"Există un punct care îi îngrijorează" – oficial ucrainean, despre liderii africani care au mers la Kiev
Delegația liderilor africani care a mers vineri la Kiev pentru a prezenta un plan de pace a fost în mare parte interesată de suspendarea mandatului de arestare emis pe numele președintelui rus Vladimir Putin, spune consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podolyak, citat de The Kyiv Independent.
- „Există un punct care îi îngrijorează și pentru care, cred, au venit”, a declarat, sâmbătă, consilierul președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, spunând că delegația africană s-a arătat interesată de suspendarea mandatului internațional de arestare pe numele lui Putin.
- „Încrederea vine în pași mici: să facem unul dintre puncte încetarea mandatului emis de CPI pentru arestarea lui Putin, iar acest lucru va simboliza încrederea și apoi vom trece la următoarele puncte”, a mai spus consilierul prezidențial, referindu-se la cerințele delegației africane.
Podolyak a mai spus că singurul plan real de a pune capăt războiului declanșat de Moscova este planul de pace în 10 puncte al Ucrainei, pe care Zelenski l-a prezentat la o reuniune la nivel înalt a G20, în noiembrie 2022. Planul de pace include retragerea imediată a trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean, înființarea unui tribunal rusesc pentru crime de război, eliberarea tuturor prizonierilor și a persoanelor relocate forțat și prevenirea ecocidului.
Preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa, în fruntea unei delegaţii de mediatori africani, a sosit sâmbătă în Rusia, după ce s-a aflat la Kiev cu o zi înainte, și urmează să se întâlnească cu Vladimir Putin, a anunţat preşedinţia sud-africană. Cyril Ramaphosa, a cărui deplasare în Rusia are ca scop „continuarea eforturilor Misiunii de pace africane”, a sosit la Sankt Petersburg după „discuţii constructive cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski” vineri la Kiev, potrivit unui comunicat transmis de preşedinţia sud-africană.
În 17 martie, pe numele lui Vladimir Putin Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pentru crime de război, pentru deportarea a cel puțin 100 de copii din Ucraina. Hotărârea obligă cele 123 de state membre ale Curții să-l aresteze pe Putin și să-l transfere la Haga pentru judecată dacă va intra pe teritoriul lor.
La sfârșitul lunii mai, Africa de Sud a anunțat că va oferi imunitate diplomatică participanților la două întâlniri ale oficialilor din grupul de țări BRICS, o practică despre care guvernul a spus că este „standard”. Oficialii țării gazdă au anunțat atunci că „aceste imunități nu anulează niciun mandat”, fiind vorba despre mandatul de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin emis de Curtea Penală Internațională.
Un summit al șefilor de stat BRICS este programat să aibă loc în perioada 22-24 august, iar Africa de Sud – semnatară a Statutului de la Roma, actul fondator al Curții Penale Internaționale – l-a invitat pe președintele rus Vladimir Putin să participe la summitul BRICS din august. Pe numele lui Putin, Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pentru acuzații legate de războiul Rusiei în Ucraina și, în calitate de membru al CPI, Africa de Sud ar fi obligată să-l aresteze dacă va fi prezent.