VIDEO Ofensiva din Harkov a băgat spaima în separatiștii pro-ruși din regiunea Donețk învecinată: „Situația este dificilă” / Intervenție cu subînțeles la televiziunile rusești
Un reporter militar rus a avut o intervenție în direct la postul TV Rossiya-1 pentru a prezenta situația din Donețk, regiunea învecinată cu Harkovul de unde forțele armate rusești au fugit haotic săptămâna trecută.
„Ce cerințe au oamenii? Ei se tem că vor fi abandonați ca oamenii din Harkov și Kiev”, afirmă jurnalistul de război Alexandr Sladkov într-o referință la retragerea trupelor rusești din regiunea capitalei ucrainene, anunțată la sfârșitul lunii martie. Tot atunci Ministerul rus al Apărării anunța și retragerea forțelor sale din regiunea Chernihiv (Cernigău).
„Înainte nu a mai fost așa! Dar oamenii de aici se tem din nou”, spune el cu referire la una dintre cele două regiuni din estul Ucrainei pe care președintele rus Vladimir Putin le-a folosit drept pretext pentru a-și lansa invazia la sfârșitul lunii februarie.
Amintim că Putin a recunoscut suveranitatea separatiștilor pro-ruși din estul Ucrainei asupra întregilor regiuni Donețk și Lugansk, nu doar asupra teritoriilor controlate de aceștia înainte de declanșarea invaziei.
Jurnaliștii de investigație de la Meduza scriau luna trecută, citând mai multe surse apropiate de Kremlin, că Putin era în cumpănă dacă să meargă înainte cu anexarea teritoriilor ucrainene ocupate sau să aștepte „eliberarea” întregii regiuni Donețk.
Tot cei de la Meduza au scris luni că Kremlinul ar fi amânat pe termen nelimitat organizarea referendumurilor de anexare a teritoriilor ocupate din cauza contraofensivei ucrainene din Harkov.
Intervenție cu subînțeles la televiziunile rusești
Revenind la Sladkok, acesta a întrebat apoi în intervenția sa că „dacă desfășurăm o manevră tactică acolo (Harkov), și am efectuat o manevră tactică în Hostomel, atunci unde altundeva este așteptată o manevră tactică de la noi?”.
Reporterul militar pare să facă aici o paralelă directă între retragerea parașutiștilor ruși de la aeroportul strategic Hostomel din apropierea Kievului în primele zile ale războiului cu anunțul făcut sâmbătă de Ministerul rus al Apărării privind „regruparea” forțelor din Harkov „pentru a spori eforturile în regiunea Donețk”.
\uD83C\uDDF7\uD83C\uDDFA TV has generally been in denial about \uD83C\uDDFA\uD83C\uDDE6’s offensive, but war reporter Alexander Sladkov sounded very downbeat when asked to describe the mood in Donetsk
„If we made a tactical manoeuvre there, and we made one in Hostomel, then where else should one be expected from us?” pic.twitter.com/yYUMAeqCan
— Francis Scarr (@francis_scarr) September 12, 2022
Înfrângerea suferită de parașutiștii ruși în timpul luptelor pentru capturarea aeroportului Hostomel a reprezentat prima mare victorie a războiului pentru forțele armate ucrainene, ea blocând trupele rusești din a ateriza trupe în imediata apropiere a capitalei ucrainene.
„Nu pot acum…Am în jur de 20 de lucruri de spus despre neajunsuri dar nu le voi da glas acum. Este dificil, este dificil”, a conchis jurnalistul de război Alexandr Gladkov.
Propagandiștii Kremlinului au intrat în vrie
Comentariile sale vin în contextul în care televiziunile rusești au început să caute țapi ispășitori pentru prăbușirea frontului în Harkov, o situație fără precedent în cazul eșecurilor anterioare suferite de forțele armate ruse.
De exemplu, în zilele ce au urmat scufundării navel amiral „Moskva” în luna aprilie propagandiștii Kremlinului au oscilat între a cere pedepsirea Ucrainei și a urma linia propagandistică trasată de Ministerul rus al Apărării, că nava s-a scufundat din cauza mării neprielnice în urma unei explozii la depozitul de muniție al vaporului militar.
În unele instanțe acest lucru a dus la situații hilare, în care se cereau măsuri de retorsiune împotriva Ucrainei din cauza scufundării Moskvei, deși chiar cei care le cereau păreau să spună că nava s-a scufundat din cauza condițiilor meteorologice din Marea Neagră.
În cazul retragerii de pe Insula Șerpilor, ordonată la sfârșitul lunii iunie, televiziunile rusești au urmat la literă propaganda stabilită de Kremlin, potrivit căreia aceasta a fost ordonată „în semn de bunăvoință” față de Ucraina în contextul discuțiilor privind deblocarea porturilor ucrainene pentru ca Kievul să-și poată relua exporturile de cereale.
Însă acum propagandiștii Kremlinului par debusolați, magnitudinea eșecului înregistrat de armata rusă fiind atât de mare încât acesta nu poate fi ascuns, mai ales că forțele ucrainene au început deja să se apropie de granița cu Rusia din această regiune aflată în nord-estul Ucrainei.
Liderul separatiștilor pro-ruși vorbește de o situație „dificilă” pe front
Denis Puşilin, liderul separatiștilor pro-ruși din regiunea Donețk, a vorbit la rândul său luni despre o situaţie ”dificilă” pe front, dând totuși asigurări că forţele rusești „fac faţă” situației.
„Situaţia rămâne dificilă. Adversarul încearcă să avarieze infrastructuri critice şi civile”, a declarat el într-o intervenție la postul Rossiia 24. El i-a acuzat pe ucraineni că efectuează „bombardamente masive” și că au luat cu asalt oraşul Liman, aflat în regiunea pe care o conduce.
El a mai spus că „forțele avansează”, fără a preciza însă dacă se referă la cele rusești sau ucrainene.
Frontul rusesc din regiunea Harkov, aflată în nordul Donețkului, s-a prăbușit catastrofal săptămâna trecută după ce ucrainenii au lansat aici o ofensivă la o săptămână după anunțarea mult așteptatei contraofensive din sudul țării.
Se pare că unul dintre motivele succesului răsunător înregistrat de forțele armate ucrainene este tocmai faptul că oficialii militari de la Moscova au transferat trupe în regiunea Herson din sudul Ucrainei pentru a apăra frontul ce duce înspre Crimeea.
Urmărește ultimele evoluții din a 201-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.