Sari direct la conținut

Război în Ucraina, ziua 548: Moscova respinge vehement ideea că Prigojin ar fi fost ucis la comanda lui Putin / Heineken și-a vândut afacerea din Rusia pe 1 euro / Discurs delirant al șefului serviciului rus de spionaj extern

HotNews.ro
Memorial pentru Evgheni Prigojin la Moscova, Foto: Natalia KOLESNIKOVA / AFP / Profimedia
Memorial pentru Evgheni Prigojin la Moscova, Foto: Natalia KOLESNIKOVA / AFP / Profimedia

Kremlinul a transmis vineri că aluziile occidentale potrivit cărora șeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, ar fi fost ucis la ordinul președintelui Vladimir Putin sunt o „minciună totală”. De asemenea, Moscova a refuzat să confirme definitiv moartea lui Prigojin, invocând necesitatea de a aștepta rezultatele testelor făcute de anchetatori, iar aceștia nu au spus nici până acum care este ipoteza principală în privința prăbușirii avionului în care se aflau șefii Wagner.

08:46Noul articol LIVE, cu evenimentele de sâmbătă, este aici

Principalele informații de vineri, ziua 548 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

01:30 Evoluțiile pe front: Rușii se regrupează în teritoriile ocupate din estul Ucrainei și se pregătesc de reluarea ofensivei, a anunțat vineri unul dintre principalii comandanţi ai armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sirski.

00:46Turcia nu vede „o altă soluţie” decât acordul de export de cereale al Ucrainei cu Rusia, a declarat vineri ministrul de externe al Turciei, Hakan Fidan, respingând o posibilă rută alternativă pe care SUA ar lua-o în considerare.

00:19 Șefa guvernului din Estonia, Kaja Kallas, presată să demisioneze din cauza legăturilor soţului său cu Rusia

Premierul Estoniei, Kaja Kallas, s-a confruntat vineri cu presiuni pentru a demisiona, după ce au apărut informaţii potrivit cărora soţul ei deţine o parte din acţiunile unei companii care şi-a menţinut operaţiunile în Rusia de când Moscova a invadat Ucraina, scrie Reuters.

23:50 Președintele SUA, Joe Biden, a declarat vineri că oficialii americani încearcă să determine cu exactitate cum a fost doborât în Rusia avionul lui Evgheni Prigojin.

23:15Zelenski anunţă că a vorbit cu Biden: America se va alătura pregătirii piloţilor şi inginerilor F-16 / Turcia va ajuta la eliberarea prizonierilor ucraineni

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a subliniat vineri seară, în mesajul video adresat naţiunii, importanţa de a accelera toate pregătirile necesare pentru a aduce cât mai aproape momentul în care Ucraina va primi avioanele F-16. El a anunţat că a avut o convorbire telefonică „bună” cu preşedintele american Joe Biden, iar Statele Unite vor participa la antrenarea piloţilor şi inginerilor ucraineni, fiind de aşteptat şi alte „noutăţi” în acest domeniu şi nu numai.

A fost găsită cutia neagră a avionului prăbuşit al lui Prigojin

22:53 Civil ucis în urma unui atac rusesc asupra orașului ucrainean Nikopol

Forțele ruse au lansat un atac asupra orașului Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk (centru). Un bărbat în vârstă de 59 de ani a fost ucis, a anunțat guvernatorul regiunii, Serhii Lysak.

De asemenea, au fost avariate două case, o linie de electricitate, o conductă de gaz și o mașină.

Nikopol se află peste râu de centrala nucleară Zaporojie, care e în prezent ocupată de forțele ruse.

22:00 De ce consideră ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, că dispariţia lui Prigojin „l-a slăbit” pe Putin

20:49Cazul unui al doilea avion care zbura de la Moscova la Sankt Petersburg în aceeaşi seară în care a avut loc accidentul lui Prigojin. Directorul companiei dezminte orice legătură cu Wagner

20:23 Avionul prăbuşit al lui Prigojin: Au fost găsite toate cele zece victime şi cutia neagră

19:12 Gruparea paramilitară rusă Wagner este o forță epuizată, consumată, a declarat vineri ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, după presupusa moarte a şefului acestor mercenari, Evgheni Prigojin.

„De fapt, nu mai există grupul Wagner așa cum era în urmă cu un an, ca forță de luptă serioasă”, a declarat Oleksii Reznikov pentru ziarul german Welt am Sonntag. „Sunt distruși”, a adăugat el.

Lukașenko spune că l-a avertizat pe Prigojin că s-ar putea să moară

18:30 Lukaşenko: I-am spus lui Prigojin să „aibă grijă”

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a afirmat vineri că i-a avertizat pe șefii mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin și Dmitri Utkin, să fie atenți la posibile amenințări la adresa vieții lor și a insistat că luptătorii Wagner vor rămâne în Belarus.

17:30 Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat vineri un decret care îi obligă pe membrii formaţiunilor paramilitare să depună jurământ faţă de Rusia, la fel ca soldaţii din armata regulată, la două zile după presupusa moarte a şefului mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin.

16:55 Şeful diplomaţiei turce Hakan Fidan s-a întâlnit vineri cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski la Kiev, în cadrul unei vizite rare, scrie AFP.

„Ministrul nostru a fost primit la Kiev de şeful statului ucrainean Volodimir Zelenski”, a precizat Ministerul turc de Externe.

Zelenski a confirmat la rândul său întâlnirea, precizând că au discutat în special despre „riscurile puse de blocada rusă asupra coridorului de cereale din Marea Neagră”.

16:26O delegaţie militară rusă a mers săptămâna aceasta în oraşul libian Benghazi pentru a se întâlni cu Armata Naţională Libiană, care a fost sprijinită de Grupul Wagner al lui Evgheni Prigojin timp de mai mulţi ani.

Kremlinul nu știe dacă Putin va merge la înmormântarea lui Prigojin

16:04Kremlinul a declarat vineri că este „imposibil” de știut dacă președintele Vladimir Putin va participa la înmormântarea lui Evgheni Prigojin, fostul șef al mercenarilor Wagner și cel care până în urmă cu doar câteva luni era poreclit „bucătarul” liderului de la Kremlin.

15:48România și alte patru țări europene vor ca interdicția privind cerealele ucrainene să fie prelungită până la sfârșitul anului, potrivit Poloniei

15:18 Agențiile rusești responsabile de cenzura online au crescut cheltuielile cu peste 60% de la invazia Rusiei în Ucraina din 2022, conform datelor unei firme de monitorizare, regiunile de la granița cu Ucraina fiind cele care au înregistrat cele mai mari creșteri ale cheltuielilor.

Cercetarea, publicată săptămâna aceasta de firma de monitorizare Top10VPN, a analizat aproape 4.000 de documente, inclusiv cele găsite pe site-ul de achiziții publice zakupki.gov.ru, și arată cheltuieli de peste 57 de milioane de dolari ale autorității de reglementare a comunicațiilor de stat Roskomnadzor și ale filialelor sale. (Reuters)

15:00 Procurorii germani au anunțat că investighează tentativa de asasinare a Elenei Kostyuchenko, jurnalistă rusă stabilită la Berlin, după ce aceasta a fost unul dintre cei trei jurnaliști ruși din exil care cu simptome de otrăvire.

Kostyuchenko, un corespondent străin care a dezvăluit crime de război ale Rusiei în Ucraina, a suferit în octombrie anul trecut de dezorientare extremă, dureri abdominale și extremități umflate în timpul unei călătorii cu trenul de la Munchen la Berlin.

14:44 Ministerul rus al Apărării a afirmat vineri că forțele sale au doborât 73 de drone ucrainene în ultimele 24 de ore. Dimineață, Moscova spusese că 42 drone fuseseră lansate asupra Crimeei, 9 de către sistemele antiaerene și 33 prin mijloace de război electronic.

14:35Liderul cecen Ramzan Kadîrov a deplâns public moartea lui Evgheni Prigojin, deși cei doi foști aliați ajunseseră la cuțite încă de dinaintea rebeliunii militare declanșate de șeful mercenarilor Wagner.

Putin și Erdogan se vor întâlni în curând, spune Kremlinul

14:23 Zilele lui Vladimir Putin sunt „cu adevărat numărate”, a declarat președintele comisiei britanice pentru apărare pentru Sky News.

Tobias Ellwood a spuscă nu este de acord cu evaluarea unor analiști potrivit căreia, odată cu aparenta moarte a lui Evgheni Prigojin, „principala amenințare la adresa lui Putin a dispărut”, iar președintele rus ar putea ieși întărit.

El a oferit un punct de vedere diferit – că „recurgerea la eliminarea vocilor disidente de către Putin la amploarea actuală” arată că „în cercul puterii de la Kremlin a dispărut încrederea”.

În prezent, Putin „conduce mai degrabă prin frică decât prin loialitate” și, lucru esențial, oligarhii și elita rusă nu-l mai văd ca pe un „garant adecvat” al statutului lor.

14:09Viceministrul rus de externe Serghei Ryabkov a declarat că Moscova analizează o solicitare a SUA de a efectua o vizită consulară pentru reporterul Evan Gershkovich, dar nu a luat încă o decizie, a relatat agenția de presă de stat RIA.

Gershkovici, cetățean american, a fost reținut la 29 martie sub acuzația de spionaj, pe care atât el, cât și Wall Street Journal o neagă.

13:20 Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat vineri că există „o înțelegere” potrivit căreia președinții Turciei și Rusiei se vor întâlni în curând.

Tayyip Erdogan l-a invitat pe Vladimir Putin să viziteze Turcia în această lună, dar nu a fost confirmată încă nicio dată. Pesko nu a spus nici unde se așteaptă ca cei doi lideri să se întâlnească. (Reuters)

Discurs delirant al șefului serviciului rus de spionaj extern

12:58Rusia l-a mustrat vineri pe președintele american Joe Biden după ce acesta a afirmat că nu este surprins că Evgheni Prigojin a murit într-un accident aviatic, Moscova remarcând că nu este adecvat ca Washingtonul să facă astfel de comentarii.

12:36 Serghei Narîșkin, șeful Serviciului de Informații Externe al Rusiei, a ținut un discurs delirant, cu referințe la „vremea rea”, al Doilea Război Mondial și premierul britanic Winston Churchill cu ocazia aniversării a 80 de ani de la victoria sovietică în Bătălia de la Kursk.

12:33Ministrul turc de externe Hakan Fidan va vizita Rusia, a anunțat vineri agenția de știri de stat RIA, citându-l pe adjunctul ministrului rus de externe, dar nu a oferit nicio dată sau alte detalii.

Președintele turc Tayyip Erdogan l-a invitat pe președintele rus Vladimir Putin să viziteze Turcia în această lună, dar Kremlinul nu a confirmat că Putin va merge. Turcia încearcă să convingă Rusia să revină la acordul care permite transportul de cereale din porturile ucrainene de la Marea Neagră.

Ce a pățit un rus care se lăuda cu capturarea unui Bradley

12:25 Viceministrul rus de externe Serghei Ryabkov a susținut vineri că declarațiile președintelui american Joe Biden cu privire la informațiile privind moartea lui Evgheni Prigojin sunt inacceptabile, relatează agenția de presă TASS.

Reacția Moscovei vine după ce Biden a declarat miercuri că nu a fost surprins de ce s-a întâmplat, adăugând că nu se întâmplă prea multe lucruri în țară în spatele cărora să nu se afle Vladimir Putin.

11:36VIDEO „Karma”: O înregistrare video distribuită pe rețelele de socializare de către militarii ucraineni arată că un soldat rus care luna trecută se lăuda cu capturarea unui vehicul de luptă Bradley, adresându-i un mesaj sfidător președintelui Volodimir Zelenski, a fost capturat.

11:28 Ambasada Rusiei la Helsinki a anunțat că a fost informată despre reținerea unui cetățean rus în Finlanda la cererea Ucrainei și că ia măsuri pentru a oferi asistență consulară, a anunțat vineri agenția de presă de stat rusă RIA.

10:54„Și viețile rusești contează”: Regizorul și cineastul danez Lars von Trier, care nu este străin de controverse, atât în legătură cu filmele sale, cât şi cu declaraţiile sale publice, s-a apărat joi după ce a publicat un mesaj pe Instagram în care a criticat donarea de avioane F-16 daneze Ucrainei.

Heineken și-a vândut afacerea din Rusia pe 1 euro

10:33Serviciul de Securitate de Stat din Letonia (VDD) a reținut patru cetățeni ai țării suspectați de spionaj pentru FSB, Serviciul de Securitate al Rusiei, împotriva statului leton și a securității rezidenților acestuia.

Procurorii au anunțat vineri că aceștia au fost reținuți la începutul lui august. Trei dintre suspecți au fost ținuți în arest, în timp ce al patrulea a fost plasat sub o măsură neprivativă de libertate: îi este interzis să părăsească Letonia, precum și să își schimbe locul de reședință.

10:11Heineken și-a vândut afacerea din Rusia pe 1 euro / Ce pierdere va marca astfel producătorul de bere

09:47 Estimarea ucraineană a pierderilor rusești din ultima zi: 470 de soldați, 3 tancuri, 10 blindate de luptă, 28 de tunuri, 1 lansator multiplu de rachete, 1 sistem antiaerian, 1 echipament special și 17 diferite vehicule și cisterne.

Ucrainenii se apropie de linia a doua de apărare din Robotyne

09:39 Forțele ucrainene au avansat joi mai aproape de a doua linie de apărare rusă în zona Robotyne din vestul regiunii Zaporojie, lărgind și mai mult breșa în liniile de apărare rusești din zonă, notează Institutul pentru Studiul Războiului.

Imaginile geolocalizate publicate joi arată că forțele ucrainene au avansat și mai mult spre liniile de apărare rusești la vest de Verbove (18 km sud-est de Orikhiv) și în sudul Robotyne (10 km sud de Orikhiv).

Unii bloggeri de război ruși au indicat că forțele rusești mențin poziții reduse, dacă există, în sudul Robotyne și că luptele continuă la est de Robotyne. Un blogger rus proeminent și-a exprimat îngrijorarea față de străpungerea de către Ucraina a liniilor defensive rusești în vestul regiunii Zaporojie și a spus că acesta este un moment critic pe câmpul de luptă.

09:17 Evaluarea britanică de dimineață:

  • „Pe 23 august 2023, la exact două luni de la revolta Wagner, un avion de business Embraer asociat cu Gruparea de mercenari s-a prăbușit lângă Tver, între Moscova și Sankt Petersburg.
  • Autoritățile ruse susțin că 10 persoane aflate la bord au murit, printre care și proprietarul Wagner, Evgheni Prigojin. Nu există încă dovezi definitive că Prigozhin se afla la bord și se știe că acesta aplica măsuri de securitate excepționale. Cu toate acestea, este foarte probabil ca acesta să fie într-adevăr mort.
  • Dispariția lui Prigojin va avea, aproape sigur, un efect profund destabilizator asupra Grupului Wagner. Atributele sale personale de hiperactivitate, îndrăzneală excepțională, dorința de a obține rezultate și brutalitate extremă au dominat Wagner și este puțin probabil să fie egalate de vreun succesor.
  • Vidul de la conducerea Wagner ar putea fi agravat de informațiile potrivit cărora au murit și fondatorul și comandantul de campanie Dimitri Utkin și șeful logistic al grupării, Valery Chekalov.”

08:54 Norvegia a alocat 140 de milioane de dolari (1,5 miliarde de coroane norvegiene) pentru a asigura importul de gaze și electricitate al Ucrainei, a anunțat Ministerul ucrainean al Energiei.

Fondurile vor fi distribuite prin intermediul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și sunt destinate „reparării și întreținerii infrastructurii esențiale de electricitate și furnizării de energie electrică de urgență în zonele afectate de ostilități”, potrivit unui comunicat citat de Kyiv Independent.

Corpul Voluntarilor Ruși cere Wagner să treacă de partea Ucrainei

08:01 Departamentul de Stat al SUA a impus joi sancțiuni împotriva a 13 persoane și entități care ar avea legătură cu deportarea și transferul forțat al copiilor din Ucraina, transmite Reuters.

Statele Unite au luat, de asemenea, măsuri pentru a impune restricții de viză pentru trei așa-zise autorități instalate de Rusia, din cauza implicării lor în abuzurile împotriva drepturilor omului asupra minorilor ucraineni, a precizat Departamentul de Stat într-un comunicat. Sancțiunile au fost anunțate de Ziua Independenței Ucrainei.

„Statele Unite nu vor sta deoparte în timp ce Rusia săvârșește aceste crime de război și crime împotriva umanității”, a declarat joi ambasadorul american la ONU, Linda Thomas-Greenfield, în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU privind Ucraina.

07:49Biden şi Zelenski au discutat despre pregătirea piloţilor ucraineni pe F-16

07:36 Un grup de militanți ruși care luptă de partea ucraineană a cerut grupului de mercenari Wagner să schimbe tabăra și să se alăture rândurilor lor pentru a răzbuna moartea fondatorului Wagner, Evgheni Prigojin, și a comandantului lor, Dmitri Utkin.

„Vă aflați acum în fața unei alegeri serioase – puteți sta în banca ministerului rus al apărării și să serviți drept câini de pază pentru călăii comandanților voștri sau să vă răzbunați”, a declarat comandantul Corpului Voluntarilor Ruși, Denis Kapustin, într-o adresă video publicată joi seara târziu.

„Pentru a vă răzbuna trebuie să treceți de partea Ucrainei”, a adăugat acesta. (Reuters)

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

––––––

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro