Un spion rus era cât pe ce să se infiltreze în Curtea Penală Internațională ca stagiar, în timp ce instituția anchetează crimele de război ale Rusiei în Ucraina
Serviciul de informații olandez a anunțat joi că a oprit un agent militar rus care încerca să folosească o identitate falsă pentru a se infiltra în Curtea Penală Internațională (CPI), care investighează acuzațiile de crime de război în Ucraina, relatează Reuters.
Serghei Vladimirovici Cherkasov a creat o poveste de acoperire elaborată pentru a încerca să intre în Țările de Jos ca cetățean brazilian pentru un stagiu la Curtea Penală Internațională din Haga în aprilie, a declarat șeful agenției pentru Reuters.
„Aceasta a fost o operațiune GRU pe termen lung, care a costat mult timp, energie și bani”, a declarat șeful agenției de informații olandeze Erik Akerboom, folosind acronimul pentru serviciul de informații militar al Rusiei.
Niciun reprezentant GRU nu a putut fi contactat imediat pentru comentarii, deși guvernul președintelui Vladimir Putin a negat în trecut acuzațiile de spionaj, spunând că totul este o campanie occidentală de defăimare împotriva Moscovei.
Serviciul General de Informații și Securitate al Olandei (AIVD) a declarat că bărbatul, care se prezenta drept Viktor Muller Ferreira, a fost preluat de pe aeroport olandez. El a fost declarat străin indezirabil și pus în următorul zbor înapoi spre Brazilia, unde se confruntă cu proceduri judiciare, a adăugat acesta.
„Ne arată clar ce fac rușii – încearcă să obțină acces ilegal la informațiile în cadrul CPI. Clasificăm acest lucru drept o amenințare la nivel înalt”, a spus Akerboom, acesta adăugând că CPI îl acceptase ca stagiar.
Nu a existat niciun comentariu imediat asupra cazului din partea autorităților braziliene, a guvernului rus sau a CPI.
Spionul rus ar fi avut o identitate falsă bine construită
Agenția olandeză a declarat că a făcut pasul neobișnuit de a publica informații detaliate despre acest caz pentru a dezvălui modul în care funcționează serviciile de informații ruse și amenințarea pe care o pot aduce la adresa altor instituții internaționale.
Agenția olandeză a distribuit un document de patru pagini subliniind care ar fi fost povestea de acoperire a spionului Cerkasov. Aceasta includea o presupusă poveste tristă de familie, precum și detalii de la un club în care acestuia i-ar fi plăcut să asculte muzică electronică și restaurantul său preferat din Brazilia, unde mânca tocană ieftină de fasole.
„Cerkasov a folosit o identitate falsă bine construită prin care și-a ascuns toate legăturile cu Rusia în general și cu GRU în special”, se arată în comunicat.
CPI a deschis o investigație în Ucraina la doar câteva zile după ce Putin și-a trimis trupele pe 24 februarie. Ea examinează acuzațiile de crime de război, crime împotriva umanității și genocid.
Olandezii au expulzat în ultimii ani peste 20 de ruși acuzați de spionaj.
Urmărește LIVE AICI toate informațiile despre războiul din Ucraina – ziua 113