continuă să crească” .

IBM și-a suspendat operațiunile din Rusia pentru prima dată la începutul lunii martie, ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina, dar a continuat să-și plătească angajații din Rusia.

10:28 Este posibil ca armata ucraineană să fie nevoită să se retragă pe poziții mai puternice în Severodonețk, dar nu va renunța la oraș, a declarat guvernatorul regiunii Lugansk, Serghei Gaidai.

10:14Lista armamentului furnizat Ucrainei de către americani, de la începutul războiului.

09:49 Unele piese de armament rusești funcționează în mod defectuos, pe rețelele de socializare fiind postat și un exemplu cu un tun a cărui țeavă a explodat (FOTO) în momentul în care s-a încercat să se tragă cu el.

Situația pe frontul de est al Ucrainei

09:41 Armata ucraineană spune, în informarea transmisă miercuri dimineață, că reușește să îi țină în loc pe ruși la Severodonețk, unul dintre ultimele „buzunare” ale regiunii de est Lugansk, care încă nu a căzut în mâinile forței de ocupație, conform BBC. În ultimele zile, în oraș au avut loc lupte aprige, care continuă, iar analiştii spun că este dificil de știut ce armată și asupra cărui teritoriu deține acum controlul.

În actualizarea de dimineață, forțele armate ucrainene prezintă situația de pe frontul de est:

  • Pozițiile ucrainene au fost sub „foc intens” în jurul localităților Avdiivka, Novopavlivka și Zaporojie.
  • Atacuri puternice sunt în desfășurare în jurul Slovianskului
  • Rusia și-a intensificat, de asemenea, utilizarea avioanelor în jurul Bakhmut – un alt oraș țintă din regiunea Donețk
  • 11 atacuri rusești au fost respinse în ziua precedentă, iar trei tancuri au fost distruse.

09:32FOTO Imagini din satelit cu urmările bombardamentelor rușilor în Donbas

09:22 Ambasada Rusiei în Statele Unite critică dur transferul de armament și provizii din partea SUA către Ucraina – susținând că este iresponsabil.

„ Administrația [Biden] dă dovadă de iresponsabilitate și în ceea ce privește transferul de sisteme de artilerie cu rază lungă de acțiune către Ucraina. Principalul risc este o escaladare a conflictului dacă forțele armate ale Ucrainei folosesc aceste sisteme pentru a lovi teritoriul Federației Ruse.

Acest lucru este plin de consecințe imprevizibile. În plus, Washingtonul ignoră amenințarea evidentă de a pune arme moderne de înaltă precizie în mâinile naționaliștilor radicali, teroriștilor și formațiunilor de bandiți nu numai pe teritoriul Ucrainei, ci și în străinătate”, susține Moscova. (TASS, Guardian).

09:01 Norvegia a donat Ucrainei 22 de obuziere autopropulsate, inclusiv cu piese de schimb, muniție și alte echipamente, a anunțat miercuri Ministerul norvegian al Apărării.

„Guvernul norvegian a așteptat să anunțe public donația din motive de securitate. Este posibil ca viitoarele donații să nu fie anunțate sau comentate”, a precizat acesta într-un comunicat.

Rușii se plâng de „atacuri teroriste” în spatele liniilor frontului

08:56 Ministerul britanic al apărării: Armata ucraineană obținut recent unele succese prin contraatacuri în regiunea Herson, inclusiv prin câștigarea unui punct de sprijin pe malul estic al râului Inhuleț.

08:21 Statele Unite au preluat comanda unui superyachtul rusesc aflat în Fiji și l-au scos deja din națiunea din Pacificul de Sud, după ce au câștigat marți o bătălie juridică pentru a pune sechestru pe nava de 325 de milioane de dolari, notează Al Jazeera.

Curtea Supremă din Fiji a anulat un ordin de suspendare care împiedica SUA să confiște superiahtul Amadea deținut de oligarhul rus Sueyman Kerimov, iar Statele Unite au pus în marș nava la o oră sau două de la decizia instanței, probabil pentru a se asigura că iahtul nu va fi implicat în alte acțiuni legale.

08:00 Ce spune Institutul pentru Studiul Războiului în ultima evaluare: Rușii se plâng de „atacuri teroriste” în spatele liniilor / Rudele celor morți pe Moskva, amenințați că li se vor anula compensațiile financiare / Kremlinul promite că recruții vor fi învățați să acorde primul ajutor pe câmpul de luptă

Recapitularea de dimineață a evenimentelor recente (ora 07:20):

  • Guvernatorul regiunii Luhansk, Serghehi Gaidai, a declarat că apărătorilor le este greu să respingă atacurile rusești în centrul orașului Severodonețk.
  • Severodonețk, Lysychansk și Popasna rămân cele mai dificile locuri, a declarat Zelenskiy marți seara târziu.
  • Moscova a declarat că trupele sale au avansat și că a „eliberat” zone din Severodonețk. Zelenski a afirmat că „apărarea eroică” a Donbasului continuă.
  • Unii dintre soldații ruși din estul Ucrainei se declară epuizați de luptele continue, unii începând să se plângă public.
  • Dmitri Medvedev a postat pe Telegram un mesaj contra Ucrainei și a Occidentului: „Îi urăsc, sunt niște ticăloși”
  • Peste 1.000 de soldați ucraineni care s-au predat în orașul Mariupol au fost transferați în Rusia pentru investigații, a anunțat pe surse agenția de știri Tass.
  • Rusia a predat cadavrele a 210 combatanți ucraineni, dintre care majoritatea au murit apărând orașul Mariupol în Azovstal, a anunțat armata ucraineană.
  • Zelenski a spus că Ucraina va lansa săptămâna viitoare o „Carte a călăilor” pentru a detalia crimele de război.
  • Bombardamentele rusești au distrus la sfârșitul săptămânii trecute depozitele unuia dintre cele mai mari terminale de mărfuri agricole din Ucraina din portul Nikolaevde la Marea Neagră, a declarat șeful regiunii.
  • Ucraina ar putea exporta cel mult doar 2 milioane de tone de cereale pe lună dacă Rusia refuză să ridice blocada asupra porturilor din Marea Neagră ale țării, a declarat vicepremierul ucrainean pentru politică agrară.
  • Miniștrii rus și turc ai apărării au discutat despre un potențial coridor de export de cereale din Ucraina și nordul Siriei, a declarat ministrul turc al apărării.
  • Banca Mondială a aprobat o finanțare suplimentară de 1,49 miliarde de dolari pentru Ucraina, pentru a ajuta la plata salariilor lucrătorilor guvernamentali și sociali, extinzând sprijinul total promis de bancă la peste 4 miliarde de dolari.
  • Supusă unei presiuni puternice din cauza sancțiunilor occidentale și a interdicțiilor privind spațiul aerian, compania aeriană rusă de stat Aeroflot a declarat că intenționează să strângă până la 185,2 miliarde de ruble (3 miliarde de dolari) printr-o emisiune de acțiuni de urgență.
  • Detectoarele de radiații din zona de excludere din jurul defunctei centrale nucleare ucrainene de la Chornobîl au fost repuse în funcțiune pentru prima dată de când Rusia a ocupat zona pe 24 februarie, iar nivelurile de radiații sunt normale, a declarat organismul de supraveghere nucleară al ONU.

05:53 Volodimir Zelenski a afirmat că urmează „cea mai dificilă iarnă”, iar Ucraina se pregăteşte pentru a-şi asigura necesarul de gaz, cărbune şi producţia de energie.

01:08 Conflictul pare să fie blocat în unele părți cheie din sudul și sud-estul Ucrainei, soldații ducând un război de tranșee de școală veche, relatează The Guardian. De asemenea, un analist militar citat de BBC notează că luptele au intrat într-un ritm care amintește de războiul de tranșee din Primul Război Mondial.

00:31 Ambasadorul Ucrainei în Israel a cerut guvernului de la Tel Aviv să vândă Kievului sistemul antiaerian Iron Dome și să furnizeze rachete antitanc.

–––––-

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro