Trimisul special al Chinei la Kiev n-a vrut să creadă că sistemul Patriot american a putut doborî o rachetă hipersonică rusească
Li Hui, reprezentantul special al Chinei pentru probleme eurasiatice, și-a exprimat scepticismul în timpul vizitei pe care a efectuat-o la Kiev că sistemul Patriot american a fost folosit de ucraineni pentru a doborî rachete hipersonice Kinjal ale Rusiei, relatează Financial Times, citând surse diplomatice.
Oficialul chinez a vizitat Ucraina la jumătatea lunii mai, după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat pe 26 aprilie că a discutat la telefon cu omologul său chinez Xi Jinping pentru prima oară de la declanșarea invaziei rusești.
Liderul de la Kiev precizase atunci că Beijingul va trimite un emisar oficial în Ucraina pentru a purta discuții cu guvernul ucrainean în condițiile în care China a încercat să se prezinte drept un mediator al războiului.
Mai mulți diplomați ucraineni au relatat însă acum pentru Reuters că Li Hui nu a dorit să creadă că forțele ucrainene au reușit să doboare rachete Kinjal („Pumnal”) rusești cu sistemul de apărare aeriană Patriot primit din partea SUA.
Administrația de la Washington anunțase în luna decembrie a anului trecut că va trimite o baterie Patriot armatei ucrainene, încă una fiind promisă de Germania. Ministerul ucrainean al apărării a declarat pe 19 aprilie că forțele sale au început să folosească aceste sisteme, după ce militarii Kievului au fost instruți în cele două țări occidentale în vederea operării lor.
Ucraina spune că i-a propus oficialului chinez să vadă dovezile privind distrugerea unor rachete hipersonice rusești
Primele informații potrivit cărora Ucraina ar fi reușit să doboare rachete Kinjal cu aceste sisteme de apărare aeriană au apărut la începutul lunii mai, cu puțin timp înainte de vizita lui Li Hui la Kiev.
„I-am propus că, dacă există dubii, suntem pregătiți să oferim dovezi”, a declarat acum pentru Financial Times ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov. El a precizat însă că în cele din urmă oficialul chinez a părăsit Kievul fără să dorească să vadă dovezile pe care Ucraina le avea la dispoziție.
Scepticismul oficialului chinez s-ar putea datora faptului că Beijingul dezvoltă propriul său program de rachete hipersonice iar majoritatea analiștilor militari ar fi considerat imposibil ca o rachetă de acest tip să fie doborâtă de un Patriot înainte de apariția unor informații în acest sens pe frontul din Ucraina.
Sistemul Patriot a fost proiectat înainte ca armele hipersonice să fie trimise pe câmpul de luptă, iar producătorul Raytheon nu a declarat public că acesta este eficient împotriva unei rachete care zboară cu viteze hipersonice, adică rachete care depășesc de cinci ori viteza sunetului.
Conducerea militară de la Kiev a revendicat de atunci doborârea mai multor rachete hipersonice rusești, afirmând pe 16 mai că a distrus nu mai puțin de șase în timpul unui atac pe scară largă împotriva Kievului.
Urmărește ultimele evoluții din a 497-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.