Sari direct la conținut

Avertismentul unuia dintre cei mai mari bancheri ruși: Sfârșitul supremației dolarului american este aproape, în timp ce yuanul chinezesc crește

HotNews.ro
dolari americani, Foto: Thamrongpat Theerathammakorn / Panthermedia / Profimedia
dolari americani, Foto: Thamrongpat Theerathammakorn / Panthermedia / Profimedia

Sfârșitul supremației dolarului american este aproape, pe măsură ce yuanul chinezesc crește, iar restul lumii vede pericolul încercării eșuate a Occidentului de a îngenunchea Rusia în fața Ucrainei, a declarat pentru Reuters unul dintre cei mai puternici bancheri ai Moscovei.

Andrei Kostin, CEO-ul VTB, a doua cea mai mare bancă a Rusiei, controlată de stat, a declarat că criza a dus la schimbări radicale în economia mondială, subminând globalizarea exact în momentul în care China a preluat mantaua unei puteri economice globale de top.

Întrebat dacă crede că lumea se află într-un nou Război Rece, Kostin a spus că acum este un „război fierbinte” care era mai periculos decât Războiul Rece.

Statele Unite și Uniunea Europeană, a spus el, vor pierde din acțiunile lor de a îngheța sute de miliarde de dolari din activele suverane rusești, deoarece multe țări trec la decontarea plăților în alte monede decât cele americane și euro, în timp ce China se îndrepta către eliminarea restricției valutare.

„Era istorică lungă a dominației dolarului american se apropie de sfârșit”, a declarat Kostin, în vârstă de 66 de ani, pentru Reuters, de la etajul 59 al strălucitorului zgârie-nori VTB, cu vedere spre sudul Moscovei. „Cred că a venit momentul când China va elimina treptat restricțiile valutare”.

„China înțelege că nu va deveni puterea economică mondială numărul 1 dacă își păstrează yuanul ca monedă neconvertibilă”, a spus Kostin.

Dolarul american a dominat de la începutul secolului al XX-lea, când a depășit lira sterlină ca monedă de rezervă mondială, deși JPMorgan a declarat în această lună că semnele de dedolarizare apar în economia globală.

VTB, a spus Kostin, discuta despre utilizarea yuanului în acordurile cu țări terțe.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro