Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina, ziua 653: Suedia ar putea furniza avioane Gripen Ucrainei / Ucraina, o ameninţare la adresa agriculturii europene, spune Viktor Orban / Sportivii ruși și belaruși pot participa la JO 2024 sub drapel neutru

HotNews.ro
Soldat rus în tranșee în regiunea Zaporojie, Foto: Alexander Polegenko / TASS / Profimedia
Soldat rus în tranșee în regiunea Zaporojie, Foto: Alexander Polegenko / TASS / Profimedia

În a 653-a zi de război trupele rusești continuă să atace în direcția Avdiivka, folosind în special aviația și dronele kamikaze. Moscova continuă să atace cu rachete și orașul Harkov, tot în estul Ucrainei, unde autoritățile au anunțat că există cel puțin un rănit. Pe plan politic, ministrul britanic de externe David Cameron a cerut Congresului american, la Washington, să aprobe noul ajutor pentru Ucraina cerut de preşedintele Joe Biden, argumentând că valoarea pe care o obţine SUA din această „investiţie” militară este uimitoare, întrucât războiul aflat în desfăşurare slăbeşte Rusia.

Sinteza zilei:

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 653, LIVETEXT:

23:55Ministrul ucrainean al Sportului, Marviy Bidnyi, a declarat, vineri, că decizia CIO de a accepta sportivii ruşi şi belaruşi la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024 „nu este una responsabilă”.

„Această decizie era aşteptată, dar nu ne aşteptam să vină atât de repede. Nu credem că este o decizie responsabilă şi acum vom decide ce vom face. Nu este doar o problemă sportivă pentru ţara noastră, este o decizie de politică externă, de politică de apărare şi trebuie să ne gândim în primul rând să câştigăm războiul. Vom examina problema în scurt timp, vom vedea care sunt criteriile de neutralitate şi cum evoluează situaţia şi vom lua o decizie în interesul Ucrainei”, a declarat liderul ucrainean pentru L’Equipe.

„Decizia (privind JO) nu va fi luată rapid. Trebuie să ne consultăm cu comunitatea noastră sportivă şi cu liderii noştri. Trebuie să vedem ce putem face pentru a asigura victoria ţării noastre. Acesta este cel mai important lucru pentru noi astăzi. Merge dincolo de o competiţie sportivă”, a declarat Marviy Bidnyi, adăugând că încă nu a „vorbit cu preşedintele Zelenski”.

22:58 Presupusi escroci ar fi furat până la 84 de milioane de grivne (2,3 milioane de dolari) de la voluntari și organizații caritabile sub pretextul că vând drone pentru armată, a dezvăluit o investigație a Ukrainska Pravda publicată pe 8 decembrie, potrivit Kyiv Independent.

Încă din primele zile ale războiului, organizațiile caritabile și voluntarii ucraineni au făcut campanie pentru finanțare participativă și pentru a obține aprovizionările atât de necesare soldaților, civililor și animalelor.

Potrivit anchetei, inițial persoanele implicate în fraudă au vândute mai multe drone la prețuri reduse, stabilindu-și o reputație cu o bază de potențiali clienți și atrăgând comenzi suplimentare.

După ce au primit milioane de grivne în avans, autorii ar fi reținut banii fără a livra dronele.

21:39Autorităţile ruse au anunţat vineri că efectuează ”verificări” în urma unei probleme de motor a unei aeronave de tip Boeing 737 aparţinând unei companii ruseşti, în contextul unor îngrijorări cu privire la securitatea aeriană din cauza unor sancţiuni internaţionale care afectează mentenanţa avioanelor de linie, relatează AFP.

Avionul – un Boeing 737-800 al companiei S7 – a decolat de la Novosibirsk, în Siberia, către Moscova, însă a fost nevoit să se întoarcă din drum pe aeroportul de plecare, anunţă un departament local al Comitetului rus de anchetă însărcinat cu transporturile.

20:30 Parlamentul bulgar a întors vineri vetoul președintelui Rumen Radev asupra acordului de furnizare a transportoarelor blindate de personal Ucrainei, relatează Ukrainska Pravda.

Pentru a doua oară, 162 de parlamentari bulgari au votat în favoarea proiectului de lege privind ratificarea acordului, în timp ce 55 au votat împotrivă.

Reprezentanții pro-ruși au criticat intenția de a trimite vehicule blindate în Ucraina, repetând declarația președintelui că APC-urile ar putea fi folosite pentru a proteja granița cu Bulgaria.

Cu toate acestea, partidul GERB a spus că Bulgaria își protejează interesele naționale ajutând Ucraina.

19:06Ucraina și Suedia discută posibilitatea de a furniza Forțelor Armate ale Ucrainei avioane de luptă Gripen, relatează Ukrainska Pravda.

Rustem Umierov, ministrul apărării al Ucrainei, a discutat această problemă cu Micael Bydén, comandantul șef al Forțelor Armate ale Suediei, în cadrul unei întâlniri, potrivit European Pravda.

„O muncă bilaterală fructuoasă privind furnizarea de aeronave Gripen Ucrainei Gripen este în desfășurare”, a declarat ministrul adjunct al Apărării, Ivan Havryliuk.

Sportivii ruși și belaruși vor putea participa la Jocurile Olimpice sub drapel neutru

18:40Comitetul Internațional Olimpic a autorizat participarea sportivilor ruşi şi belaruşi la Jocurile Olimpice sub drapel neutru, excluzând probele pe echipe şi cu condiţia ca ei să nu fi susţinut activ invadarea Ucrainei de către Rusia.

18:36Finlanda nu va extrăda în Ucraina un rus suspectat de terorism în Ucraina, a decis vineri Curtea Supremă a Finlandei, invocând riscul unor condiții inumane de închisoare în Ucraina, relatează Reuters. Cetățeanul rus Yan Petrovsky a fost reținut de autoritățile finlandeze în august, după ce o instanță ucraineană a emis un mandat de arestare pentru bărbatul care este suspectat de participare la o organizație teroristă din Ucraina, au arătat documentele instanței finlandeze văzute de Reuters.

18:03Parlamentul ucrainean a aprobat vineri trei proiecte de lege necesare pentru a începe negocierile de aderare la Uniunea Europeană, inclusiv unul referitor la drepturile minorităţilor naţionale, o condiţie esenţială din partea Ungariei, care se opune candidaturii Ucrainei la UE, dar în acelaşi timp un demers aşteptat şi de România, care a criticat prima formă a legii.

17:55 Consumul de energie din Ucraina s-a situat aproape de maxime record vineri, crescând tensiunile asupra sectorului energetic fragil, iar aproape 500 de așezări s-au confruntat cu întreruperi din cauza bombardamentelor rusești, a loviturilor aeriene, dar și pe fond de vreme rea, au declarat oficialii, relatează Reuters.

Ucraina, un exportator de energie electrică înainte de invazia Rusiei din februarie 2022, a fost forțată să apeleze săptămâna aceasta la importurile de energie de urgență din România și Polonia vecine pentru a satisface cererea, a declarat operatorul de rețea Ukrenergo.

16:55Este de așteptat ca o creștere a importurilor UE de zahăr din Ucraina să continue cel puțin pentru încă un sezon, împovărând prețurile din blocul european. Deși aceasta poate fi o veste bună într-un moment de inflație a prețurilor alimentelor, industria zahărului din UE și fermierii cer măsuri, relatează Reuters.

Ca și în cazul altor mărfuri, UE a eliminat taxele de import pentru zahărul ucrainean după începerea războiului cu Rusia. Acest lucru a determinat importurile ucrainene de zahăr în UE să crească de zece ori la peste 400.000 de tone metrice sezonul trecut.

Importurile au crescut și mai mult la începutul sezonului curent, iar producătorii ucraineni estimează că ar putea ajunge la 650.000 de tone în 2023/24 și la peste 1 milion în sezonul următor, în timp fermierii ucraineni cresc producția din cauza profitabilității mai scăzute a cerealelor și a semințelor oleaginoase.

Viktor Orban spune că Ucraina este prea coruptă ca să intre în UE

16:27Premierul ungar Viktor Orban se opune ferm negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Ucraina, argumentând că ţara este afectată de corupţie şi reprezintă o ameninţare la adresa agriculturii europene, relatează AFP, potrivit Agerpres.

16:07Germania a făcut o nouă livrare de ajutor militar Ucrainei, care a inclus vehicule, drone, proiectile de artilerie și alte echipamente, potrivit The Kyiv Independent.

Un studiu al Institutului Kiel pentru Economie Mondială publicat joi un raport prin care a constatat că ajutorul internațional recent anunțat pentru Ucraina între august și octombrie a scăzut la cel mai scăzut nivel din ianuarie 2022, înainte de începutul invaziei la scară largă.

15:40Rusia a salutat vineri anunţul comun făcut de Armenia şi Azerbaidjan cu o zi înainte legat de dorinţa lor de a-şi normaliza relaţiile după trei decenii de conflict pentru controlul enclavei Nagorno-Karabah, recucerită în septembrie de Baku, relatează AFP și Agerpres.

14:30Comisia Europeană urmează să aprobe, săptămâna viitoare, o propunere legislativă cu privire la legal procedurile de utilizare a activelor ruseşti blocate în conformitate cu sancţiunile impuse Moscovei de către Uniunea Europeană, însă dubiile venite din partea Franţei, Germaniei şi Belgiei ar putea însemna că Ucraina nu va obţine banii respectivi în viitorul apropiat, au declarat surse diplomatice citate vineri de Reuters, conform Agerpres.

Proiectul legislativ este aşteptat în 12 decembrie, cu două zile înaintea ultimului summit al UE din acest an, unde una dintre mize va fi asistenţa bugetară şi militară atât de necesară Kievului.

În plus, la reuniunea de săptămâna viitoare Ucraina aşteaptă ca UE să de undă verde începerii negocierilor de aderare, după ce ţara a primit anul trecut, alături de Republica Moldova, statutul de ţară candidată.

Perspectiva unui veto din partea Budapestei nu face decât să complice situaţia şi aşa tensionată legată de Ucraina, ţară care din februarie 2022 duce un război contra forţelor invadatoare ruse. Premierul ungar Viktor Orban a cerut marţi retragerea de pe agenda summitului Uniunii Europene din 14-15 decembrie a celor două decizii referitoare la sprijinul bugetar pentru Kiev şi la deschiderea negocierilor de aderare la UE.

Este vorba despre a doua scrisoare de acest fel trimisă recent lui Charles Michel de către Viktor Orban, singurul dintre liderii statelor UE care a păstrat legături strânse cu Kremlinul după invazia rusă lansată în Ucraina în februarie 2022. Orban, care a pus constant sub semnul întrebării strategia europeană de sprijinire a Kievului şi eficacitatea sancţiunilor contra Rusiei, are posibilitatea de a bloca aceste decizii întrucât este necesară unanimitatea celor 27 de state membre.

Bruxellesul afirmă că a îngheţat active ruse în valoare de 21,5 miliarde euro şi că alte 300 de miliarde de euro ale băncii centrale a Rusiei sunt blocate în UE şi în G7.

Propunerea de săptămâna viitoare a CE va introduce reguli standard de gestionare a acestor active în toate statele UE şi va aduce un plus de claritate asupra obligaţiilor juridice ale instituţiilor implicate, potrivit unor oficialităţi europene.

Totuşi, nu va exista o propunere directă de transferare a fondurilor blocate în bugetul UE, ţinând cont de riscurile unor eventuale litigii, dar şi de criticile venite din partea Băncii Centrale Europene.

Șeful spionajului rusesc, avertisment pentru SUA: Ucraina va deveni al doilea Vietnam

12:48 Comisia Electorală Centrală de la Moscova a adoptat vineri o rezoluție care stipulează că alegerile prezidențiale de anul viitor vor dura 3 zile, o premieră pentru Rusia în contextul în care Kremlinul dorește ca Vladimir Putin să fie reales cu un scor record.

12:15 Procurorul general al Rusiei, Igor Krasnov, a cerut subordonaților săi să verifice producătorii și comercianții, după ce prețul ouălor a crescut cu 40% de la începutul anului, relatează The Moscow Times.

11:38Milbloggeri ruși relatau joi că forțele Moscovei au făcut progrese în apropierea satului Stepove, la nord de orașul Avdiivka, și au „stabilizat” situația în zona industrială.

11:12Şeful companiei naţionale de gaze din Republica Moldova, Moldovagaz, la care Gazprom este acționar majoritar, a propus să preia transportul livrărilor gigantului rus care trec prin Ucraina, dacă Kievul decide să nu reînnoiască un contract de tranzit ce expiră anul viitor, relatează Reuters.

10:59Serghei Narîşkin, şeful Serviciului de Informaţii Externe al Rusiei (SVR) a atenţionat joi Statele Unite că sprijinul occidental pentru Ucraina va transforma conflictul într-un „al doilea Vietnam”, a cărui umbră va plana ani la rând asupra Washingtonului, transmite Reuters.

Avioane de război rusești au bombardat Ucraina

10:31Avioane de război rusești au tras 19 rachete cu rază lungă de acțiune asupra unor ținte din Ucraina vineri dimineață, ucigând un civil într-o regiune centrală, rănind alți patru și avariind o instalație industrială, au declarat oficialii de la Kiev, transmite Reuters.

Atacul a fost prima salvă mare de rachete pe care Rusia a tras-o asupra unor ținte, inclusiv asupra capitalei ucrainene, în ultimele săptămâni, dup ce Rusia a folosit în principal drone pentru atacurile sale nocturne.

„Din păcate, o persoană a murit. Din infomațiile preliminare, patru persoane sunt rănite. Toate sunt la spital. Două persoane sunt în stare gravă”, a declarat guvernatorul regional din Dnipropetrovsk, Serhii Lisak, pe canalul său de Telegram.

Rusia a folosit șapte bombardiere Tu-95 pentru a lansa rachete asupra diferitelor regiuni din țară, au precizat forțele aeriene.

Serhii Popko, șeful administrației militare de la Kiev, a declarat că capitala ucraineană a fost ținta atacului, dar că toate rachetele au fost doborâte de apărarea aeriană în timp ce se apropiau.

Resturile de rachete au avariat casele private din mai multe așezări din regiunea Kiev, spărgând ferestre și distrugând unii pereți, a declarat guvernatorul Ruslan Kravchenko.

10:23Apărarea aeriană ucraineană a doborât 14 din cele 19 rachete lansate de Rusia în timpul unui atac aerian lansat vineri dimineață, vineri, a declarat purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene, Iuri Ignat, transmite Reuters.

Rachetele au fost doborâte în regiunea de lângă Kiev și în regiunea centrală Dnipropetrovsk, a declarat oficialul militar, la televiziunea ucraineană.

10:01 Pierderile rusești conform ultimelor estimări ale forțelor ucrainene:

– 337.220 militari (+990 în ultima zi)

– 5.626 tancuri (+8)

– 10.508 blindate de luptă (+26)

– 8.057 (+12)

– 919 sisteme lansatoare multiple de rachete

– 605 sisteme antiaeriene

– 324 avioane

– 324 elicoptere

– 6.136 drone (+20)

– 22 de nave și ambarcațiuni

– 1 submarin

09:47Peste 7.100 de cetăţeni ucraineni au intrat, joi, în România, iar în total circa 147.200 de persoane, cetăţeni români şi străini, şi aproximativ 46.700 de mijloace de transport au efectuat formalităţile de control, la punctele de frontieră din întreaga ţară.

„Pe sensul de intrare în România au fost 75.740 de persoane, dintre care 7.161 de cetăţeni ucraineni. Începând cu data de 10.02.2022 (perioadă pre-conflict), până la data de 24 octombrie, ora 24,00, au intrat în România 6.807.645 de cetăţeni ucraineni”, informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, transmite Agerpres.

Forțele rusești desfășoară în prezent atacuri masive conduse de infanterie pentru a captura Avdiivka – ISW

09:22 Fostul ministru austriac de externe Karin Kneissl a ajuns în atenţia presei internaţionale după ce în 2018 l-a invitat pe Vladimir Putin la nunta ei şi a dansat vals cu el. După invazia rusă din Ucraina, ea a atras din nou atenţia, pentru că s-a mutat în Rusia, fugind de o aşa-zisă prigoană a unui Occident care o acuză că ar fi spionul Rusiei. Jurnalistul BBC Steve Rosenberg a mers la Sankt Petersburg şi a stat de vorbă cu fosta şefă a diplomaţiei de la Viena de la care vrut să afle cum vede ea lucrurile, notează News.ro. Karin Kneissl crede că Putin este „gentlemanul desăvârşit”.

08:58 Forțele rusești desfășoară în prezent atacuri masive conduse de infanterie pentru a captura Avdiivka, într-un aparent efort de a conserva vehiculele blindate, în ciuda riscului unor pierderi și mai mari de oameni, notează ISW în analiza de vineri.

Oficialii ucraineni au indicat în special că eforturile defensive rusești au ca rezultat și pierderi semnificative, forțele ucrainene ar fi ucis peste 1.200 de soldați ruși și rănit peste 2.200 pe malul stâng al Niprului între 17 octombrie și 17 noiembrie, mai spun analiștii thin-tank-ului american.

Forțele ucrainene continuă operațiunile de contraofensivă în vestul regiunii Zaporojie și probabil că provoacă pierderi similare forțelor rusești care se apără în acest sector al frontului.

ISW mai spune că nu poate confirma cifrele privind victimele rusești furnizate de Ucraina, iar cifrele fiabile privind victimele rusești pe front nu sunt disponibile.

Dacă cifrele furnizate de ucraineni sunt, în general, exacte, acestea sugerează că operațiunile rusești din Ucraina sunt, în general, foarte uzante și că pierderile ridicate ale rușilor nu sunt doar rezultatul celor mai costisitoare operațiuni ofensive rusești din apropierea Avdiivka.

Oficialii ruși și ucraineni au raportat că eforturile rusești de mobilizare duc la aproximativ 20.000 până la 40.000 de angajați pe lună, o rată care ar putea fi mai mică decât rata actuală a victimelor Rusiei în Ucraina.

Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a susținut anterior că armata rusă a recrutat 42.000 de oameni între 9 noiembrie și 1 decembrie.

Cifrele ucrainene pentru victimele rusești de-a lungul frontului sugerează că victimele raportate lunar ale Rusiei ar putea depăși cifra de recrutare lunară de 20.000 și poate fi chiar aproape de cifra mult mai mare a lui Medvedev.

07:52 Forțele rusești s-au bazat în mare măsură pe atacuri aeriene în campania lor lentă pentru a obține controlul asupra estului Ucrainei și au recurs la noi grupuri de atac mai mici pentru a face presiuni în vederea cuceririi orașului asediat Avdiivka.

„Pentru a doua zi consecutivă, forțele de ocupație au folosit în mod activ dronele kamikaze și aviația. Iar numărul confruntărilor a crescut semnificativ”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene Oleksandr Ștupun la televiziunea națională, potrivit The Guardian.

07:49 Oraşul Harkov, estul Ucrainei, a fost lovit de mai multe rachete ruseşti, au anunţat autorităţile locale în noaptea de joi spre vineri, raportând cel puţin un rănit, relatează AFP și Agerpres.

„Ocupanţii au lovit Harkov de şase ori”, a scris şeful administraţiei militare regionale, Oleg Synegubov, pe Telegram, indicând că a fost preluată o persoana rănită.

Raioanele Kholodnohirskyi şi Shevchenkivskyi au fost de asemenea atinse de atacuri, a adăugat el, precizând că „potrivit primelor informaţii, proiectilele erau rachete S-300”.

Clădiri de locuinţe au fost avariate, a spus Synegubov.

O mină de cărbune situata în Toreţk, în nordul regiunii Doneţk (est), a fost atacată joi după-amiaza, a declarat Ministerul ucrainean al Energiei. O persoană a fost rănită şi au fost înregistrate „pagube semnificative”.

07:15Ucraina a declarat joi că a început să trimită camioane pe calea ferată în Polonia pentru a evita faptul că transportatorii polonezi blochează frontiera de o lună, potrivit AFP.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

––––––

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro