Sari direct la conținut

În Transnistria încep recrutările în rândul „pacificatorilor”. Cu ce sunt ademeniți bărbații din regiunea separatistă

HotNews.ro
Consiliul Suprem de la Tiraspol, Transnistria, Foto: Sergii Zarev / Panthermedia / Profimedia
Consiliul Suprem de la Tiraspol, Transnistria, Foto: Sergii Zarev / Panthermedia / Profimedia

Așa-zisul minister al apărării de la Tiraspol a anunțat începerea recrutărilor în rândul „pacificatorilor” din Transnistria, regiunea separatistă pro-rusă din Republica Moldova. Astfel, începând cu 1 martie, timp de trei luni, bărbați apți pentru serviciul militar, cu vârsta de până la 55 de ani, vor participa la antrenamentele militare ale contingentului de „pacificatori”, scrie deschide.md.

Publicația de la Chișinău scrie că bărbații din regiunea separatistă sunt ademeniți de așa-zisul minister transnistrean al apărării cu bani, îmbrăcăminte, cazare și masă. Aceștia vor fi plătiți lunar cu 2.800 de ruble transnistrene, adică aproximativ 3.000 de lei moldovenești.

  • „Contingentul de menținere a păcii din Transnistria continuă să accepte cereri de participare la următoarea cantonare de trei luni, de la 1 martie”, se arată într-un comunicat citat de agenția rusă de stat Tass, scrie și Unimedia.

Misiunea de pacificare din Zona de Securitate este formată din militari ruși și moldoveni și paramilitari transnistreni. Aceasta a fost constituită după semnarea, la 21 iulie 1992, de către președintele de atunci al Rusiei Boris Elțin și omologul său Mircea Snegur a Acordului privind principiile reglementării pașnice a conflictului armat din Transnistria, amintește deschide.md.

Rusia, „avertismente” către SUA, NATO și Ucraina

Transnistria, fâșia de teritoriu care s-a separat de Republica Moldova la începutul anilor ’90 este situată la granița de vest a Ucrainei și a fost subiectul unor tensiuni sporite în ultimele săptămâni.

Joia trecută, Ministerul rus al Apărării a acuzat Kievul că face „pregătiri” pentru o „invazie” a Transnistriei.

Diplomația rusă și-a amplificat vineri mesajul, susținând că Ucraina a masat „personal și echipamente militare” în apropierea Transnistriei și că există „desfășurare de poziții de tragere a artileriei și o creștere fără precedent a zborurilor dronelor ucrainene” deasupra teritoriului.

Rusia a amenințat că va „riposta” la orice „provocare” militară ucraineană în regiunea separatistă pro-rusă Transnistria din Republica Moldova, unde menține un contingent militar.

  • „Să nu existe niciun dubiu: forțele armate ale Federației Ruse vor răspunde în mod adecvat la orice provocare a regimului de la Kiev”, a transmis Ministerul rus de Externe într-un comunicat.

Orice acțiune care reprezintă o „amenințare” la adresa militarilor ruși staționați în Transnistria „va fi considerată un atac împotriva Federației Ruse”, a insistat Moscova.

Republica Moldova a respins existența unei „amenințări directe” din partea Ucrainei la adresa regiunii separatiste Transnistria.

Această creștere a tensiunii survine în contextul în care noul premier moldovean Dorin Recean a cerut recent retragerea trupelor rusești din Transnistria, ceea ce a provocat furia Kremlinului.

Autoritățile proeuropene de la Chișinău au acuzat anterior Moscova că încearcă să provoace o lovitură de stat în Moldova.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro