Sari direct la conținut

VIDEO Micul Yoda, pe vesta antiglonț a generalului din spatele contraofensivei ucrainene / Imagini cu Zalujnîi pe front

HotNews.ro
Valeri Zalujnîi, Foto: Ukraine Presidents Office / Zuma Press / Profimedia
Valeri Zalujnîi, Foto: Ukraine Presidents Office / Zuma Press / Profimedia

Comandantul forţelor armate ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, a apărut luni într-o înregistrare video postată pe contul său de Facebook, la un centru de comandă din apropierea frontului, infirmând afirmațiile liderului rus Vladimir Putin care a lăsat duminică să se înţeleagă că ar avea informaţii că şeful Armatei Ucrainei s-ar afla în străinătate. Șeful armatei ucrainene este surprins în mai multe secvențe purtând o insignă cu micuțul Yoda prinsă de vesta antiglonț.

Armata ucraineană recunosște că există o „situație dificilă”, dar contraofensiva decurge conform planului.

Aflat în sudul Ucrainei, generalul Valeri Zalujnîi a scris luni pe Telegram că trupele sale au fost împiedicate să înainteze de fortificații, câmpuri minate dense și un „număr mare de rezerve”, dar că operațiunea va rămâne în grafic.

Într-o înregistrare video, Valeri Zalujnîi apare împreună cu șeful Statului Major General, Serhiy Shaptala, la un centru de comandă din apropierea frontului. Șeful armatei poartă o insignă cu baby Yoda, micul personaj verde din „The Mandalorian”, un serial TV produs de Disney şi inspirat din universul francizei „Star Wars”.

  • „Împreună cu șeful Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, generalul-locotenent Serhiy Shaptala, am lucrat cu grupurile de trupe care îndeplinesc cele mai dificile sarcini în zonele în care au loc cele mai aprige lupte.
  • Inamicul încearcă să împiedice unitățile noastre să avanseze. În acest scop, a desfășurat un sistem de fortificații cu câmpuri minate dense și un număr mare de rezerve.
  • În ciuda rezistenței acerbe a ocupanților, soldații noștri fac tot posibilul pentru a elibera teritoriul ucrainean. Operațiunea continuă așa cum a fost planificată.
  • Sunt recunoscător tuturor celor care aduc Victoria mai aproape!”, se arată în mesajul care însoțește clipul video cu Zalujnîi, despre care nu se știe când a fost făcut.

Probabil că este o încercare de infirma și zvonurile din presa de stat rusă, care a relatat în mod repetat că a fost grav rănit într-un atac cu rachete în luna mai.

Putin: Mie mi se pare că el este în străinătate

Liderul rus Vladimir Putin a lăsat să se înţeleagă că ar avea informaţii că şeful Armatei Ucrainei, generalul Valeri Zalujnîi, s-ar afla în străinătate, scriu agenţiile ruse de presă.

Întrebat, la o întâlnire cu jurnalişti şi bloggeri militari ruşi, dacă ştie unde se află generalul Zalujnîi, Putin a răspuns ironic: „Ei bine, întrebaţi-l pe el. Dar pentru asta trebuie să foloseşti o limbă străină”.

„Mie mi se pare că el este în străinătate. Dar s-ar putea să mă înşel”, a adăugat Putin.

Acest fragment din discuţia lui Putin cu jurnaliştii care scriu despre război, desfăşurată în 13 iunie, a fost postat duminică pe canalul său de Telegram de jurnalistul Pavel Zarubin, unul dintre propagandişii lui Putin, care realizează emisiunea „Moscova. Kremlin. Putin” de la postul de televiziune Rossia-1, menţionează Interfax, conform News.ro.

În luna mai, au apărut informaţii în presa rusă despre faptul că Zalujni ar fi fost grav rănit într-un atac. Ministerul ucrainean al Apărării a negat informaţia, dar Zalujni nu a mai apărut în public multă vreme şi a refuzat să participe la o reuniune a Comitetului NATO la nivel de şefi de stat major, „chiar şi în format de videoconferinţă”, din cauza „situaţiei operaţionale tensionate” din Ucraina, menţionează la rândul său agenţia TASS.

În 10 mai, Ministerul ucrainean al Apărării a dezminţit moartea comandantului şef al armatei, generalul Valeri Zalujnîi, precum şi a comandantului forţelor terestre, Oleksandr Sîrski, după ce mai multe conturi de Telegram ruseşti au difuzat insistent informaţia că Zalujnîi şi Sîrski ar fi fost „lichidaţi” de forţele ruse, informează media ucrainene, între care Unian, Ukrinform şi Zerkalo nedeli.

Informaţiile din media ruse au apărut după ce s-a aflat că Valeri Zalujnîi, comandantul-şef al forţelor armate ale Ucrainei, nu va putea participa la reuniunea Comitetului Militar al NATO.

Propaganda rusă a scris și despre rănirea gravă a lui Budanov

În acelaşi timp, şeful serviciului rus de informaţii externe, Serghei Narîşkin, a declarat jurnaliştilor că autorităţile ruse au primit informaţii despre starea de sănătate a lui Zalujni, dar nu a dorit să dezvăluie nimic.

Ulterior, în presa ucraineană a apărut o înregistrare video din 25 mai cu comandantul-şef al armatei, iar a doua zi, în prezenţa acestuia, o fost inaugurată o nouă navă militară, scrie TASS.

De asemenea, pe canele rusești a fost transmisă în această săptămână informația că şeful serviciului de spionaj al armatei ucrainene, generalul Kirilo Budanov, ar fi fost grav rănit şi că s-ar afla la tratament în Germania.

Vineri, în alocuţiunea sa video către ucraineni, preşedintele Volodimir Zelenski a spus că a avut o reuniune a consiliului de război, pentru a vorbi despre contraofensivă, şi la reuniunea respectivă au luat parte atât Zalujni, cât şi Budanov.

„Le vom da coșmaruri”

Jurnaliștii de la Kyiv Post au transmis luni noaptea un mesaj de la generalul Kirilo Budanov, șeful serviciului de informații militare al Ucrainei, după ce presa rusă a anunțat că acesta a fost rănit grav în urma unui atac cu rachetă ce a vizat clădirea în care se află biroul său.

„În Ucraina a fost creat acum un detașament special de comandanți nemuritori: Valeri Zalujnîi, eu, Stepan Bandera, Simon Petliura (n.r. un alt luptător pentru independența Ucrainei) și Ivan Mazepa (n.r. considerat părintele ideii de independență a ucrainenilor)”, a declarat ironic Kirilo Budanov.

„Prin urmare, rușii și propagandiștii lor au mult de muncă într-un mediu de nervozitate și isterie. O unitate de nemuritori va veni în toiul nopții în visele cetățenilor care au vrut să preia Ucraina și le va da coșmaruri”, a adăugat el.

Urmărește ultimele evoluții din a 482-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro