Sari direct la conținut

Rusia spune că mandatul CPI împotriva lui Putin este lipsit de sens

HotNews.ro
Maria Zaharova, Foto: TASS / Profimedia Images
Maria Zaharova, Foto: TASS / Profimedia Images

Rusia a declarat vineri că mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internațională (CPI) de la Haga împotriva președintelui rus Vladimir Putin este lipsit de sens, potrivit Reuters.

„Deciziile Curții Penale Internaționale nu au nicio semnificație pentru țara noastră, inclusiv din punct de vedere juridic”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova, pe canalul său Telegram.

„Rusia nu este parte la Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale și nu are nicio obligație în temeiul acesta”, a spus ea.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat că Rusia consideră că întrebările ridicate de CPI sunt „scandaloase și inacceptabile”, dar a precizat că Rusia, la fel ca multe alte țări, nu recunoaște jurisdicția CPI.

„Și, în consecință, orice decizie de acest fel este nulă și neavenită pentru Federația Rusă din punct de vedere juridic”, a spus el.

Întrebat dacă Putin se teme acum să călătorească în țări care au recunoscut CPI și care, prin urmare, ar putea încerca să-l aresteze, Peskov a declarat reporterilor: „Nu am nimic de adăugat pe acest subiect. Asta este tot ce vrem să spunem”.

Rusia a semnat Statutul de la Roma în 2000, dar nu l-a ratificat niciodată pentru a deveni membru al CPI, iar în cele din urmă și-a retras semnătura în 2016.

La acea vreme, Rusia se afla sub presiune internațională din cauza confiscării și anexării unilaterale a Crimeei de la Ucraina în 2014, precum și a unei campanii de atacuri aeriene în Siria în sprijinul războiului președintelui Bashar al-Assad împotriva rebelilor.

Moscova a negat în mod repetat acuzațiile conform cărora forțele sale ar fi comis atrocități în timpul invaziei din Ucraina.

Curtea Penală Internațională (CPI) a emis vineri un mandat de arestare împotriva președintelui rus Vladimir Putin, acuzându-l că este responsabil pentru crime de război comise în Ucraina, relatează Reuters.

CPI a emis mandatul de arestare a lui Putin sub suspiciunea de deportare ilegală a copiilor și transfer ilegal de persoane de pe teritoriul Ucrainei în Federația Rusă.

La începutul acestei săptămâni, Reuters a scris că se așteaptă ca instanța să emită mandate, primele din ancheta sa privind conflictul din Ucraina.

Separat, instanța a emis mandate pentru Maria Lvova-Belova, comisarul rus pentru drepturile copilului, cu aceleași acuzații.

Ce este statutul de la Roma

Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale (denumit adesea Statutul Curții Penale Internaționale sau Statutul de la Roma) este tratatul care a instituit Curtea Penală Internațională (CPI). A fost adoptat la o conferință diplomatică de la Roma din 17 iulie 1998 și a intrat în vigoare la 1 iulie 2002. Tribunalul internațional este responsabil pentru patru crime principale: genocid, crime împotriva umanității, crime de război și crime de agresiune.

Nici Ucraina și nici Rusia nu sunt state parte la Statutul de la Roma și nu au ratificat textul fondator.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro