Putin „se jură” că nu îi este frică de rachetele SCALP. Promisiunea lui Vladimir Vladimirovici pentru occidentali: Tancurile de fabricație străină sunt o „țintă prioritară” pentru Rusia
Președintele rus Vladimir Putin a declarat joi că armele livrate de occidentali Ucrainei nu vor schimba nimic pe câmpul de luptă, ci doar va escalada și mai mult conflictul, adăugând că tancurile de fabricație străină sunt o „țintă prioritară” pentru forțele Moscovei, relatează Reuters.
Putin a comentat joi, la televiziunea de stat, după un summit NATO în care Ucraina a obținut promisiunea unei eventuale aderări la alianță, o astfel de mișcare ar amenința securitatea Rusiei și ar escalada în continuare tensiunile globale.
„Furnizarea de noi arme nu va face decât să agraveze situația… și va alimenta și mai mult conflictul”, a spus Putin.
Putin minimalizează importanța rachetelor cu rază lungă SCALP
Întrebat despre decizia Franței de a furniza Ucrainei rachete de croazieră SCALP cu rază lungă de acțiune, care pot parcurge 250 km, Putin a spus: „Da, provoacă daune, dar nu se întâmplă nimic critic în zona de război cu utilizarea lor”.
Putin a adăugat că tancurile de fabricație străină sunt „o țintă prioritară pentru băieții noștri”.
De altfel, cu o zi înainte președintele parlamentului rus Viaceslav Volodin spunea, tot într-o amenințară similară celei făcute de Putin, că Rusia intenționează să expună echipamentele NATO pe care le-a distrus în Ucraina în fața ambasadelor țărilor occidentale care le-au furnizat.
Țările occidentale au furnizat Ucrainei arme în valoare de miliarde de dolari de când forțele ruse au invadat țara pe 24 februarie 2022, în ceea ce Putin numește o „operațiune militară specială” de „denazificare” a țării.
La un summit din capitala Lituaniei, Vilnius, săptămâna aceasta, liderii NATO au convenit că Ucraina ar trebui să se poată alătura alianței militare la un moment dat în viitor, dar nu au oferit Kievului o invitație imediată. Biden a zis clar joi că „nicio țară nu poate intra în NATO cât timp este în război”
Țările G7 au dezvăluit, de asemenea, un cadru internațional pentru securitatea pe termen lung a Ucrainei, pentru a-și spori apărarea împotriva Rusiei și a descuraja Moscova de la agresiuni viitoare.
În primul său răspuns public după summitul NATO, Putin a reiterat opoziția puternică a Moscovei față de aderarea Ucrainei la alianță, spunând că acest lucru ar amenința interesele strategice ale Rusiei.
„Acest lucru nu va crește securitatea Ucrainei în sine. Și, în general, va face lumea mult mai vulnerabilă”, a spus el.
Orice țară are dreptul să-și îmbunătățească securitatea, a adăugat el, dar nu pe cheltuiala altei țări.