Sari direct la conținut

Ucraina și Polonia încearcă să rezolve problema blocajelor la frontieră provocate de transportatorii polonezi

HotNews.ro
Radoslaw Sikorski si Volodimir Zelenski, Foto: Handout / AFP / Profimedia
Radoslaw Sikorski si Volodimir Zelenski, Foto: Handout / AFP / Profimedia

Ucraina și Polonia au declarat vineri că sunt pregătite să încerce să rezolve problemele din relațiile lor, create în special de blocarea punctelor de trecere a frontierei de către transportatorii polonezi, relatează Reuters.

Angajamentul a apărut în urma unei întâlniri la Kiev între ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba și omologul polonez Radoslaw Sikorski, care se afla în prima sa călătorie oficială în străinătate.

Ucraina a considerat Polonia drept unul dintre cei mai apropiați aliați din Uniunea Europeană, în timp ce Polonia a oferit Ucrainei asistență umanitară și militară și a primit milioane de refugiați ucraineni.

Dar relațiile au fost umbrite de protestele transportatorilor polonezi care au blocate mai multe puncte de trecere a frontierei, ceea ce Kievul a văzut-o ca pe o lipsă de inițiativă a fostului guvern naționalist polonez de a rezolva problema.

La o conferință de presă comună, Kuleba a declarat că vizita lui Sikorski – un membru al noului cabinet centrist pro-UE al Poloniei – a arătat că va exista un dialog semnificativ și reciproc respectuos între țări.

Kuleba a spus că „am început cu necesitatea de a rezolva problemele în relațiile bilaterale. „Și există dorința de a rezolva aceste probleme de ambele părți. Trebuie să stăm și să vorbim în detaliu pentru a găsi soluții echilibrate, corecte din punct de vedere juridic”, a spus Kuleba.

„Întotdeauna sunt unele probleme de rezolvat între vecini legate de istorie sau de actualitate”, a spus el.

O alarmă de raid aerian a sunat în timpul conferinței de presă din capitala Ucrainei, care a fost vizată de un alt atac cu drone rusești noaptea trecută.

„Această alarmă pe care o auzi este motivul pentru care sunt aici. Este inacceptabil… În această luptă titanică, Polonia este de partea voastră”, a spus Sikorski.

După o întâlnire la Kiev, adjunctul ministrului polonez al infrastructurii a declarat vineri că speră ca problema protestelor camionagiilor de la granița cu Ucraina să poată fi rezolvată înainte de sfârșitul anului.

Șoferii polonezi au blocat mai multe puncte de trecere a frontierei cu Ucraina din 6 noiembrie, nemulțumiți de „concurența neloială” din partea companiilor din țara vecină, din cauza liberalizării de către Uniunea Europeană a normelor de transport la frontieră.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro