Sari direct la conținut

Odesa demontează monumentul împărătesei Ecaterina a II-a, un simbol al imperialismului rus

HotNews.ro
Statuia imparatesei Ecaterina a II-a din Odesa. In septembrie activistii au scris cu vopsea rosie pe ea „Demolati-o”, Foto: SOPA Images / Sipa Press / Profimedia
Statuia imparatesei Ecaterina a II-a din Odesa. In septembrie activistii au scris cu vopsea rosie pe ea „Demolati-o”, Foto: SOPA Images / Sipa Press / Profimedia

Autoritățile locale din Odesa au început miercuri demontarea monumentului dedicat împărătesei ruse Ecaterina a II-a, care are o reputație controversată în Ucraina, deoarece a promovat imperialismul rus și a lichidat două entități ucrainene autonome, relatează Kyiv Independent.

Autoritățile locale au convenit să demonteze monumentul pe 30 noiembrie, în urma unui vot online al locuitorilor orașului care au aprobat decizia la începutul lunii noiembrie.

Monumentul, ridicat prima dată în 1900, când Odesa făcea parte din Imperiul Rus, și demontată de bolșevici în 1920, a fost pus la loc de consiliul orașului în 2007.

Ecaterina a II-a, care a domnit în 1762-1796, are o reputație controversată în Ucraina, deoarece a promovat imperialismul rus și a lichidat două entități ucrainene autonome – Siciul Zaporojean și Hetmanatul.

Activiștii pro-ucraineni au susținut ani de zile demontarea acestuia, în timp ce activiștii pro-ruși s-au opus mișcării.

Primarul Odesei Hennadi Trukhanov, fost deputat din Partidul Regiunilor al fostului președinte Viktor Ianukovici, avea o retorică pro-ruși înainte de război, dar și-a schimbat retorica după invazia de pe 24 februarie.

Consiliul orașului Odesa a spus că monumentul va fi transferat la Muzeul de Arte Plastice din Odesa.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro