Sari direct la conținut

Un fost deputat ucrainean care a fugit în Rusia, cerându-i azil lui Vladimir Putin, a fost găsit mort la Moscova

HotNews.ro
Ilia Kiva, Foto: Irina Yakovleva / TASS / Profimedia
Ilia Kiva, Foto: Irina Yakovleva / TASS / Profimedia

Ilia Kiva, un fost deputat al parlamentului ucrainean care a fugit în Rusia după începerea războiului, cerând azil la Moscova, a fost găsit mort miercuri în regiunea capitalei ruse, relatează agenția RIA Novosti, citată de Meduza.

RIA, una dintre agențiile de presă ale statului rus, a citat serviciile de urgență în anunțul său. Informația a fost anunțată inițial de televiziunea privată rusă REN TV și confirmată de Mash și VCHK-OGPU, două cunoscute canale rusești de știri de pe Telegram, care au citat propriile surse.

Ea nu a fost deocamdată confirmată oficial de autoritățile de la Moscova.

Cunoscut pentru pozițiile sale pro-ruse, Kiva a anunțat în data de 19 aprilie a anului trecut că a ajuns în Rusia și a cerut azil politic la Moscova, acuzând că este persecutat de autoritățile ucrainene și că acestea vor să îl ucidă.

„Declar oficial că astăzi, în Ucraina, autoritățile organizează distrugerea în masă a poporului ucrainean, încălcând toate normele de drept, morală și bunul simț, comit acte teroriste împotriva civililor, efectuează eliminarea fizică a persoanelor inacceptabile, fără proces sau anchetă”, a scris la momentul respectiv fostul deputat ucrainean pe canalul său de Telegram.

El a mai acuzat Serviciul de Securitate al Ucrainei că umple subsolurile sale „cu mii de oameni care sunt supuși torturii și execuțiilor” și că eliberează infractori din închisori „pentru a comite crime de război”.

„În această situație, vă informez că intenționez să caut oficial protecție și azil politic în Rusia”, a mai scris Ilia Kiva pe canalul său de Telegram, acuzând de asemenea Kievul că vrea să îl ucidă”.

Cine a fost Ilia Kiva

În vârstă de 46 de ani, Kiva a lucrat ca profesor și psiholog înainte de a intra în politică, conducând filiala din Poltava a partidului Sectorul de dreapta înainte de a se alătura în 2017 Partidului Socialist din Ucraina, pe care l-a condus timp de doi ani.

În 2019 el a candidat fără succes la președinția Ucrainei însă a fost ales deputat în Rada Supremă, parlamentul unicameral de la Kiev, pe listele partidului Platforma de Opoziție – Pentru Viață, formațiunea politică fondată de Viktor Medvedciuk.

Kiva și-a pierdut mandatul după invazia declanșată de Rusia, parlamentul ucrainean revocându-i-l din cauza declarațiilor sale de susținere a invaziei rusești.

În data de 6 martie a anului trecut Procurorul General al Ucrainei l-a acuzat pe Kiva de încălcarea articolelor din Codul Penal ce vizează încălcarea integrității teritoriale a țării și trădarea.

Kiva a anunțat că a plecat în Spania „din cauza persecuției”, iar de acolo în Rusia. Ucraina l-a dat în urmărire generală pe 16 martie 2022 și l-a acuzat ulterior și de „propagandă de război” și îndemn la „schimbarea violentă a puterii”.

Deputatul ucrainean și-a prevăzut moartea

„Cererea primită de Moscova din partea regimului terorist [al președintelui ucrainean Volodimir] Zelenski de a mă extrăda pentru o reglare de conturi indică un singur lucru – dorința lor de a mă ucide”, a mai scris fostul parlamentar pe contul său de Telegram în aprilie anul trecut.

„Astăzi au eșuat toate încercările de a mă răpi și iau o acțiune ce reprezintă un pas fără precedent. Ei cer extrădarea mea în legătură cu necesitatea de a desfășura ‘acțiuni de investigație’ în temeiul articolului legat de trădare”, adaugă acesta.

El a susținut că este cercetat pentru trădare de către Kiev fiindcă l-a felicitat în public pe „președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, de ziua lui”.

Consiliul de Securitate al Ucrainei a interzis activitatea partidelor pro-ruse pe 20 martie 2022, la mai puțin de o lună de la declanșarea invaziei rusești.

Urmărește ultimele evoluții din a 651-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro