Sari direct la conținut

Grupul de rezistenţă Panglica Galbenă: Dacă HIMARS nu o poate face, un partizan vă ajută

HotNews.ro
, Foto:
, Foto:

Controlul marionetelor Moscovei în teritoriile ocupate din sud-estul Ucrainei este pus la încercare de membrii unui grup de rezistenţă care ajută forţele ucrainene să atace puncte cheie în încercarea de a recupera zonele cucerite de ruşi, relatează Associated Press.

Separatiştii din regiunea Herson au mari bătăi de cap din cauza forţelor de gherilă loiale Kievului, care ajută armata lui Zelenski din spatele liniilor inamice.

„Scopul nostru este de a face viața insuportabilă pentru ocupanții ruși și de a folosi orice mijloace pentru a le strica planurile”, a declarat pentru agenţia de presă Associated Press Andriy, un tânăr de 32 de ani, care coordonează mișcarea de gherilă din regiunea Herson.

Acesta face parte din grupul de rezistență Zhovta Strichka sau Panglica Galbenă, nume care face referire la una dintre cele două culori naționale ale Ucrainei.

De altfel, grupul foloseşte panglici galbene pentru a marca potențialele ținte pentru atacurile ticluite de ucraineni.

„Dacă HIMARS nu o poate face, un partizan vă ajută”

Recent, armata lui Zelenski a folosit HIMARS pentru a lovi un pod strategic peste râul Nipru în Herson, întrerupând principala legătură de aprovizionare a trupelor trimise de Putin în oraşul cucerit încă de la începutul invaziei.

Atunci, grupul de rezistenţă Panglica Galbenă a umplut oraşul Herson cu pliante, prin care ameninţau marionetele puse de Kremlin în oraşul de pe Nipru.

„Dacă HIMARS nu o poate face, un partizan vă ajută”, era unul din mesajele de pe afişele împrăştiate de rezistenţă.

„Oferim armatei ucrainene coordonate precise pentru diverse ținte, iar ajutorul gherilelor face ca noile arme cu rază lungă de acțiune, în special HIMARS, să fie și mai puternice. Suntem invizibili în spatele liniilor rusești, iar acesta este punctul nostru forte”, a mai spus Andriy pentru AP.

Membrii grupului de rezistenţă se coordonează cu forţele speciale ucrainene, astfel încât pregătesc ambuscade, aleg ţinte şi organizează o reţea de ascunzători pentru arme.

Rezistenţa a pus la cale mai multe atacuri

Forțele de gherilă loiale Kievului au pus bombe în apropierea clădirilor administrative, lângă casele liderilor pro-ruşi şi pe traseele care duc spre sediile unde îşi desfăşoară activitatea.

Şeful închisorii din Herson, Evgheni Sobolev, a fost ţinta unui atac, dar a supravieţuit.

Un poliţist a murit şi un altul a fost rănit după ce maşina în care se aflau a fost lovită de o bombă cu şrapnel, iar şeful adjunct al administrației locale din Nova Kakhovka a murit din cauza rănilor după ce a fost împușcat.

Şeful pus de Kremlin în fruntea administraţiei din Herson, Vladimir Saldo, a fost vizat de mai multe ori de atacurile grupului de rezistenţă, oferind şi o recompensă pentru capul lui, de un milion de grivne, echivalentul a 25.000 de dolari.

Un apropiat de-al său, Pavel Slobodchikov, a fost împuscat în timp ce un alt oficial pro-rus Dmitri Savluchenko, şi-a găsit sfârşitul într-o mașină capcană.

Rusia a trimis forţe speciale pentru a reprima rezistenţa

Atacurile dese au dus la îngrijorarea Kremlinului, care au trimis trupe speciale pentru a înnăbuşi grupul de rezistenţă, a anunţat şeful administraţiei pro-ruse din Herson.

„În fiecare zi, unitățile speciale din Rusia detectează două sau trei ascunzători cu arme pentru activități teroriste. Confiscarea armelor ajută la reducerea amenințării de sabotaj”, a spus Saldo pe canalul său de Telegram

Cu toate acestea, ucrainenii continuă să lupte din interiorul zonelor ocupate de ruşi.

„Represiunile se intensifică. Ele creează condiții insuportabile pentru ucraineni, făcând din ce în ce mai dificilă supraviețuirea sub ocupația rusă”, a declarat pentru AP Oleksandr Kharchikov, un fotograf de nuntă devenit activist, care a fost arestat în timpul unei razii a securității ruse, apoi bătut și torturat.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro