Rușii care au supraviețuit asediului Leningradului cer despăgubiri guvernului german: „Trebuie să înceteze discriminarea”
Rușii care au supraviețuit asedierii Leningradului de către forțele germane în al Doilea Război Mondial solicită compensații guvernului german și „încetarea politicilor discriminatorii” față de ei, relatează TASS.
Aceștia afirmă într-o scrisoare deschisă că astfel de plăți ar trebui extinse la toate victimele, fără diferențieri pe criterii etnice, în condițiile în care guvernul german a convenit în urmă cu doi ani să compenseze 4.500 de evrei în plus care au supraviețuit bătăliei de la Leningrad, cel mai lung asediu din istoria militară modernă.
„Dragi membri ai guvernului Republicii Federale Germania! Cei care au supraviețuit cruzimii fără precedent a blocadei de la Leningrad se adresează vouă”, notează supraviețuitorii în deschiderea unei scrisori deschise publicate de TASS, amintind că au fost nevoiți să sufere „bombardamente, atacuri, frig și foamete” din cauza „trupelor fasciste și slujitorilor lor din mai multe țări europene”.
„Prin grația celor care conduceau atunci Germania, orașul nostru, în care locuiau oameni de peste o sută de naționalități, a pierdut peste un milion de civili numai în 1941-1944, precum și cel puțin 500 de mii de oameni în timpul a trei evacuări. Faptele crimelor inumane ale invadatorilor naziști sunt vii în memoria noastră, confirmate de Tribunalul de la Nürnberg și de numeroase documente”, mai notează scrisoarea.
Aceasta amintește de asemenea că un tribunal din Sankt Petersburg, numele sub care orașul este cunoscut în prezent, a declarat în 2022 că asediul Leningradului a fost „o crimă de război, o crimă împotriva umanității și un genocid al popoarelor Uniunii Sovietice”.
Rușii care au supraviețuit asediului Leningradului acuză că sunt discriminați de guvernul german
Scrisoarea afirmă că în prezent mai puțin de 60.000 de supraviețuitori ai asediului mai sunt în viață și că aceștia „condamnă ferm dubla măsură a autorităților germane, care de mult timp transferă plăți umanitare către supraviețuitorii evrei ai blocadei dar refuză categoric, sub pretexte exagerate, să le extindă la toți supraviețuitorii blocadei în viață, fără a-i împărți în funcție de etnie”.
Germania acordă compensații supraviețuitorilor evrei ai asediului de la Leningrad ca parte a programului său de a acorda despăgubiri supraviețuitorilor Holocaustului.
„Îndemnăm guvernul german, fără întârziere, să ia singura decizie corectă – să extindă plățile umanitare tuturor, fără excepție, supraviețuitorilor asediului de la Leningrad, dintre care sunt din ce în ce mai puțini”, mai cer rușii.
Scrisoarea afirmă că plățile sunt cerute atât în numele civililor care au supraviețuit asediului, cât și a militarilor sovietici care au luptat aici.
Asediul a durat 872 de zile, între 8 septembrie 1941 și 27 ianuarie 1944, în condițiile în care atât comandamentul militar de la Berlin, cât și cel de la Moscova, au considerat alte teatre de operațiuni mai importante și au alocat resursele pe care le aveau la dispoziție către ele.
Scrisoarea publicată de către aceștia vine la doar 3 zile după ce Vladimir Putin a afirmat că Occidentul „l-a instalat” la Kiev pe președintele Volodimir Zelenski, care are origini evreiești, „pentru a acoperi glorificarea nazismului în Ucraina”.
Putin a invocat nevoia de a „denazifica” Ucraina în declarația de război pe care a citit-o în dimineața zilei de 24 februarie 2022, însă după regresele suferite de forțele ruse în timpul războiului propaganda Moscovei a început să se concentreze mai mult pe așa-zisul „război cu Occidentul colectiv”.
Urmărește ultimele evoluții din a 562-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.