Sari direct la conținut

Opozantul rus Iașin, condamnat în apel la opt ani și jumătate de închisoare / „Nu mă tem de ei!”

HotNews.ro
Opozantul rus Ilia Iaşin, condamnat la închisoare, Foto: Alexander Zemlianichenko / AP - The Associated Press / Profimedia
Opozantul rus Ilia Iaşin, condamnat la închisoare, Foto: Alexander Zemlianichenko / AP - The Associated Press / Profimedia

O curte de apel rusă a confirmat miercuri o sentință de opt ani și jumătate de închisoare pronunțată împotriva politicianului de opoziție Ilia Iașin pentru criticile sale la adresa ofensivei Moscovei în Ucraina, pe fondul accelerării represiunii în Rusia, scrie AFP.

Sentința pronunțată de instanța de primă instanță în decembrie „rămâne neschimbată”, a declarat judecătorul, potrivit unui corespondent al AFP aflat la tribunal.

Iașin, în vârstă de 39 de ani, a fost găsit vinovat de răspândirea de „informații false” despre armata rusă.

Am spus adevărul despre acest război

Opozant carismatic, el a fost condamnat pentru că a denunțat într-o emisiune în direct pe YouTube „uciderea de civili” în orașul Bucha, în apropiere de Kiev, unde armata rusă a fost acuzată de abuzuri, ceea ce Moscova neagă.

„Sentimentul de a avea o superioritate morală față de hoții și ucigașii care au preluat puterea îmi dă putere. Ei știu că nu mă tem de ei”, a declarat Iașin la audiere, potrivit unei transcrieri publicate de echipa sa.

„Care este vina mea? Este că mi-am îndeplinit datoria de politician și patriot rus și am spus adevărul despre acest război”, a mai spus el.

După audiere, unul dintre avocații săi, Maria Eismont, a reiterat că clientul său nu este vinovat, deoarece acuzația de „informații false” se bazează doar pe „opinia” Ministerului rus al Apărării.

Ea a spus că decizia instanței era previzibilă „dar nu mai puțin ilegală”. „Iașin are o atitudine foarte veselă”, a adăugat ea, asigurând că acesta „se simte bine”.

Represiune în creștere

Procesul lui Iașin a fost urmărit cu deosebită atenție în Rusia, deoarece el a fost unul dintre ultimii opozanți proeminenți ai lui Vladimir Putin care nu a fost încarcerat în Rusia.

Decizia deloc surprinzătoare vine la o zi după ce un alt apel a fost respins, cel al jurnalistului american Evan Gershkovici, acuzat de spionaj, care a fost menținut în arest preventiv până la sfârșitul lunii mai.

De la lansarea ofensivei împotriva Ucrainei, la sfârșitul lui februarie 2022, guvernul rus și-a accelerat represiunea împotriva vocilor disidente, sancționând sute de persoane cu amenzi și pedepse cu închisoarea sau închizând ultimele ONG-uri critice.

Acum, personalități importante ale opoziției care au rămas în țară, precum Alexei Navalnîi, Ilia Iașin și Vladimir Kara-Murza, au primit condamnări grele la închisoare.

Vladimir Kara-Mourza a fost condamnat luni la o pedeapsă record de 25 de ani de închisoare, în special pentru „înaltă trădare”, o severitate nemaiîntâlnită împotriva unui opozant în istoria Rusiei de la represiunile sovietice.

Avocatul lui Kara-Mourza, Vadim Prokhorov, a anunțat într-un interviu acordat postului Voice of America că a părăsit Rusia după ce a fost amenințat cu urmărirea penală.

Urmărește ultimele evoluții din a 420-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro