Sari direct la conținut

De ce a declasificat Pentagonul imaginile cu drona doborâtă în Marea Neagră: „Sunt dovezi clare și convingătoare”

HotNews.ro
Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, Foto: Nicholas Kamm / AFP / Profimedia Images
Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, Foto: Nicholas Kamm / AFP / Profimedia Images

Imaginile video desecretizate de Pentagon cu interceptarea de către Rusia a dronei americane de supraveghere prăbuşite marți în Marea Neagră demonstrează clar că Rusia „a mințit în mod categoric” cu privire la incident, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă, John Kirby, citat de CNN.

„(Înregistrarea video) a demonstrat în mod clar versiunea noastră despre ceea ce s-a întâmplat”, a afirmat John Kirby.

„Rușii au mințit pur și simplu”

El a spus că decizia de a publica filmarea a fost luată și pentru a „descoperi și pentru a fi clar pentru restul lumii felul în care rușii au mințit pur și simplu” despre producerea acestui incident, iar videoclipul a oferit „dovezi clare și convingătoare”.

Totuși, oficialul american mai afirmă că imaginile nu pot oferi dovezi despre intențiile pilotului rus: „Nu știm dacă este și intenționat, videoclipul nu ne arată asta”, a adăugat el.

Oficialii americani și omologii lor ruși au fost într-o dispută deschisă cu privire la cauzele incidentului produs deasupra Mării Negre.

Primele imagini cu interceptarea dronei americane de către avioanele rusești

Joi, Armata americană a făcut publice imaginile cu avioanele rusești care au interceptat drona Reaper deasupra Mării Negre în urmă cu două zile, incident care a dus la prăbușirea aeronavei.

Înregistrarea video desecretizată de Pentagon, care are aproximativ 40 de secunde, a fost editată de armata SUA în ceea ce priveşte durata, dar arată evenimentele în ordine cronologică, a menţionat Pentagonul.

În imagini se vede cum un avion Suhoi 27 se apropie și trece pe lângă drona MQ-9 lăsând în urmă două șuvoaie de combustibil.

Apoi, același avion sau perechea sa de misiune face aceeași manevră și se apropie și mai mult de drona de supraveghere americană, moment în care transmisia imaginilor a fost întreruptă, posibil din cauza contactului fizic dintre aeronave.

Ultimele cadre arată că una dintre palele elicei este îndoită, ceea ce sugerează că americanii au avut dreptate când au spus că a existat contact între Su-27 și Reaper, iar rușii au mințit când au afirmat că avionul lor nu a atins drona.

Rusia a susținut că drona s-a prăbușit după ce a făcut „o manevră bruscă”

Reamintim că un avion de luptă rusesc a provocat marți prăbușirea unei drone MQ-9 Reaper a Forțelor aeriene americane deasupra Mării Negre. Drona Reaper și două avioane SU-27 Flanker operau peste apele internaționale deasupra Mării Negre.

Comandamentul European al SUA a transmis într-un comunicat că două avioane ruseşti Su-27 au efectuat o „interceptare nesigură şi neprofesionistă” a unui avion fără pilot MQ-9 Reaper al Forţelor aeriene ale SUA care opera în spaţiul aerian internaţional deasupra Mării Negre.

  • „În jurul orei 07:03, unul dintre avioanele ruseşti Su-27 a lovit elicea unui MQ-9, determinând forţele americane să fie nevoite să doboare MQ-9 în apele internaţionale.
  • De mai multe ori înainte de coliziune, Su-27 a aruncat combustibil şi a zburat în faţa MQ-9 într-un mod nesăbuit şi neprofesionist”, a arătat sursa citată.

Rusia a negat acuzaţiile SUA conform cărora avioanele sale au acţionat imprudent în incidentul de marţi de deasupra Mării Negre şi a susţinut că drona zbura în apropiere de Crimeea, peninsula ucraineană anexată ilegal de Rusia în 2014, îndreptându-se către teritorii revendicate de Rusia. Rusia a susţinut totodată că drona a făcut „o manevră bruscă” şi din acest motiv s-a prăbuşit, insistând că nu a existat un contact între avion şi dronă.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro