Sari direct la conținut

Război în Ucraina, ziua 431: Bombardamente puternice în mai multe regiuni din Ucraina / Kievul va porni contraofensiva fără să mai aștepte arme occidentale / Rusia l-a schimbat pe șeful logisticii militare

HotNews.ro
Război în Ucraina. Soldat ucrainean în regiunea Donețk, Foto: Muhammed Enes Yildirim / AFP / Profimedia
Război în Ucraina. Soldat ucrainean în regiunea Donețk, Foto: Muhammed Enes Yildirim / AFP / Profimedia

Un atac cu dronă a provocat un incendiu la o instalație de depozitare a combustibilului din portul Sevastopol din Crimeea, o coloană vastă de fum negru fiind văzută pe cer de la zeci de kilometri, înainte de a fi stins, a declarat guvernatorul orașului, instalat de Moscova. Ucraina controlează în continuare o rută cheie de aprovizionare în Bahmut, a declarat sâmbătă un purtător de cuvânt al armatei, în timp ce șeful grupului mercenar rus Wagner a amenințat că își va retrage o parte din trupele sale din orașul din estul țării dacă Moscova nu trimite mai multe muniții.

08:21 Noul articol LIVE, cu evenimentele de luni, este aici

Rezumatul celor mai importante evenimente:

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 431, LIVE-TEXT:

22:59Ucraina a anunțat duminică că trupele sale dețin controlul asupra unor părți ale orașului Bahmut, scena unui atac prelungit rusesc, în timp ce șeful grupului de mercenari Wagner a declarat că oamenii săi înregistrează progrese.

Forțele ruse, care s-au luptat luni de zile să-l captureze pe Bahmut, preiau încet din ce în ce mai mult orașul.

„Luptele aprige continuă în orașul Bahmut. Inamicul nu poate prelua controlul asupra orașului, în ciuda faptului că și-a aruncat toate forțele în luptă și a avut un oarecare succes”, a declarat adjunctul ministrului apărării ucrainean Hanna Maliar.

„Apărarea din Bahmut face față sarcinilor sale militare”, a spus ea într-o postare pe Telegram. Armata ucraineană nu dezvăluie exact cât de mult din oraș este în mâinile Rusiei.

Separat, Serhii Cerevatîi, un purtător de cuvânt al trupelor ucrainene din est, a declarat canalului ICTV că este încă posibilă aprovizionarea apărătorilor Bahmut cu alimente, muniție și medicamente și să evacueze răniții

22:06Fostul cancelar german Angela Merkel a spus că nu ar trebui să „ne îngustăm prea mult mințile” atunci când vine vorba de găsirea unei soluții pentru a pune capăt războiului Rusiei în Ucraina, relatează Ukrainska Pravda, citând European Pravda și ZDF.

21:50Șeful grupului de mercenari ruși Wagner, Evgheni Prigojin, a spus că o contraofensivă ucraineană s-ar putea transforma într-o „tragedie” pentru Rusia , spunând că luptătorii săi nu au muniție, relatează AFP.

21:15 Generalul Valeri Zalujnîi, comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, a avut o întrevedere cu generalul Christopher Cavoli, comandantul suprem al Forţelor Aliate din Europa (SACEUR), pentru a discuta posibile scenarii de luptă și ce are nevoie Ucraina pentru a întreprinde acțiuni ulterioare, relatează Ukrainska Pravda.

20:28Jurnalistul și soldatul ucrainean Volodimir Mukan a fost ucis în acțiune la Bahmut, scrie Ukrainska Pravda, citând Universitatea Taras Șevcenko din Kiev și contul personal al jurnalistului.

20:15Comisarul ucrainean pentru drepturile omului, Dmitro Lubineț, i-a sfătuit pe ucrainenii care locuiesc în prezent în regiunile ocupate de Rusia din Ucraina să ia o decizie de supraviețuire și să își facă pașapoarte rusești, relatează Kyiv Independent.

În caz contrar, oamenii ar trebui să părăsească astfel de teritorii „în orice mod posibil”, a spus ombudsmanul pe 30 aprilie.

Pe 27 aprilie, președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret care permite deportarea ucrainenilor din teritoriile ocupate care refuză să-și ia cetățenia rusă.

Contre între ministrul ungar de Externe și Zelenski

19:17Ministrul ungar de Externe, Péter Szijjártó, a spus că țara sa a plătit „deja un preț extrem de mare” pentru războiul din Ucraina, după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat comportamentul Ungariei ca stat al NATO ca fiind „inadecvat”.

17:40Armata rusă a anunțat duminică numirea unui nou șef al logisticii militare, generalul Alexei Kuzmenkov, care îl înlocuiește pe un alt ofițer de rang înalt, generalul Mihail Mizințev, într-un moment în care Kievul susține că și-a încheiat pregătirile pentru contraofensivă, relatează AFP.

16:57Guvernatorul regiunii Breansk Aleksandr Bogomaz susține că Patru persoane au fost ucise într-un bombardament ucrainean, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la Suzenka, relatează AFP, potrivit News.ro.

Rachete ucrainene au atins satul Suzenka, situat la aproximativ zece kilometri de frontiera Rusiei cu Ucraina, potrivit guvernatorului.

”Patru civili au fost ucişi”, anunţă într-o postare pe Telegram Bogomaz.

16:33Kirilo Budanov, șeful Direcției Principale de Informații a Ucrainei, și-a exprimat încrederea că ocupanții ruși care au comis crime de război în războiul din Ucraina vor fi găsiți și eliminați oriunde s-ar afla, relatează Ukrainska Pravda.

„Orice făptuitor care a comis crime de război împotriva umanității în Ucraina sau chiar infracțiuni atroce, cum ar fi violul în grup sau uciderea de civili și copii, va fi găsit și eliminat în orice parte a lumii”, a spus Budanov, potrivit serviciului de presă al Direcției de Informații

16:00 Rusia a atacat nouă dintre cele 25 de regiuni ale Ucrainei în ultimele 24 de ore, potrivit unui rezumat realizat de Kyiv Independent.

Regiunile pe care le indică ca fiind bombardate sunt Sumî, Cernihiv, Harkov, Herson, Nikolaev, Zaporojie, Dnipropetrovsk, Lugansk și Donețk.

Un civil a fost ucis și altul rănit în Herson, potrivit administrației militare regionale, unde au raportat 27 de atacuri asupra a 14 așezări.

15:58Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat, într-un amplu interviu cu presa scandinavă, comportamentul Ungariei, subliniind că relația sa cu Rusia nu este în concordanță cu statutul său de membru NATO, relatează Ukrainska Pravda.

15:51Președintele Republicii Cehe, Petr Pavel, fost general, le-a cerut forțelor ruse să se retragă din Ucraina într-un mod inedit, le-a lăsat pe vehiculele militare ucrainene scris mesajul: „Go home before it’s too late” (Duceți-vă acasă înainte să fie prea târziu).

Ucraina îi avertizează pe ruși că incendiul din Sevastopol este doar începutul

15:18Incendiul de la depozitul de combustibil al Flotei Ruse din Sevastopolul ocupat este o pregătire pentru acțiunile active ale armatei ucrainene, a declarat purtătoarea de cuvânt a Comandamentului Operaţional Sud ucrainean, Natalia Humeniuk

14:37 Rusia ar folosi rachete fabricate toamna sau iarna trecută pentru a lovi Ucraina, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene, Iurii Ihnat, la televiziunea națională, scrie publicația The Kyiv Independent.

14:30Polonia instalează o barieră la frontiera cu enclava rusă Kaliningrad şi un ”perimetru de securitate”, a anunţat premierul polonez Mateusz Morawiecki într-o vizită la Bartoszyce, la 60 de kilometri de enclavă, relatează Euronews, potrivit News.ro.

13:34Trupele rusești au atacat Kramatorsk din regiunea Donețk cu cinci rachete în noaptea de sâmbătă spre duminică, potrivit guvernatorului regional Pavlo Kirilenko, citat de The Kyiv Independent.

Una dintre rachete a vizat o zonă rezidențială a orașului, iar restul au lovit o zonă industrială și câmpul din afara Kramatorskului, a declarat Kirilenko.

Nu s-au înregistrat victime, potrivit guvernatorului.

13:17Sportivii din Rusia nu sunt de acord cu condițiile impuse de CIO pentru reintegrarea în competiții

Recomandarea Comitetului Internațional Olimpic (CIO) de a permite rușilor și bielorușilor să revină în competițiile internaționale ca neutri este „excesivă și discriminatorie”, a declarat comisia sportivilor din cadrul Comitetului Olimpic Rus (ROC), potrivit Reuters.

13:03Rusia a pierdut 190.510 soldați în Ucraina de la începutul invaziei, la 24 februarie 2022, a anunțat duminică Statul Major General al forțelor armate ucrainene.

Acest număr include 470 de pierderi suferite de forțele rusești doar în ultima zi, notează The Kyiv Independent.

„Lupii nopții” au plecat pe „roțile victoriei” într-un raliu „patriotic” până la Berlin

12:34Sute de motocicliști loiali Kremlinului, care poartă veste de piele, au motocicle puternice şi flutură steagul rus, sub stindardul clubului „Lupii Nopții”, au ieșit sâmbătă pe străzile Moscovei pentru un miting „patriotic” care duce duce pe drumurile din Europa, scrie The Moscow Times. Raliul trece prin estul Ucrainei şi se încheie în Germania, relatează AFP.

12:08Trupele rusești au bombardat duminică dimineață cu sisteme de rachete cu lansare multiplă (MLRS) zona centrală a orașului Kupiansk din regiunea Harkov, potrivit The Kyiv Independent. Nu s-au înregistrat victime.

11:47Locuitorii din Găgăuzia, regiunea semiautonomă a Republicii Moldova, sunt aşteptaţi duminică, la urnele de vot pentru a-şi alege başcanul (n.r. – guvernatorul). Oamenii au de ales între opt candidaţi înregistraţi în cursa electorală, transmite deschide.md. Toți sunt împotriva conducerii pro-occidentale de la Chișinău.

11:25Două persoane au murit, sâmbătă seară, în urma unor atacuri efectuate din Ucraina asupra unei localităţi din regiunea rusă Briansk, a declarat un guvernator local, citat de Reuters.

„Conform informaţiilor preliminare, o clădire rezidenţială a fost complet distrusă, iar alte două case au fost parţial distruse”, a declarat guvernatorul Alexander Bogomaz în aplicaţia de mesagerie Telegram.

Ucraina aproape niciodată nu îşi revendică în mod public responsabilitatea pentru atacurile din interiorul Rusiei şi pe teritoriul controlat de ruşi în Ucraina.

Ambele părţi neagă că au vizat civili în invazia rusă de 14 luni asupra Ucrainei. (news.ro)

Grupul maghiar MOL se plânge de tarifele pentru transportul petrolului rusesc

11:03Rusia nu vede niciun sens în menţinerea relaţiilor diplomatice cu Polonia atâta timp cât forţele antiruseşti rămân la putere, a declarat sâmbătă vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, informează agenţia TASS.

10:29Grupul maghiar MOL contestă majorarea tarifelor pentru transportul petrolului rusesc prin conductele care trec prin Ucraina și Croația

Grupul petrolier ungar MOL se aşteaptă să poată alege între ţiţeiul rusesc sau din alte surse pentru rafinăriile sale până în 2026, a declarat pentru Reuters preşedintele şi directorul general al acestuia, Zsolt Hernadi, prin implementarea de investiţii substanţiale, scrie news.ro.

10:03Comandanţii ruşi au început să „pedepsească actele de indisciplină„, ținând soldaţii în ceea ce ei numesc „Zindane”, adică gropi în pământ acoperite cu un grilaj metalic, apreciază ministerul britanic al Apărării în evaluarea de duminică dimineață.

09:33Evgheni Prigojin, fondatorul Grupului Wagner, care a revendicat adesea succese neverificabile, a declarat că forțele sale au avansat între 100 și 150 de metri în Bahmut, lăsând puțin sub 3 km pătrați din oraș în mâinile ucrainenilor.

09:07Trăiesc printre rachete şi tiruri de artilerie, dar, cu toate acestea, refuză să părăsească satul în care au trăit o viaţă. Mulţi dintre locuitorii satului Rai Olexandrivka, din imediata vecinătate a oraşului Sloveansk din regiunea Doneţk, au rămas în casele lor aflate la doar trei – patru kilometri de linia frontului, transmite trimisul special Agerpres.

08:20Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a estimat, într-un interviu acordat presei scandinave, că armata sa este pregătită să lanseze mult aşteptata contraofensivă pentru a încerca recuperarea teritoriilor ocupate de Rusia, deşi încă nu dispune de suficient armament occidental pentru a garanta succesul acestei operaţiuni, dar crede că ea totuşi va reuşi, mizând şi pe slăbirea armatei ruse după mai mult de un an de război, consemnează agenţia EFE.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

––––––

Evenimentele de sâmbtă privind războiul au fost LIVE aici pe HotNews.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro