Sari direct la conținut

VIDEO Presa de stat din Rusia jubilează după victoria lui Geert Wilders la alegerile parlamentare olandeze

HotNews.ro
Geert Wilders, după victoria şoc la alegerile legislative din Olanda, Foto: JOHN THYS / AFP / Profimedia
Geert Wilders, după victoria şoc la alegerile legislative din Olanda, Foto: JOHN THYS / AFP / Profimedia

Prezentatoarea TV rusă Olga Skabeeva a lăudat victoria liderului olandez de extremă-dreapta Geert Wilders la alegerile legislative din Țările de Jos, spunând că victoria este în avantajul Rusiei în războiul său împotriva Ucrainei, relatează The Moscow Times.

Wilders – care a candidat cu un program anti-islam, anti-imigrație și anti-Uniunea Europeană – l-a lăudat în trecut pe președintele rus Vladimir Putin și susține încetarea ajutorului militar olandez pentru Ucraina.

„Doar pentru a înțelege de ce este important pentru Rusia, de exemplu, ieri, în timpul celei de-a 17-a întâlniri în format Ramstein, actualul prim-ministru al Țărilor de Jos [Mark] Rutte i-a promis lui Zelenski avioane de luptă”, a spus joi prezentatoarea Olga Skabeeva la televiziunea de stat rusă.

„Dar Wilders, care în programul său preelectoral a spus că nu va mai ajuta Ucraina în război, vine la putere. Wilders a spus deja că este în favoarea negocierilor imediate și a plecării tuturor refugiaților ucraineni din Olanda”, a continuat ea.

Olanda a fost un aliat ferm al Ucrainei de la invazia Moscovei din februarie 2022 și, alături de Danemarca, a condus eforturile de a furniza Kievului avioane de luptă F-16.

Olga Skabeeva a continuat spunând că „cea mai rațională și sănătoasă gândire ” vine de la extrema-dreapta europeană – politicieni care, a spus ea, „era obișnuit să fie numiți fasciști până de curând”.

„Ieri [prim-ministrul Ungariei Viktor] Orban a spus că birocrația europeană duce Uniunea Europeană în haos”, a spus ea. „Se referea la democrația europeană și de la Bruxelles. Apropo, Orban a fost primul care l-a felicitat pe Wilders pentru noua sa funcție.”

„Într-adevăr, mai trebuie să creeze o coaliție, dar a declarat deja că nu va intra într-un acord cu stânga. Probabil următorul prim-ministru al Țărilor de Jos este numit cel mai rău lucru care s-ar putea întâmpla Europei.”

Sputnik, susținută de Kremlin, a spus că sancțiunile impuse Rusiei și afluxul de refugiați ucraineni au dus la orienarea politică spre dreapta a Europei.

O investigație din octombrie a publicației olandeze Follow the Money a spus că membrii PVV au participat la evenimente de propagandă și au efectuat vizite în Rusia organizate sau plătite de parlamentarul ultranaționalist al Dumei de Stat Leonid Sluțky.

Wilders însuși a călătorit la Moscova în 2018, într-o vizită de lucru controversată. Într-un interviu pentru rețeaua RT susținută de Kremlin, el a spus că Putin este „un lider, orice ai crede despre el”, adăugând că îl „aplaudă” pentru că este în favoarea poporului rus.

Relațiile dintre Olanda și Rusia au fost tensionate de când separatiștii susținuți de ruși din estul Ucrainei au doborât zborul Malaysian Airlines MH17 în iulie 2014, ucigând 198 de civili olandezi aflați la bord și 298 de persoane în total.

FTM a raportat că Wilders a încercat să-și ascundă legăturile cu Rusia și nu a comentat public despre călătoria sa la Moscova, deși a postat fotografii pe Twitter.

Cine este Geert Wilders, acest „Donald Trump al Olandei”

Născut în 1963 la Venlo, în apropiere de granița cu Germania, Wilders a crescut într-o familie catolică, alături de fratele și cele două surori ale sale.

Mama sa era pe jumătate indoneziană, un fapt pe care îl menționează rar.

El a dezvoltat un interes pentru politică în anii 1980, a declarat fratele său mai mare pentru revista germană Der Spiegel.

„Nu era clar de stânga sau de dreapta la acea vreme, nici xenofob. Dar era fascinat de jocul politic, de lupta pentru putere și influență”, a declarat Paul Wilders.

Ura sa față de islam pare să se fi dezvoltat lent. A petrecut o perioadă de timp în Israel, într-un kibuț, fiind martor direct la tensiunile cu palestinienii.

De asemenea, a fost șocat de asasinarea liderului de extremă dreapta Pim Fortuyn în 2002 și a cineastului radical anti-islam Theo van Gogh în 2004.

Wilders a intrat în politică în 1998 în partidul liberal VVD, pe care l-a părăsit în 2006 pentru a fonda PVV-ul său.

Fără să se sfiască să-i numească pe marocani „gunoaie” sau să organizeze concursuri pentru caricaturi ale profetului Mahomed, Wilders, în vârstă de 60 de ani, și-a construit cariera pe cruciada sa împotriva a ceea ce el numește „invazia islamică” a Occidentului.

În campanie el a spus că este pregătit să lase deoparte opiniile sale despre islam pentru a guverna, pentru că există „probleme mai importante decât lupta împotriva valului de solicitanți de azil și imigranți”.

În timp ce imigrația a rămas o problemă cheie în campanie, olandezii sunt chiar mai preocupați „dacă mai au bani în portofel”, a spus el promițând că se va concentra mai mult pe „securitate și sănătate” decât pe opoziția sa față de islam.

Cu toate acestea, manifestul partidului său PVV (Partidul Libertății) a păstrat tonul xenofob care a devenit marca sa distinctivă.

Șansele lui Geert Wilders de a forma o coaliție sunt reduse

Contrazicând predicţiile, PVV a câştigat 37 de mandate din totalul de 150, devansând cu mult alianţa Verzi-Partidul Laburist (GL-PvdA, 25 de mandate) şi VVd (24).

Partidul lui Wilders nu deţine însă suficiente mandate pentru a guverna singur, astfel încât va trebui să convingă cel puţin două formaţiuni mai centriste, cei mai probabili candidaţi anunţându-se VVD şi Noul Contract Social, o formaţiune recent creată.

Speranțele politicianului populist Geert Wilders de a stabili un guvern de dreapta în Țările de Jos au lovit vineri un obstacol, deoarece partidul de al cărui sprijin are cel mai mult nevoie a exclus să se alăture direct unui nou cabinet.

Cel mai mare partid din fostul guvern olandez a exclus un rol în următorul cabinet olandez, după victoria electorală dramatică a populistului anti-islam Geert Wilders.

Lidera de centru-dreapta VVD, Dilan Yesilgoz, a spus că partidul său are nevoie de un alt rol, după ce a pierdut 10 locuri.

„Alegătorii au vorbit și ne-au spus să sărim peste această rundă”, a declarat Dilan Yesilgoz, noul lider al partidului conservator VVD al prim-ministrului în exercițiu Mark Rutte, care a terminat pe locul al treilea la alegerile de miercuri.

„Cu toate acestea, am face posibil un cabinet de centru-dreapta. Vom sprijini propuneri constructive, deci aceasta ar fi o formă de sprijin extern”, a spus Yesilgoz.

Citește și:

VIDEO „Suntem o mare putere”: Ce i-a cerut „Păpușa de fier a lui Putin” președintelui rus după exploziile de pe Podul Kerci

PORTRET Cine este Geert Wilders, acest „Donald Trump al Olandei” / Anti-imigrant, cu mamă pe jumătate indoneziană și soție unguroaică

Proteste în Olanda după victoria candidatului de extremă dreapta, Geert Wilders

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro