Sari direct la conținut

„Când vom bea pentru victorie?”: Șefa Russia Today jubilează după ultimele lovituri primite de Ucraina

HotNews.ro
Margarita Simonian, Foto: Captura Twitter
Margarita Simonian, Foto: Captura Twitter

Margarita Simonian, șefa canalului Russia Today, nu și-a putut ține în frâu entuziasmul după ce Congresul american nu a reușit să ajungă la un acord privind deblocarea ultimului pachet de asistență militară pentru Ucraina, întrebând în direct „când vom bea pentru victoria noastră?”.

Situația a fost sesizată de jurnalistul Francis Scarr de la BBC, care a devenit cunoscut după începerea invaziei din Ucraina pentru monitorizarea presei și canalelor TV din Rusia. „Mesajul de aici din dreapta jos într-un interviu cu șefa RT Margarita Simonian afirmă: ‘Urmează: Când vom bea pentru victoria noastră?’”, arată el cu privire la o captură de ecran făcută în timpul unei emisiuni de la televiziunile rusești.

Comisia Europeană a interzis în spațiul comunitar Russia Today și Sputnik, un alt cunoscut canal de propagandă al statului rus, la scurt timp după declanșarea atacului asupra Ucrainei.

Scarr notează de asemenea că este greu de subliniat nivelul de încredere afișat de televiziunile rusești după ultimele lovituri primite de Ucraina, de la blocarea ajutorului american în valoare de peste 60 de miliarde de dolari în Congres, la eșecul de săptămâna trecută al Uniunii Europene de a aproba pachetul multianual al său de asistență pentru Kiev în valoare de 50 de miliarde de euro.

Jurnalistul britanic mai dă un exemplu în acest sens, notând cum prezentatoarea TV Olga Skabeeva, poreclită „păpușa de fier” a președintelui Vladimir Putin, „savurează” un articol publicat de agenția Bloomberg cu titlul „Dacă câștigă Putin? Aliații SUA se tem de înfrângere pe măsură ce ajutorul pentru Ucraina întârzie”.

Congresul american nu va aproba un nou pachet de asistență pentru Ucraina până la sfârșitul anului

Liderii Senatului american, democratul Chuck Schumer şi republicanul Mitch McConnell, au anunțat miercuri că legiuitorii de la Washington nu au reușit să ajungă la un acord privind deblocarea noului pachet de asistență pentru Ucraina, dar că speră să poată vota acest ajutor „la începutul anului viitor”.

Administrația președintelui Biden a cerut încă de pe 20 octombrie Congresului aproape 106 miliarde de dolari pentru a finanța planuri ambițioase pentru Ucraina, Israel și securitatea frontierelor americane. Întrucât cheltuielile au fost propuse printr-un proiect de lege pentru securitatea națională, acesta avea însă nevoie de aprobarea Camerei Reprezentanților, camera inferioară a legislativului de la Washington.

Peste 60 de miliarde din această sumă urmau să fie alocate Ucrainei. Camera Reprezentanților a anunțat pe 7 decembrie că a refuzat aprobarea noului pachet de asistență.

Mike Johnson, noul președinte republican al Camerei Reprezentanților, și alți legiuitori republicani au condiționat aprobarea pachetului de luarea unor măsuri suplimentare pentru securitatea graniței de sud a SUA, care se confruntă cu un aflux de migranți ilegali ce încearcă să treacă frontiera din Mexic.

Însă negocierile între republicani și democrați pe acest subiect nu au ajuns la vreun consens, condiții în care au fost blocate și ajutoarele pentru Ucraina și Israel.

Urmărește ultimele evoluții din a 665-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro