Soldații ucraineni au explicat în sfârșit cum funcționează lansatoarele „mini-Grad” pe care le folosesc de anul trecut
Soldații ucraineni au explicat de ce, deși acum au la dispoziție un întreg arsenal de arme primite din Occident, continuă să folosească lansatoare de rachete improvizate pe care le-au poreclit „mini-Grad”, relatează Reuters.
Numele acestora vine de la lansatoarele multiple de rachete „Grad” dezvoltate de Uniunea Sovietică în anii 1960 și moștenite de Ucraina după destrămarea URSS. Armata rusă folosește și ea în continuare astfel de lansatoare.
„Avem echipamente pe care le numim mini-Grad. Ele sunt făcute din tuburi luate de la lansatoarele Grad și puse pe o furgonetă, ceea ce le face ușor de transportat”, a declarat un militar ucrainean cu apelativul „Gall” pentru Reuters într-un interviu acordat în regiunea Zaporojie din sudul țării.
„Încercăm să le facem mai precise comparativ cu lansatoarele Grad. Ele au aceeași cadență de tragere dar, mulțumită unor mecanisme suplimentare de țintit și distanței mai scurte (față de țintele pe care le atacă), încercăm să facem lansatoarele mini-grad mai precise”, a explicat el.
Gall, un membru al Brigăzii Separate 108 de Apărare Teritorială, spune că lansatoarele mini-Grad nu sunt la fel de precise precum sistemele avansate HIMARS primite din partea Statelor Unite, dar că ele au avantajul că se pot apropia mai mult de liniile inamice.
„Nu pot spune că lovim țintele cu o precizie mai mare decât lansatorul BM-21, dar putem conduce mai aproape (de țintă)”, a mai declarat acesta.
Lansatoarele „mini-Grad” folosesc „exact” 3 rachete
Un camarad al său ce folosește apelativul „Luka” a explicat de asemenea că lansatoarele improvizate au un cronometru care ajută la protejarea militarilor care le operează. În plus, ele folosesc doar 3 rachete.
„De ce? Fiindcă suntem siguri că 3 rachete vor ateriza unde avem nevoie de ele. Este mai degrabă ineficient să tragem cu 10, 8 sau 2 rachete înspre o singură țintă”, explică Yurii Osokolanskîi, un alt militar ucrainean.
„Tragem exact cu 3 rachete. Soldații își pot schimba poziția, reîncărca și continua să tragă înspre ținte diferite”, explică el.
A unique mini-MSV
\uD83D\uDD3AThree rockets. \uD83D\uDD3AQuite accurate guidance system. Concise deployment-collapse time, which allows to quickly escape from the position before it was discovered.
\uD83D\uDC4D Because Ukrainians are a talented people in everything. pic.twitter.com/r5ELvbXbCG— DrJim #NAFOTrailOps (@James67809768) August 14, 2022
Oleksandr Musiyenko, un analist militar ucrainean, afirmă la rândul său că aceste lansatoare improvizate au 3 avantaje mari: mobilitatea lor le permite să se deplaseze rapid, unitățile care le folosesc pot ataca o țintă fără să aștepte livrări de muniție din alte părți, și ele pot oferi putere de foc suplimentară unor unități de infanterie care altfel nu beneficiază de echipamente grele.
Analistul militar spune că dezvoltarea acestor arme a avut tocmai obiectivul de a „oferi un avantaj unităților care de regulă nu au acest tip de armă (n.r. lansatoare de rachete)”.
Înregistrări video care arată acest tip de improvizație folosită de armata ucraineană au apărut încă din vara anului trecut, însă interviul acordat Reuters de militarii ucraineni pare a fi primul sau unul dintre primele apărute în presa internațională în care aceștia explică și modul în care ele funcționează.
Numeroși internauți au speculat de-a lungul lunilor cu privire la aceste lansatoare că ele nu ar avea de fapt nicio utilitate practică pe front.
Urmărește ultimele evoluții din a 545-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.