„Bucătarul lui Putin”, tăiat din matricea propagandistă. Cum a reușit Prigojin să îl scoată din sărite pe Șoigu
Aparițiile dese în presă ale lui Evgheni Prigojin, șeful grupului Wagner, care a recrutat aproximativ 50.000 de mercenari din coloniile penale ale Rusiei și a decis să intre în conflict cu Statul Major General, a umplut paharul pentru ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, care a ordonat mass-media de stat să nu îl mai mediatizeze pe „bucătarul lui Putin”, care se află la vârful „mașinăriei de război”, relatează The Moscow Times.
Prigojin, care a declarat anterior că armata rusă este condusă de „clovni” a fost scos de pe micul ecran: posturile de televiziune au primit ordin să nu mai menționeze numele fondatorului grupului Wagner, a declarat analistul politic pro-Kremlin Serghei Markov pentru The New York Times.
Decizia de a-l tăia pe Prigojin din matricea propagandistă a fost confirmată chiar de cel care a ajuns să își asume câștiguri pe câmpul de luptă, în apropiere de Bahmut.
Acesta a publicat pe canalul afiliat Wagner Grey Zone un document al Ministerului rus al Apărării în care se cere ca numele său să nu fie menționat și să nu fie mediatizate declarațiile sale privind efortul său în războiul din Ucraina.
Prigojin l-a scos pe Șoigu din top10 al personalităților mediatizate
Inclusiv numele grupului de mercenari pe care l-a fondat a fost interzis. Jurnaliștii pro-Kremlin sunt îndemnați ca de acum înainte să susțină că luptele din Ucraina sunt duse de „escadroane de asalt”, „parașutiști ruși” și „unități de trupe aeropurtate”.
Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, care eșuează în războiul cu Ucraina și nu și-a atins niciunul dintre obiective, a obținut o victorie în fața lui Prigojin la Kremlin.
De asemenea, nu mai permite grupului Wagner să recruteze deținuți pentru a-i trimite pe front, acest lucru fiind gestionat acum de Ministerul rus al Apărării.
Grupul de mercenari ruși Wagner a încetat să recruteze prizonieri pentru a lupta în Ucraina, a declarat joi șeful grupării paramilitare, Evgheni Prigojin, potrivit Reuters. „Acum ne îndeplinim toate obligațiile față de cei care lucrează pentru noi”, a spus el.
Activitatea de PR a lui Prigojin, care s-a lăudat că a cucerit orașul Soledar, în timp ce Ministerul rus al Apărării nu a confirmat capturarea lui, nu poate decât să îngrijoreze conducerea armatei ruse: în ianuarie, șeful Wagner a intrat pentru prima dată în topul 10 al celor mai menționate persoane în presă, în timp ce Șoigu a ieșit din top 10.
Fricțiuni mai vechi între grupul Wagner și Ministerul rus al Apărării
Conflictul dintre Ministerul rus al Apărării și Prigojin datează din timpul campaniei siriene a lui Vladimir Putin, iar punctul culminant a fost înfrângerea forțelor Wagner lângă Deir ez-Zor.
Potrivit unor informații neconfirmate, Ministerul rus al Apărării a refuzat să recunoască unitatea, care se îndrepta în direcția rafinăriei de petrol Conoco. Ca urmare, sute de mercenari au fost uciși de artileria militară americană și de loviturile din elicopter.
Ascensiunea lui Prigojin de a face „echipă” cu liderul cecen Ramzan Kadîrov la sfârșitul anului 2022 a început să provoace o îngrijorare tot mai mare în rândul elitelor rusești, inclusiv al oficialilor și oamenilor de afaceri, a relatat Bloomberg.
Apelurile publice ale lui Prigojin pentru „represalii staliniste” împotriva oamenilor de afaceri care nu susțin războiul cu suficientă fervoare, au provocat o teamă deosebită, au declarat sursele Bloomberg.
Aceștia au declarat că „bucătarul lui Putin” a făcut ca un număr de ruși bogați să se îngrijoreze pentru siguranța lor și a familiilor lor.
Urmărește ultimele evoluții din a 355-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.