Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina, ziua 654: Zelenski merge în Argentina / Kievul cere ajutor energetic de urgență din România și Polonia / Ucraina ar putea strânge resursele pentru o contraofensivă notabilă abia în 2025 – WSJ / Scholz: Dacă alții se retrag, Germania trebuie să ajute și mai mult Ucraina

HotNews.ro
Soldați ucraineni pe un tanc, Foto: Efrem Lukatsky / AP / Profimedia
Soldați ucraineni pe un tanc, Foto: Efrem Lukatsky / AP / Profimedia

În a 654-a zi de război, lupte neîncetate se dau la Avdiivka, unde rușii încearcă să încercuiască orașul. Armata ucraineană susține că trupele sale „mențin ferm apărarea, provocând pierderi semnificative inamicului”. Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei susține că în ultima zi 900 de soldați ruși au murit pe front.

Sinteza zilei:

  • Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a avertizat, într-un interviu acordat BBC,ucrainenii se află în „pericol de moarte” dacă țările occidentale nu vor continua să sprijine țara invadată de Vladimir Putin în februarie 2022.
  • Avdiivka, orașul din estul Ucrainei, care a cunoscut unele dintre cele mai intense lupte ale războiului, este în pragul „prăbușirii iminente” în fața forțelor ruse, potrivit unui raport citat de Guardian. Trupele ucrainene care apără zona frontului sunt „înfometate după muniție” și blocate în încercările lor de a respinge soldații inamici care avansează, potrivit The Times.
  • Ucraina a condamnat planurile Rusiei de a organiza alegeri prezidențiale în primăvara anului viitor pe teritoriul ocupat, declarându-le „nule și neavenite” și promițând că va urmări în justiție orice observatori trimiși să le monitorizeze.
  • Comitetul Internațional Olimpic a autorizat participarea sportivilor ruşi şi belaruşi la Jocurile Olimpice 2024, dar Federația Internațională de Atletism nu este de acord cu această decizie.
  • Ucraina ar putea să nu poată strânge resursele pentru a lansa o contraofensivă notabilă până în 2025, au declarat diplomați occidentali și strategi militari pentru Wall Street Journal, relatează The Guardian.
  • Un grup de membri ai Parlamentului European a cerut Comisiei Europene și guvernului polonez „să acționeze cu hotărâre” și să pună capăt blocajului punctelor de trecere a frontierei dintre Polonia și Ucraina de protestele transportatorilor, relatează Guardian.
  • Ucraina a fost nevoită să ceară asistență de urgență din România și Polonia pentru a treia oară de la începutul lunii decembrie din cauza unui deficit în sistemul energetic
  • Cancelarul german Olaf Scholz a spus că Germania trebuie să fie pregătită să continue eforturile de ajutor pentru Kiev până în 2025, potrivit The Guardian.

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 654, LIVETEXT:

23:28Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că efectuează o călătorie în Argentina, relatează Reuters.

Zelenski, care și-a anunțat călătoria prin aplicația de mesagerie Telegram și se află la prima sa vizită în America Latină, va participa duminică la inaugurarea președintelui argentinian Javier Milei.

Presa ucraineană a speculat săptămâna aceasta că inaugurarea lui Milei ar putea servi drept fundal pentru o întâlnire între Zelenski și premierul ungar Viktor Orban pentru a soluționa divergențele legate de candidatura Ucrainei la aderarea la Uniunea Europeană.

21:52Un ruso-american a fost arestat preventiv în Rusia pentru susținerea nazismului, după ce ar fi profanat un simbol istoric al succeselor militare ruse și sovietice

21:20Cancelarul german Olaf Scholz a reiterat că lumea se confruntă cu un război prelungit în Ucraina după invazia Rusiei din februarie 2022, spunând că Germania trebuie să fie pregătită să continue eforturile de ajutor pentru Kiev până în 2025, potrivit The Guardian.

„De aceea, dacă este necesar, iar alții se retrag, trebuie să putem aduce, eventual, o contribuție și mai mare”, a spus el.

20:35Două femei au fost ucise, iar un bărbat a fost rănit în urma unui atac rusesc asupra orașului Kupiansk din regiunea Harkov, sâmbătă, 9 noiembrie, relatează Ukrainska Pravda.

„Două femei de 57 și 71 de ani au fost ucise în bombardamentul [rus] a orașului Kupiansk. Un bărbat de 30 de ani a suferit răni”, a spus Oleg Sinegubov, șeful administrației militare a regiunii Hakov.

Ucraina a cerut asistență de urgență României și Poloniei din cauza deficitului de electricitate

19:16Ucraina a fost nevoită să ceară asistență de urgență din România și Polonia pentru a treia oară de la începutul lunii decembrie din cauza unui deficit în sistemul energetic, a scris Ukrenergo (compania națională de energie a Ucrainei) pe Telegram, potrivit Ukrainska Pravda.

18:47BBC raportează că a văzut dovezi ale mai multor cazuri în care Rusia a reținut migranți străini la granița sa cu Finlanda și i-a constrâns să se alăture armatei dacă nu vor să fie reținuți și deportați, relatează The Guardian.

„Practica de a constrânge oamenii din centrele de detenție înainte de deportare să semneze contracte pentru serviciul militar în Ucraina nu este nouă, dar cifrele au crescut odată cu sosirea migranților străini la granița de 1.340 km (833 de mile) a Rusiei cu Finlanda. Finlanda și-a închis temporar toate cele opt puncte de trecere a graniței rusești, acuzând Moscova că a canalizat migranții și solicitanții de azil acolo, ca parte a unei campanii de destabilizare, după ce guvernul de la Helsinki a aderat la NATO la începutul acestui an.”, potrivit BBC.

18:04 Oficialii ucraineni au continuat sâmbătă o campanie de îndepărtare a monumentelor din epoca sovietică, autorităţile din capitala Ucrainei Kiev demontând o statuie a unui comandant al Armatei Roşii de pe un bulevard central, transmite Reuters, potrivit News.ro.

Ucraina şi-a dublat eforturile de a şterge toate urmele stăpânirii ruse, pe fondul unei invazii pe scară largă a trupelor de la Kremlin, care se apropie acum de cei doi ani.

Muncitorii municipali au ridicat sâmbătă cu atenţie statuia uriaşă a lui Mikola Şchors, un comandant sovietic în timpul Războiului Civil din Rusia, de pe piedestal.

Structura ocupase un loc proeminent pe o arteră centrală numită după poetul naţional al Ucrainei.

17:31 Un grup de membri ai Parlamentului European a cerut Comisiei Europene și guvernului polonez „să acționeze cu hotărâre” și să pună capăt blocajului punctelor de trecere a frontierei dintre Polonia și Ucraina de protestele transportatorilor, relatează Guardian.

Europarlamentarul lituanian Andrius Kubilius a postat astăzi pe X o declarație semnată de 18 deputați europeni, potrivit cărora blocada „denigrează” întreaga UE.

„O astfel de situație este complet inacceptabilă; servește doar intereselor Kremlinului și dăunează grav reputației nu numai a Poloniei, ci și a Uniunii Europene în ansamblu.

Prin urmare, facem apel la dumneavoastră… să abordați imediat problema pentru a acționa decisiv pentru a pune capăt blocării în curs a Ucrainei din cauza grevei șoferilor de camioane polonezi”.

Viziune sumbră pentru viitorul războiului din Ucraina: Kievul ar putea strânge resursele pentru o contraofensivă notabilă abia în 2025

16:38Ucraina ar putea să nu poată strânge resursele pentru a lansa o contraofensivă notabilă până în 2025, au declarat diplomați occidentali și strategi militari pentru Wall Street Journal, relatează The Guardian.

Potrivit surselor WSJ, Forțele Kievului încearcă acum doar încearcă să oprească orice alte progrese rusești.

„Președintele Volodimir Zelenski a ordonat săptămâna trecută construirea unei rețele extinse de fortificații pe câmpul de luptă pentru a ajuta trupele să mențină linia. În Ziua Forțelor Armate din 6 decembrie, Zelenski a recunoscut dificultatea luptei pentru recâștigarea teritoriilor ocupate, dar a cerut perseverență. „Există cu adevărat o alternativă? Nu”, a spus el într-o adresă video.

Este o schimbare bruscă a sentimentului față de începutul acestui an, când Kievul – susținut de succesele care au împins înapoi din avansurile rusești anterioare și cu o infuzie de arme occidentale – și-a propus să elimine trupele ruse din aproape 20% din teritoriul ucrainean pe care l-au ocupat. Aliații Ucrainei sperau că ar putea provoca suficiente pagube forțelor ruse, astfel încât președintele Vladimir Putin să vadă războiul ca fiind inutil și să accepte negocierile acceptabile pentru Kiev”.

16:03Ucrainenii încearcă să scape de înrolare și de război trecând munții

Oficialii ucraineni de frontieră interceptează bărbați cu vârstă de luptă care merg prin munți pentru a ieși din țară și a evita recrutarea, relatează Washington Post, potrivit The Guardian.

Cel puțin 25 de bărbați s-au înecat trecând râul Tisa, care face parte din granița dintre Ucraina și România și Ungaria. Un bărbat în vârstă de 46 de ani a murit luna trecută și s-a pierdut și a suferit degerături severe.

15:50Președintele rus Vladimir Putin a vorbit sâmbătă la telefon cu președintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi, a anunțat Kremlinul, în ajunul unor alegeri în care Sisi ar urma să câștige încă șase ani la putere, informează Reuters.

Putin, care a anunțat vineri că va candida și el la un nou mandat în martie, s-a întâlnit în această săptămână și cu liderii din Iran, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite.

15:22Comitetul Internațional Olimpic a autorizat participarea sportivilor ruşi şi belaruşi la Jocurile Olimpice 2024, dar Federația Internațională de Atletism nu este de acord cu această decizie.

Până la 800.000 de ruși s-au mutat în Crimeea de la anexarea ilegală în 2014

14:27Ucraina a condamnat planurile Rusiei de a organiza alegeri prezidențiale în primăvara anului viitor pe teritoriul ocupat, declarându-le „nule și neavenite” și promițând că va urmări în justiție orice observatori trimiși să le monitorizeze.

Camera superioară a Rusiei a stabilit săptămâna aceasta ca alegerile prezidențiale din țară să aibă loc în luna martie a anului viitor, iar președinta Valentina Matviyenko a declarat că locuitorii din patru regiuni ucrainene ocupate vor putea vota pentru prima dată.

Rusia susține că a anexat regiunile Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson din estul și sudul Ucrainei în timpul referendumurilor de anul trecut, respinse de Kiev și de Occident, dar nu controlează în totalitate niciuna dintre ele.

„Facem apel la comunitatea internațională să condamne cu fermitate intenția Rusiei de a organiza alegeri prezidențiale în teritoriile ucrainene ocupate și să impună sancțiuni celor implicați în organizarea și desfășurarea acestora”, a transmis ministerul ucrainean de Externe.

Acesta a avertizat, de asemenea, țările să nu trimită observatori la „pseudoalegeri”, afirmând că cei care o vor face, vor „răspunde penal”.

„Orice alegeri din Rusia nu au nimic de-a face cu democrația. Ele servesc doar ca un instrument pentru a menține regimul rus la putere”, a declarat ministerul ucrainean de externe.(The Guardian)

13:34Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a avertizat, într-un interviu acordat BBC, că ucrainenii se află în „pericol de moarte” dacă țările occidentale nu vor continua să sprijine țara invadată de Vladimir Putin în februarie 2022.

12:42Până la 800.000 de ruși s-au mutat în Crimeea ocupată de la anexarea ilegală a acesteia în 2014, iar aproximativ 100.000 de ucraineni au plecat, a declarat Vladyslav Miroshnychenko, analist la Asociației pentru Apărarea Drepturilor Omului în Ucraina Comitetul Helsinki, potrivit The Kyiv Independent.

Cifra se potrivește cu estimările anterioare făcute de alți oficiali ucraineni. Tamila Tasheva, reprezentantul permanent al președintelui Volodimir Zelenski pentru Crimeea, a declarat în iulie 2023 că între 500.000 și 800.000 de ruși s-au mutat ilegal în peninsulă începând din 2014.

După anexarea ilegală din 2014, Rusia a pus în aplicare politici menite să crească ponderea rușilor în Crimeea, forțând în același timp ucrainenii să plece.

Miroshnychenko a scris că relocarea a 800.000 de ruși și pierderea a 100.000 de ucraineni nu a fost doar un proces organic, ci mai degrabă rezultatul unei politici deliberate a guvernului rus, despre care susține că ar putea fi considerată o încălcare a dreptului umanitar internațional.

11:46Un civil a fost ucis și un altul rănit după ce forțele ruse au aruncat un explozibil transportat cu o dronă deasupra unui oraș din regiunea Herson, în sudul Ucrainei, au anunțat sâmbătă autoritățile, transmite Reuters.

Procurorii au deschis o anchetă pentru crime de război în legătură cu incidentul, care a avut loc în jurul orei 10.00 în orașul Berislav. Ambele victime se plimbau pe stradă în momentul atacului, au precizat autoritățile.

Forțele ruse au atacat în mod regulat partea de vest a regiunii Herson, în special capitala sa omonimă, de când s-au retras peste râul Nipru la sfârșitul anului trecut.

Aproape 1.000 de soldați ruși au murit în ultimele 24 de ore

10:49Comitetul Internațional Olimpic a autorizat participarea sportivilor ruşi şi belaruşi la Jocurile Olimpice 2024 în anumite condiții, iar Ucraina a reacționat prin vocea lui Marviy Bidnyi, ministrul Sportului.

Oficialul a spus că decizia CIO „nu este una responsabilă” și a precizat că încă nu a vorbit cu preşedintele Volodimir Zelenski.

09:45Rușii vor să construiască așa-numitul „muzeu al operațiunii militare speciale”, așa numește propaganda rusă războiul din Ucraina, în peninsula Crimeea anexată ilegal în 2014 de Moscova.

Rușii caută în prezent proiectanți, iar liderii locali numiți de Kremlin aleg un loc pentru construcție, potrivit Centrul Național de Rezistență din Ucraina.

„Inamicul plănuiește să construiască un „muzeu al operațiunii militare speciale”, adică să glorifice războiul de agresiune al lui Putin împotriva ucrainenilor și a moralității umane în general”, a transmis Centrul, citat de Ukrainska Pravda.

09:19 Rusia a pierdut 338.120 de soldați în Ucraina de la începutul războiului, a raportat sâmbătă Statul Major General al Forțelor Armate ucrainene.

Numai în ultimele 24 de ore, Moscova a rămas fără 900 de soldați.

08:33 Autoritățile din mai multe regiuni din Rusia strâng cureaua pentru a face economii și să trimită bani pe front: au anulat focurile de artificii pentru Anul Nou și nu au cumpărat decorațiuni de Crăciun, relatează Radio Free Europe/Radio Liberty, notează The Kyiv Independent.

08:05Comisia Europeană urmează să aprobe, săptămâna viitoare, o propunere legislativă cu privire la procedurile de utilizare a activelor ruseşti blocate în conformitate cu sancţiunile impuse Moscovei de către Uniunea Europeană, însă dubiile venite din partea Franţei, Germaniei şi Belgiei ar putea însemna că Ucraina nu va obţine banii respectivi în viitorul apropiat, au declarat surse diplomatice citate de Reuters.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

––––––

Evenimentele de vineri privind agresiunea rusă au fost LIVE aici pe HotNews.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro