Sari direct la conținut

Prigojin vrea ca averile oligarhilor care nu sponsorizează războiul să fie confiscate / Ofensiva rusă în zona Bahmut „încetinește” – Institutul pentru Studiul Războiului

HotNews.ro
Evgheni Prigojin, Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia
Evgheni Prigojin, Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Ritmul avansului forțelor ruse în zona Bahmut din estul Ucrainei a scăzut probabil în ultimele zile, spune Institutul pentru Studiul Războiului, deși este prea devreme pentru a evalua dacă ofensiva rusă pentru capturarea orașului și-a atins deja punctul culminant. Șeful Wagner, Evgheni Prigojin, vrea naționalizarea resurselor oligarhilor pentru a sponsoriza efortul de război al Rusiei.

În cea mai recentă actualizare, think tank-ul american Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) a declarat că bloggerii militari ruși „au recunoscut că Ucraina a reușit să încetinească ușor ritmul avansului rus în jurul Bahmutului și așezărilor sale din jur”.

Un blogger militar a susținut că forțele ucrainene au împins mercenarii companiei rusești Wagner la pozițiile pe care le dețineau cu câteva zile în urmă.

Surse ucrainene de pe rețelele sociale au susținut anterior că forțele de la Kiev au împins complet forțele ruse din periferia estică a orașului Bahmut în jurul zilei de miercuri.

ISW scrie în ultima sa evaluare că forțele rusești au făcut progrese generale mai puține în zona Bahmut în lunile noiembrie și decembrie șuate împreună, comparativ cu octombrie.

Forțele rusești vor avea probleme probabil să mențină ritmul operațiunilor lor ofensive în zona Bahmut și ar putea încerca să inițieze o pauză tactică sau operațională.

Prigojin face presiuni pentru naționalizare averilor oligarhilor

Rușii ar putea stabili condițiile de informare pentru a justifica naționalizarea resurselor oligarhilor pentru a sponsoriza efortul de război al Rusiei, scrie ISW.

Proprietarul Wagner, Evghe Prigojin, a participat la înmormântarea unui mercenar al grupului la Sankt Petersburg, pe 24 decembrie, unde a afirmat că Rusia trebuie să confiște bunurile și locuințele de lux de la elite care ignoră sau nu sprijină efortul de război de teama de a-și pierde stilul de viață privilegiat.

Prigojin a adăugat că acești indivizi înstăriți sprijină o viziune în care „curatorii occidentali” domină Rusia în schimbul sponsorizării stilului lor de viață.

Declarațiile lui Prigojin, care pledează pentru redistribuirea bogăției, au câștigat susținere pe internetul rusesc, în timp ce acesta vrea ca gruparea Wagner să fie legalizată în Rusia.

Milbloggeri afiliați Wagner au susținut pe scară largă criticile lui Prigojin la adresa oficialilor ruși și i-au lăudat sprijinul pentru efortul de război.

Prigojin ar putea folosi astfel de propuneri populiste pentru a-și crește autoritatea în societatea rusă sau pentru a influența revenirea la măsuri de naționalizare mai stricte.

Președintele rus Vladimir Putin i-a atacat indirect pe oligarhii ruși pe 22 decembrie, declarând însă că rușii care scurg banii Rusiei din străinătate și nu au o legătură cu țara „reprezintă un pericol” pentru Rusia.

Putin a susținut că, deși marea majoritate a oamenilor de afaceri ruși sunt patrioți, există unii care nu împărtășesc sentimentul.

Putin a concluzionat că „toată lumea se străduiește nu numai să rămână, să trăiască și să lucreze în Rusia, ci și să lucreze în beneficiul țării noastre”.

Putin a naționalizat anterior marile afaceri la începutul anilor 2000 pentru a-și consolida cleptocrația autoritară și ar putea încerca să folosească naționalizarea pentru a constrânge elitele să-i susțină războiul din Ucraina sau să le confiște proprietățile pentru a finanța cheltuielile militare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro