Sari direct la conținut

Moscova, nemulțumită de „retorica antirusească fără precedent” a Republicii Moldova

HotNews.ro
Maria Zaharova, Foto: TASS / Profimedia Images
Maria Zaharova, Foto: TASS / Profimedia Images

Moscova este nemulțumită de faptul că Moldova pare să se apropie mai mult de Uniunea Europeană, relatează presa de stat rusă, pe fondul îngrijorărilor tot mai mari ale SUA că Rusia ar putea încerca să destabilizeze mica țară din Europa de Est, relatează CNN și News.ro.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat sâmbătă că Moscova rămâne deschisă unui dialog „constructiv și pragmatic” cu guvernul moldovean de la Chișinău, potrivit agenției de presă de stat ruse TASS.

„Din păcate, cursul Chișinăului față de Rusia este puțin probabil să se schimbe”, a continuat ea, după ce Parlamentul Republicii Moldova a aprobat săptămâna aceasta un guvern pro-occidental.

Într-o postare publicată sâmbătă pe site-ul Ministerului rus de Externe, este redat răspunsul Mariei Zaharova la o întrebare despre Moldova pusă de un jurnalist în briefingul de presă susţinut vineri de purtătoarea de cuvânt.

Jurnalistul a întrebat cum comentează discursul de la învestire al noului premier Dorin Recean şi care sunt aşteptările părţii ruse de la noul guvern.

„Am urmărit îndeaproape formarea noului guvern al Republicii Moldova. Am observat că acest proces a fost însoţit de o creştere fără precedent a retoricii antiruseşti din partea autorităţilor de la Chişinău, pe baza unor informaţii neprobate despre un presupus plan rusesc de destabilizare a situaţiei din ţară, primite de la Kiev”, a spus Maria Zaharova, care a catalogat aceste informaţii drept „ficţiune”.

Purtătoarea de cuvânt consideră că schimbarea guvernului de la Chişinău este doar o cosmetizare şi de aceea nu se aşteaptă ca orientarea Chişinăului faţă de Rusia să se schimbe.

„Dacă ne uităm la noua componenţă a cabinetului de miniştri din Moldova, devine clar că schimbările din acesta sunt mai mult de natură cosmetică. Unsprezece dintre cei cincisprezece membri ai acestuia şi-au păstrat posturile. Prin urmare, din păcate, este puţin probabil ca direcţia Chişinăului în ceea ce priveşte Rusia să se schimbe”, a declarat Zaharova.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a acuzat Rusia că plănuiește destabilizarea țării, pe care Ministerul de Externe al Rusiei a respins-o ca fiind „complet nefondată și nefondată”.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken și-a exprimat săptămâna aceasta „îngrijorare profundă” cu privire la perspectiva unei noi ingerințe a Rusiei în Moldova.

Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a exprimat marți „solidaritatea neclintită” a organismului cu Republica Moldova, într-o scrisoare deschisă. „Locul Republicii Moldova este la noi, în familia europeană”, a spus el.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro