Sari direct la conținut

Ce s-ar întâmpla dacă SUA ar reduce ajutorul militar pentru Ucraina?

HotNews.ro
Soldat ucrainean -artilerie, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Soldat ucrainean -artilerie, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Contraofensiva ucraineană, bine aprovizionată și costisitoare, înregistrează progrese substanțiale, dar nu la nivelul așteptat de multe țări occidentale care amenință să își reducă sprijinul, scrie Sky News.

Polonia a anunțat la 20 septembrie că se va concentra pe înarmarea sa, mai degrabă decât pe oferirea de ajutor militar suplimentar, iar susținătorii lui Trump din Partidului Republican din SUA se opun în mod activ unui sprijin suplimentar.

Așadar, rămâne Occidentul fără arme? Își pierd interesul marii jucători? S-au schimbat obiectivele occidentale pe măsură ce războiul a trecut de 18 luni?

Cea mai mare amenințare la adresa aprovizionării cu arme a SUA în Ucraina este sprijinul intern, mai degrabă decât temerile legate de producție sau de achiziții.

Deci, dacă sprijinul pentru trimiterea de ajutoare suplimentare s-ar retrage în continuare – cum ar afecta asta lucrurile? Și ce ar însemna asta pentru Ucraina pe teren?

„Suspiciunea mea este că, dacă Statele Unite ar trebui să reducă, ar reduce din lucruri care nu afectează capacitățile imediate de pe câmpul de luptă”, a declarat Mark Canican, de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS), pentru Sky News.

El a precizat că ar putea fi reduse cheltuielile pentru alte ajutoare financiare pentru a-i liniști pe cei care se opun unui sprijin suplimentar, printr-o „reducere a achizițiilor care ar ajunge după ce războiul s-a încheiat, [sau] ar putea reduce sprijinul acordat guvernului ucrainean”.

„Fără sprijin, Ucraina ar mai putea lupta două săptămâni”

Cu toate acestea, în cazul în care s-ar exercita presiuni enorme asupra administrației și ar fi afectate livrările pe termen scurt, Ucraina ar avea probleme serioase.

„Nu există nicio îndoială că Ucraina depinde în mod absolut de sprijinul SUA și al NATO și, dacă toate acestea ar dispărea într-o zi, ar putea lupta încă două săptămâni, dar apoi s-ar prăbuși”, a spus el.

„Militarii aflați în luptă au nevoie de un flux continuu de arme și muniții, pentru că războiul le distruge”, subliniază Canican.

El a spus că cel mai probabil scenariu ar fi ca Ucraina să fie nevoită să își raționalizeze producția militară pe măsură ce sprijinul se retrage.

„Dacă ai la dispoziție 10.000 de obuze pe zi pentru a trage, poți trage asupra multor ținte”, a dat el ca exemplu. „Dar dacă ai doar 5.000, va trebui să prioritizezi, iar dacă ai doar 1.000, va trebui să prioritizezi cu adevărat.”

În cel mai rău caz, trupele din prima linie ar fi în pericol constant de a fi depășite – forțate să aștepte până când inamicul este văzut pentru a trage, în loc să țintească zonele în care se crede că se află înaintea unei confruntări directe, apreciază Canican.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro