Sari direct la conținut

VIDEO Budanov, în prima apariție video după ce Rusia a spus că este grav rănit: Forțelor ruse de la barajul Kahovka li s-a spus să părăsească zona cu 30 de minute înainte de catastrofă

HotNews.ro
Kirilo Budanov, Foto: USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia
Kirilo Budanov, Foto: USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia

Șeful GUR, Kirilo Budanov, și-a făcut prima apariție la televiziunea ucraineană, după ce săptămâna trecută presa rusă a scris că șeful serviciului de informații militare al Ucrainei a fost grav rănit într-un atac cu rachetă, pentru a comenta distrugerea barajului Kahovka. Potrivit acestuia, forțelor ruse de la fața locului li s-a ordonat cu jumătate de oră înainte ca barajul să cedeze să evacueze repede zona.

  • „Din păcate, o catastrofă a avut deja loc. Aceste dezastru produs de om este un act de terorism și un act de ecocid care a fost în mod deliberat condus de către Federația Rusă. Toate zvonurile și bârfele că poate lucrurile au decurs altfel nu au nimic de-a face cu realitatea. Sunt multe date care ne spun ce s-a întâmplat. Cel mai interesant, cu o jumătate de oră înainte, a fost o comunicație radio către toți cei de la barajul Kahovka să strângă rapid și să părăsească teritoriul. În același timp, grupul de forțe speciale a ajuns și asta e ce s-a întâmplat. Un alt lucru interesant este că forțele de ocupație ruse din apropiere de fapt nu știau că se va întâmpla. I-a prins pe nepregătite, ca pe toți ceilalți”, a spus Budanov, potrivit clipurilor care circulă pe Twitter și care pare să fi fost o intervenție la televiziunea ucraineană.

Budanov acuză Rusia că minează iazul de răcire de la centrala nucleară Zaporojie

Șeful serviciului de informații a acuzat marți Rusia că „minează” iazul de răcire folosit pentru a menține reci reactoarele de la centrala nucleară Zaporojie, ocupată de ruși, din sudul Ucrainei, relatează Reuters.

Vastul complex cu șase reactoare, cea mai mare centrală nucleară din Europa, este sub ocupație de la scurt timp după ce forțele Moscovei au invadat în februarie anul trecut.

„…Cel mai terifiant este că centrala nucleară Zaporojie a fost minată suplimentar în acea perioadă… și anume iazul de răcire a fost exploatat”, a declarat Kirilo Budanov, șeful agenției GUR, la televizor, fără a oferi dovezi pentru afirmația sa.

Budanov s-a întâlnit cu ambasadorul japonez Matsuda Kuninori

De asemenea, presa ucraineană a prezentat fotografii cu prim-viceministrul Afacerilor Externe Emine Dzhaparova și șeful Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării Kirilo Budanov la o întâlnire cu ambasadorul Japoniei în Ucraina, Matsuda Kuninori.

Potrivit Ukrinform, fotografiile prezentate sunt preluate de pe pagina de Facebook a Eminei Dzhaparova, care a scris: „Avem o discuție, schimbăm idei și planificăm cu ambasadorul japonez în Ucraina, domnul Matsuda Kuninori. Nu este un fals, toți participanții la întâlnire sunt în viață și bine”, a scris ea.

„O unitate de nemuritori”

Cu o zi înainte, luni, jurnaliștii de la Kyiv Post au transmis un mesaj de la generalul Kirilo Budanov, șeful serviciului de informații militare al Ucrainei, cu privire la „o unitate de nemuritori” ucraineni care „va veni în toiul nopții în visele cetățenilor care au vrut să preia Ucraina și le va da coșmaruri”.

Acesta a fost primul mesaj public al ofițerului de informații ucrainean după ce RIA Novosti, una dintre agențiile de presă ale statului rus, a transmis joia trecută că Budanov a fost rănit în timpul unui atac cu rachete rusești asupra sediului Direcției Principale de Informații din Kiev și se află în stare gravă într-un spital Bundeswehr din Berlin.

Agenția de presă rusă susținea că o rachetă ar fi nimerit aproape de biroul lui Budanov. Acesta ar fi fost scos de sub dărâmături și ar fi fost dus inițial în Polonia, iar ulterior a fost transportat într-un spital din Germania.

Propaganda rusă și generalul Zalujnîi

Liderul rus Vladimir Putin a lăsat să se înţeleagă că ar avea informaţii că şeful Armatei Ucrainei, generalul Valeri Zalujnîi, s-ar afla în străinătate, au scris agenţiile ruse de presă.

Întrebat, la o întâlnire cu jurnalişti şi bloggeri militari ruşi, dacă ştie unde se află generalul Zalujnîi, Putin a răspuns ironic: „Ei bine, întrebaţi-l pe el. Dar pentru asta trebuie să foloseşti o limbă străină”.

„Mie mi se pare că el este în străinătate. Dar s-ar putea să mă înşel”, a adăugat Putin.

Luni, comandantul forţelor armate ucrainene a apărut într-o înregistrare video postată pe contul său de Facebook, la un centru de comandă din apropierea frontului.

Urmărește ultimele evoluții din a 482-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro