Elon Musk susține că Ucraina ar putea pierde și mai multe teritorii: „Rusia are o superioritate de 4:1”
Miliardarul sud-african Elon Musk a sugerat luni dimineața că Ucraina riscă să piardă și mai multe teritorii dacă ofensiva sa de vară împotriva forțelor ruse va eșua.
„Floarea tineretului ucrainean și rus moare în tranșee de mult timp aproape fără câștiguri teritoriale. Partea care merge la ofensivă împotriva unor poziții puternic fortificate va pierde mult mai mulți soldați”, a scris Musk pe Twitter, răspunzând la o serie de postări ale unui utilizator despre decizia Statelor Unite de a trimite muniții cu dispersie Ucrainei.
Do I have this correct: Putin invaded Ukraine & has been using cluster bombs on Ukraine’s soil, but Ukraine can not use them on its soil?
[ note: I’m for peace, I suspect, like you, but I also believe that Ukraine should be able to defend itself from invasion ]
— @jason (@Jason) July 9, 2023
The flower of Ukrainian and Russian youth have been dying in trenches for a long time with almost no territorial gains.
Whichever side goes on the offensive against heavily entrenched positions will lose far more soldiers. Moreover, Russia outnumbers Ukraine ~4:1, so would win a…
— Elon Musk (@elonmusk) July 10, 2023
„Mai mult, Rusia are o superioritate de 4:1 asupra Ucrainei, deci ar câștiga un război de uzură chiar dacă pierderile [suferite de ambele părți] ar fi egale. Dacă ofensiva ucraineană va eșua cu pierderi grele, un contraatac rusesc va captura mult mai multe teritorii”, a mai spus Musk.
„Acesta este motivul pentru care nu a existat o ofensivă majoră”, a conchis el, cu referire la faptul că armata ucraineană nu și-a angajat încă majoritatea forțelor în ofensiva declanșată în iunie, după luni de pregătire, împotriva forțelor ruse de invazie.
Elon Musk, ținta criticilor din cauza unor comentarii despre războiul din Ucraina
Miliardarul sud-african a fost aspru criticat pe rețelele de socializare și în presă din cauza unor comentarii făcute începând cu a doua jumătate a anului trecut în legătură cu războiul din Ucraina.
Probabil cea mai controversată dintre acestea a venit la începutul lunii octombrie, când el a prezentat pe pagina sa de Twitter o „rețetă” pentru încheierea războiului declanșat de Vladimir Putin, sugerând ca Ucraina să recunoască oficial anexarea ilegală a Crimeii din 2014.
Acest plan a fost criticat inclusiv de către președintele ucrainean Volodimir Zelenski și alți oficiali de rang înalt de la Kiev. „Dacă vrei să înţelegi ce a făcut Rusia aici, vino în Ucraina şi vei vedea totul singur. Şi apoi îmi vei spune cum să pun capăt acestui război, cine l-a declanşat şi când se poate termina”, i-a transmis liderul ucrainean miliardarului.
Două săptămâni mai târziu, Musk a declarat că SpaceX nu poate finanța „la nesfârșit” pentru Ucraina sistemul de internet prin satelit Starlink, pe care l-a pus la dispoziția ucrainenilor încă de la începutul invaziei rusești, și a cerut Pentagonului să achite pentru folosirea acestuia în locul Kievului.
Deși Musk a renunțat în cele din urmă la amenințările că Starlink va fi dezactivat pentru forțele ucrainene, în luna februarie a acestui an SpaceX a interzis folosirea acestuia de către operatorii de drone ucraineni, afirmând că sistemul nu este destinat unor aplicații militare.
Starlink „nu a fost niciodată menit să fie folosit ca armă”, a declarat la momentul respectiv Gwynne Shotwell, președintele și directorul operațional al SpaceX. „Cu toate acestea, ucrainenii au folosit-o în moduri care nu au fost intenționate și care nu au făcut parte din niciun acord”, a acuzat ea.
Pentagonul a anunțat la începutul lunii trecute că a încheiat un contract cu SpaceX pentru a finanța oferirea serviciului Starlink pentru Ucraina.
Urmărește ultimele evoluții din a 502-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.