Sari direct la conținut

Mobilizarea parțială ordonată de Vladimir Putin, pusă în context de fostul comandant al trupelor americane din Europa: „Va intra în istorie”

HotNews.ro
Generalul Mark Hertling, Foto: PJF Military Collection / Alamy / Alamy / Profimedia
Generalul Mark Hertling, Foto: PJF Military Collection / Alamy / Alamy / Profimedia

Generalul Mark Hertling, fostul comandant al trupelor americane din Europa între 2011 și 2012, pune în perspectivă mobilizarea ordonată parțială anunțată de președintele rus Vladimir Putin miercuri dimineața, afirmând că aceasta va intra în istorie, dar nu într-un fel bun.

Ofițerul american face o radiografie punct cu punct a modului în care a evoluat până acum situația pentru forțele armate rusești și comandamentul militar de la Moscova:

1. Rusia a crezut că „operațiunea specială” va dura doar 3 zile.

2. După două luni de luptă cu [trupele speciale] Spetsnaz, trupe aeropurtate și peste 190 de grupări de batalioane tactice, ele nu au atins niciunul dintre obiectivele strategice, operaționale sau tactice stabilite.

3. Ținând cont de punctul 2, rușii au decis să își mute efortul principal în Donbas unde și-au consumat peste 70% din munițiile de precizie lovind ținte civile, fără a-și atinge vreunul dintre obiectivele militare semnificative.

4. Apoi, Putin a anunțat că forțele armate rusești vor controla regiunile Lugansk și Donețk până pe 15 septembrie.

5. Rusia a mobilizat milițiile din republicile populare Lugansk și Donețk, a recrutat prizonieri, a recrutat localnici, a cerut soldați din alte țări și a adus Grupul Wagner să execute punctul 4.

6. Dar, după anunțarea amânării referendumului din Herson și sub amenințarea ofensivei ucrainene din Herson, generalii ruși au mutat efortul din Donbas în Herson din cauza amenințării reprezentate de ofensiva ucraineană.

7. După ce Rusia și-a transferat forțele în modul descris la punctul 6, Ucraina în schimb a efectuat ofensiva din Harkov, recuperând teritorii întinse, capturând brigăzi de tancuri și vehicule blindate și ucigând sute de soldați ruși.

8. Deși acum [ofensiva] este pe „pauză” în Harkov, Ucraina continuă să execute atacuri în Herson, concomitent cu recuperarea lentă de teritorii în regiunea Donețk și amenințând orașul Melitopol.

9. În timp ce au loc aceste lucruri, nave ale Marinei Ruse – „mândria Mării Negre” – se repoziționează de la baza lor din Sevastopol în Marea Azov din „motive de securitate” iar submarinele Kalibr lansează rachete asupra infrastructurii ucrainene.

Generalul american spune că mobilizarea parțială ordonată de Putin va aduce pe front „carne de tun”

„După toate acestea, răspunsul lui Putin este să crească pedepsele pentru dezertori și să execute o mobilizare parțială a bărbaților cu vârsta între 18 și 60 de ani (care nu au avut parte de prea multă instruire oricum și care vor fi folosiți pe post de ‘carne de tun’)” subliniază Mark Hertling.

„Dacă acesta este un rezumat corect al ultimelor 210 zile, Putin și susținătorii săi, generalii și armata, vor intra cu siguranță în istorie. Dar nu într-un fel bun”, conchide generalul Mark Hertling.

Amintim că președintele Vladimir Putin a anunțat miercuri dimineața, în primul său discurs televizat după cel ținut pe 24 februarie când a anunțat declanșarea „operațiunii militare speciale”, că a ordonat executarea mobilizării parțiale în Rusia.

Președintele rus a anunțat că decretul de mobilizare parțială a fost semnat deja și el îi vizează pe cei în rezervă și pe cei cu pregătire militară. Acțiunea de mobilizare începe de astăzi.

La scurt timp după discursul susținut de Putin ministrul Apărării Serghei Șoigu a declarat că autoritățile militare vor mobiliza 300.000 de rezerviști, afirmând că numărul reprezintă „doar o mică parte” din potențialul pe care l-ar avea Rusia.

Urmărește ultimele evoluții din a 210-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro