Sari direct la conținut

VIDEO Rușii au folosit o dronă kamikaze să distrugă una din armele moderne trimise de Marea Britanie în Ucraina

HotNews.ro
Lovitura cu o drona Lancet asupra unui sistem Stormer, Foto: Colaj foto
Lovitura cu o drona Lancet asupra unui sistem Stormer, Foto: Colaj foto

Rușii ar fi reușit cel puțin să avarieze, dacă nu chiar să scoată de tot din luptă, una din armele moderne trimise de Marea Britanie în Ucraina. Folosind o dronă kamikaze de tip Zala Lancet, rușii ar fi lovit în plin un sistem Stormer HVM folosit să lanseze rachete antiaeriene Starstreak.

În imaginile publicate de ruși se vede cum un vehicul Stormer este luat în vizor de o dronă kamikaze Lancet.

Drona apoi se îndreaptă în viteză și lovește vehiculul în partea frontală, provocând o explozie care cel puțin a avariat vehiculul, dacă nu l-a scos chiar din luptă complet.

Înregistrarea nu e suficient de lungă pentru a putea analiza efectele loviturii după explozia inițială.

Deși a fost o lovitură directă, trebuie precizat că dronele kamikaze Lancet nu au un focos foarte mare, iar în trecut lovituri directe cu astfel de drone nu au distrus complet echipamentele lovite.

Dronele kamikaze ZALA KYB și Lancet folosite de Rusia

Cele mai folosite drone kamikaze ale Rusiei se numesc ZALA KYB sau Lancet, sunt un tip de „muniții rătăcitoare” – aeronave pilotate de la distanță ce pot sta mai mult timp în aer și pot fi prăbușite intenționat în grupuri de inamici sau vehicule militare.

Dronele ZALA KYB sunt produse de Zala Aero, o subsidiară a grupului Kalashnikov. Acestea pot transporta până la 3 kg de încărcătură (senzori și explozibil), zboară sub plafonul radar, cu o autonomie de peste jumătate de oră, o rază de circa 40 de km și pot prinde o viteză de 130 km/h.

Zala Aero mai produce și drone Zala Lancet, un model mai nou, cu o rază tot de circa 40 de km, dar cu mai multe configurații disponibile și care poate căra de la 1 kg până la 3 kg de explozibil. Despre modelul Lancet se spune că are o viteză în picaj de peste 300km/h, mult mai mare decât celelalte modele kamikaze.

Vehiculele Stormer cu rachete antiaeriene StarStreak, trimise de Marea Britanie în Ucraina

Marea Britanie a trimis încă din vara lui 2022 șase vehicule speciale blindate Stormer HVM (High Velocity Missile).

Sistemele Stormer HVM folosește rachete antiaeriene de rază scurtă Martlet sau rachete Starstreak cu triplă submuniție, folosite deja de luptătorii ucraineni pe lansatoare portabile.

Sistemul britanic poate „vedea” și angaja aeronavele inamice până la o distanță de 18 kilometri.

VEZI ȘI:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro