Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina, ziua 569: Trei țări vor interzice unilateral importurile de cereale ucrainene, după ce UE a ridicat restricțiile / Ucraina ar fi avariat o altă navă rusească în Crimeea / Armata ucraineană a recucerit un sat din apropierea Bahmutului

HotNews.ro
Lupte pe frontul din Ucraina, Foto: Muhammed Enes Yildirim / AFP / Profimedia
Lupte pe frontul din Ucraina, Foto: Muhammed Enes Yildirim / AFP / Profimedia

Forțele ucrainene au capturat satul Andriivka, situat în estul țării, a anunțat vineri Statul Major General al forțelor armate ucrainene. Trupele au provocat pierderi semnificative în ceea ce privește efectivele și echipamentele inamicului și au fortificat unele zone, a adăugat acesta. Autoritățile ucrainene au ordonat evacuarea obligatorie a civililor din regiunea Herson, în sudul țării, care este parțial controlată de forțele ruse și care este ținta unor bombardamente regulate.

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 569, LIVETEXT:

00:32P rPeşedintele Volodimir Zelenski le-a vorbit ucrainenilor, vineri seara, despre situaţia de pe front şi despre progresele înregistrate de contraofensiva ucraineană, confirmând cucerirea satului Andriivka, aflat la 10 kilometri sud de Bahmut. În acelaşi timp, el le-a explicat că măsurile anticorupţie şi împotriva influenţelor oligarhilor fac parte tot din efortul de a apăra suveranitatea Ucrainei, pentru că aceste slăbiciuni au fost exploatate ani de zile de Moscova pentru a şubrezi ţara, potrivit News.ro.

00:20Liderul nord-coreean Kim Jong Un și-a exprimat respectul pentru dezvoltarea rapidă a tehnologiei aviatice a Rusiei, depășind potențialele amenințări din exterior, în timpul vizitei sale de vineri la o fabrică de avioane de luptă din Rusia care se află sub sancțiuni occidentale, a informat sâmbătă KCNA, relatează Reuters.

Imagini cu liderul nord-coreean Kim Jong Un care a inspectat fabrica de avioane au apărut pe rețelele de socializare

22:34Generalul rus Serghei Surovikin se află în Algeria, ca parte a unei delegații a Ministerului Apărării, într-o aparentă revenire la atribuțiile oficiale, după ce a fost suspectat în legătură cu o revoltă eșuată a grupului de mercenari Wagner în luna iunie, a informat vineri ziarul Kommersant, citând o sursă apropiată generalului, relatează Reuters.

21:51Guvernul României a transmis că regretă că n UE nu a găsit o soluție pentru prelungirea restricțiilor privind importurile cerealelor ucrainene, dar că așteaptă măsurile Ucrainei pentru prevenirea denaturării pieței cerealelor și apoi va decide măsurile potrivite pentru protejarea fermierilor români

21:14 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a salutat vineri decizia UE de a nu extinde restricțiile privind exporturile de cereale din Ucraina și a numit această decizie un exemplu de adevărată unitate și încredere, relatează Reuters.

Întrucât Polonia, Slovacia și Ungaria au indicat vineri că își vor impune propria interdicție după decizia UE de a o ridica, Zelenski a spus că dacă țările vecine încalcă legislația UE, „Ucraina va răspunde într-o manieră civilizată”.

20:06 Comisia Europeană a declarat vineri că nu va extinde interdicția privind importurile de cereale ucrainene în cele cinci state UE vecine ale Ucrainei, care urmează să expire vineri.

Polonia va extinde interdicția asupra cerealelor ucrainene în Polonia de la miezul nopții, a declarat vineri prim-ministrul, după ce Uniunea Europeană a declarat că nu va prelungi interdicția pe care a impus-o, relatează Reuters.

„Vom extinde această interdicție în ciuda dezacordului lor, în ciuda dezacordului Comisiei Europene”, a declarat Mateusz Morawiecki la un miting în orașul Elk din nord-est. „O vom face pentru că este în interesul fermierului polonez”.

19:56Generalul Gheorghiță Vlad, locțiitor al șefului Statului Major al Apărării, a declarat că România este gata să folosească „toată puterea militară pentru a apăra teritoriul românesc”, în „funcție de nivelul amenințării”.

19:21SUA intenționează să crească producția lunară de obuze de 155 de milimetri în următorii ani până la 100.000 în 2025, a declarat vineri principalul achizițiilor de arme al Pentagonului.

„Vom fi la 100.000 pe lună în 2025. Eram la 14.000 pe lună în urmă cu 6 sau 8 luni, acum suntem la 28.000 pe lună astăzi”, a declarat Bill LaPlante, Șeful departamentului de achiziții de arme al Pentagonului.

Cererea de obuze de 155 mm a crescut în urma invaziei Ucrainei din februarie 2022, a informat Reuters.

19:00Navele rusești din Marea Neagră vor avea nevoie de „foarte mult timp pentru a fi reparate”

Ultimele atacuri cu rachete ucrainene asupra regiunii Crimeea, ocupată ilegal, din această săptămână, au avut un impact puternic asupra capacității navale a Rusiei.

Analizând atacul, profesorul Michael Clarke, analist în domeniul apărării și securității și fost director general al Institutului Regal al Serviciilor Unite, a declarat că atacul asupra flotei a fost „destul de eficient”, iar pagubele provocate de incendii pe nave vor necesita „foarte mult timp pentru a fi reparate”.

18:45Un copil a murit, iar alte șase persoane au fost rănite de bombardamentele rusești în zonele controlate de Ucraina din regiunea Herson, a declarat vineri un oficial local, relatează CNN.

Oleksandr Prokudin, șeful administrației militare din regiunea Herson, a declarat că Rusia a efectuat 91 de atacuri și a tras 349 de obuze „în ultima zi”.

Forțele ruse au tras 20 dintre aceste obuze în orașul Herson, a spus el. Zonele rezidenţiale, precum şi facilităţile de infrastructură au fost afectate, a spus Prokudin.

Prokudin a mai spus că oficialii organizează eforturi de evacuare pentru copii și familiile acestora.

17:32Rusia majorează din nou dobânda sa cheie pentru a contracara inflația și slăbirea rublei

Banca Centrală a Rusiei (BCR) a anunțat vineri că majorează dobânda sa cheie de la 12% la 13%, a treia majorare consecutivă în mai puțin de două luni, pentru a contracara inflația și slăbirea rublei, pe fondul sancțiunilor internaționale din cauza războiului dus în Ucraina, potrivit AFP.

„Ne așteptăm ca rata de creștere să fie mai moderată în a doua jumătate a anului”, a recunoscut și directorul său, Elvira Nabiullina, într-o conferință de presă.

Putin afirmă că Rusia a capturat mai mulți mercenari străini în Ucraina

17:16O dronă marină ucraineană a avariat joi nava aerostatică „Samum”, într-un atac la intrarea în golful Sevastopol din Crimeea, iar nava a trebuit să fie remorcată pentru reparații, a declarat vineri o sursă din cadrul Serviciului ucrainean de Informații, relatează Reuters.

Ministerul rus al Apărării a declarat joi că a respins un atac asupra navei Samum din Marea Neagră, în timpul căruia a distrus o dronă marină. Reuters nu a putut verifica independent informațiile celor două părți.

17:06 Imaginile unei camere de supraveghere au surprins cum un rus întors acasă de pe front stă pe bancă în fața unui bloc în timp ce cheamă doi copii să tragă de cuiul de siguranță al unei grenade. Cum copiii nu s-au apropiat de el, soldatul a hotărât să ducă el treaba până la capăt.

16:55Putin afirmă că Rusia a capturat mai mulți mercenari străini în Ucraina

Președintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că Rusia detectează mercenari străini în Ucraina și că mai mulți dintre aceștia au fost capturați în ultimele zile, potrivit CNN.

16:35 Autoritatea de reglementare în domeniul energiei din Republica Moldova, ANRE, a amendat Moldovatransgaz, subsidiară a companiei ruseşti Gazprom, cu 1,9 milioane de dolari pentru că nu a respectat o cerinţă privind separarea activităţilor de transport al gazelor de cele de furnizor, a anunţat vineri instituţia, potrivit Reuters.

ANRE a precizat că Moldovatransgaz, subsidiară a Moldovagaz, la care Gazprom deţine o participaţie de 50%, a fost amendată cu 33,99 milioane de lei moldoveneşti (1,9 milioane de dolari).

ANRE spune că amenda aplicată Moldovatransgaz a fost impusă pentru nerespectarea de către aceasta a obligaţiilor de a-şi asigura independenţa faţă de Moldovagaz, care furnizează gaze naturale în Moldova.

Rusia vânează avioanele de război ucrainene folosite în atacurile care au lovit submarinul și nava de debarcare

16:30Kievul a declarat vineri că atacul cu drone rusești de joi spre vineri asupra unei regiuni care găzduiește un aerodrom militar ucrainean a arătat că Moscova vânează avioanele de război implicate în atacurile din această săptămână în Crimeea ocupată de ruși, relatează Reuters.

15:20Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, considerat ultimul dictator din Europa, face vineri o vizită în Rusia, fiind primit de omologul său rus Vladimir Putin în oraşul Soci de la Marea Neagră, potrivit unei declaraţii a Kremlinului, relatează CNN.

15:05Ucraina a anunțat vineri că apărarea aeriană a doborât în noaptea de joi spre vineri 17 drone Shahed lansate de ruși, potrivit Reuters.

15:00Rusia aprobă cererea SUA de a vizita un jurnalist deținut – raport

Moscova ar fi aprobat o cerere din partea SUA de a-l vizita pe reporterul deținut de Wall Street Journal, Evan Gershkovich.

Vestea aprobării a fost raportată de agenția de știri de stat RIA, citându-l pe ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov. Gershkovich a fost arestat în martie sub acuzația de spionaj, pe care el și Washingtonul o neagă.

14:49 „Simboluri și premii rusești interzise”, găsite în casa unui politician ucrainean

Ziarul online ucrainean Ukrainska Pravda a relatat că Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a efectuat percheziții la domiciliul lui Nestor Shufrych – membru al partidului politic pro-rus interzis Platforma Opoziției.

Ziarul și-a citat sursele, potrivit cărora acesta este suspectat că ar fi cooperat cu un angajat al serviciilor secrete rusești și că ar fi lucrat cu Volodymyr Sivkovych, fost secretar adjunct al Consiliului de Securitate ucrainean, care a fost, de asemenea, suspectat că ar fi lucrat pentru serviciile secrete de la Moscova.

Rusia și Coreea de Nord nu au semnat niciun acord militar, susține Kremlinul

14:02Kremlinul a declarat vineri că Rusia şi Coreea de Nord nu au semnat niciun acord în domeniul militar sau în alte domenii în timpul vizitei lui Kim Jong Un în Rusia din această săptămână, relatează Reuters.

13:18Ministerul rus al Apărării a anunțat vineri că o navă de război a distrus o dronă maritimă ucraineană în Marea Neagră, potrivit TASS.

12:33Președintele rus Vladimir Putin a anunțat vineri că peste 300.000 de soldați contractuali s-au alăturat armatei ruse, potrivit agenției de presă TASS, citată de Reuters.

11:37 Peste 500 de copii ucraineni au murit și mai mult de 1.100 au fost răniți de la începutul războiului, a anunțat Parchetul General al Ucrainei, citat de The Kyiv Independent.

Procurorii spune că aceste cifre nu sunt definitive, deoarece continuă activitatea de colectare a datelor în zonele în care au loc lupte.

10:26Moscova a „neutralizat” sute de spioni străini în ultimii ani, a declarat vineri Nikolai Patrușev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, potrivit Reuters.

Rus condamnat la 12 ani de închisoare pentru că ar fi furnizat echipament militar SUA

09:56FSB a anunțat vineri că un rus a fost condamnat la 12 ani și jumătate de închisoare pentru contrabandă cu articole militare în numele Statelor Unite, potrivit agenției de presă Interfax, citată de Reuters.

08:29Comandantul Regimentului 247 de Asalt Aerian al Gărzilor din Rusia, Vasili Popov, a fost ucis în timpul luptelor din Ucraina, se arată în evaluarea de vineri a Institutului pentru Studiul Războiului.

07:21Liderul nord-coreean Kim Jong Un, care efectuează o vizită în Rusia, a sosit vineri dimineaţa la Komsomolsk-on-Amur, în Extremul Orient rus, pentru a vizita o fabrică de avioane, au informat agenţii de presă ruse, relatează AFP.

01:28Biden şi Zelenski se vor întâlni în SUA săptămâna viitoare

Preşedintele american Joe Biden intenţionează să se întâlnească cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, săptămâna viitoare, în marja reuniunii Adunării Generale a ONU, potrivit CNN, care citează oficiali familiarizaţi cu aceste planuri.

01:03Berlin și Kiev au devenit orașe înfrățite

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, și primarul Berlinului, Kai Wegner, s-au întâlnit joi pentru a semna un nou parteneriat între cele două orașe.

Cei doi s-au întâlnit la Poarta Brandenburg din capitala germană înainte de a se îndrepta spre primărie pentru a semna acordul. Potrivit Cancelariei Senatului, Berlinul este înfrățit cu alte 17 orașe.

00:27 Zelenski anunţă crearea unei noi instituţii – un avocat al poporului pentru soldaţi

Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat joi seara demersuri pentru crearea unei noi instituţii în Ucraina, un avocat al poporului pentru sectorul militar, spunând că este nevoie de un sistem puternic de protecţie a drepturilor omului pentru soldaţi. Anunţul vine în ziua în care Curtea Penală Internaţională, care a emis un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin, şi-a deschis un birou în Ucraina.

Scurtă recapitulare a informațiilor recente:

  • Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat joi seara demersuri pentru crearea unei noi instituţii în Ucraina, un avocat al poporului pentru sectorul militar, spunând că este nevoie de un sistem puternic de protecţie a drepturilor omului pentru soldaţi.
  • România își închide spațiul aerian din nordul Dobrogei, la granița cu Ucraina
  • MApN, liniștește cetățenii după mai multe apeluri la 112: În această seară am avut zboruri de instrucție cu aviația militară deasupra Dobrogei
  • Reportaj AFP: Drone și Kalașnikovuri: adolescenții se antrenează pentru război în Ucraina
  • Vladimir Putin și Kim Jong Un şi-au oferit în dar unul altuia câte o carabină şi s-au adresat cu apelativul „tovarăşe”
  • Este tabăra Wagner din Belarus în curs de dezmembrare? Imagini din satelit prezentate de Sky News ale unei baze militare situate la sud-est de capitala belarusă Minsk par să arate că în ultimele săptămâni au fost demontate corturi, ceea ce ar putea indica o reducere a activității bazei Wagner.
  • Cine sunt cei doi diplomați americani expulzați de Rusia după un presupus caz de spionaj
  • Curtea Penală Internaţională (CPI) a deschis un birou la Kiev, „cel mai mare” în afara celui de la Haga, a anunţat joi procurorul general ucrainean, Andrii Kostin.
  • Președintele american Joe Biden a anunțat joi că a numit-o pe Penny Pritzker (fost secretar american al Comerțului) în funcția de reprezentant

––––––

Evenimentele de joi privind agresiunea rusă au fost LIVE aici pe HotNews.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro