Război în Ucraina – ziua 673: Putin ar fi spus că războiul ar dura cel puțin cinci ani / Ucraina și Ungaria plănuiesc o întâlnire între Zelenski și Orban / Militari ruși suspectați că au executat soldați ucraineni
Războiul a intrat în cea de-a 673-a zi. SUA au anunțat deblocarea a 250 de milioane de dolari pentru un ajutor militar Ucrainei, ultima tranșă disponibilă fără un nou vot în Congresul american. Generalul Valerii Zalujnîi, comandantul forțelor armate ucrainene, a declarat că trupele sale au rămas la periferia orașului Mariinka, după ce ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a spus că Moscova deține controlul asupra orașului acum distrus, aflat la mică distanță de centrul regional Donețk, ocupat de Rusia. Zalujnîi a mai spus că Mariinka „nu mai există” din cauza distrugerilor provocate în timpul luptelor.
07:26Noul articol LIVE, cu evenimentele de vineri, este aici
Sinteza zilei:
- Ucraina a primit peste 38 de miliarde de euro (42 miliarde de dolari) ajutor internaţional în 2023, în contextul războiului în curs împotriva invadatorilor ruşi
- Forțele rusești au avansat recent în vestul regiunii Zaporojie și au recucerit pozițiile pe care forțele ucrainene le-au capturat în timpul contraofensivei din vara anului 2023
- Armata ucraineană a publicat o înregistrare video filmată pe front care contrazice direct afirmații făcute de președintele Vladimir Putin despre comportamentul militarilor săi în Ucraina.
- Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat joi că unele voci din Occident „șoptesc” despre încheierea unei păci în Ucraina după ce ofensiva de vară lansată de Kiev pentru a-și recaptura teritoriile ocupate a eșuat
- Ucraina şi Ungaria pregătesc o întâlnire între preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi premierul ungar Viktor Orban în viitorul apropiat, a declarat joi şeful de cabinet al preşedintelui ucrainean, Andrii Iermak
- Administrația de ocupație rusă a ascuns în mod deliberat numărul real al victimelor inundațiilor majore din regiunea Herson după ce Rusia a aruncat în aer imensul baraj al hidrocentralei Hahovka în iunie
- Președintele rus Vladimir Putin i-a spus omologului său chinez Xi Jinping, în timpul unei întâlniri pe care au avut-o la Moscova în martie, că Rusia „va lupta timp de (cel puţin) cinci ani” în Ucraina, au dezvăluit surse diplomatice citate de cotidianul japonez Nikkei
- General-locotenent Martin Wijnen, comandantul șef al armatei olandeze, care va demisiona în 2024, a declarat că Țările de Jos și societatea sa trebuie să se pregătească pentru un război cu Federația Rusă
Toate informațiile despre războiul din Ucraina – ziua 673 – LIVE pe HotNews.ro:
00:02General-locotenent Martin Wijnen, comandantul șef al armatei olandeze, care va demisiona în 2024, a declarat că Țările de Jos și societatea sa trebuie să se pregătească pentru un război cu Federația Rusă, relatează Ukrainska Pravda.
Putin ar fi spus că războiul ar putea dura cel puțin 5 ani
23:02Președintele rus Vladimir Putin i-a spus omologului său chinez Xi Jinping, în timpul unei întâlniri pe care au avut-o la Moscova în martie, că Rusia „va lupta timp de (cel puţin) cinci ani” în Ucraina, au dezvăluit surse diplomatice citate de cotidianul japonez Nikkei, relatează News.ro.
22:35Volodimir Zelenski a discutat la telefon cu Papa Francisc despre formula de pace a Ucrainei, a spus președintele ucrainean în timpul discursului său de seară din 28 decembrie.
Zelenski a vorbit pentru prima dată despre „formula de pace” în 10 puncte în noiembrie 2022. Planul de pace prevede retragerea tuturor trupelor ruse de pe teritoriul rus, restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei și eliberarea tuturor prizonierilor de război și a deportaților.
Planul cere, de asemenea, asigurarea securității energetice, a securității alimentare și a siguranței nucleare.
„Tocmai am vorbit cu Sanctitatea Sa Papa Francisc pentru a-mi exprima recunoștința pentru urările de Crăciun pentru Ucraina și ucraineni, pentru urările sale de pace, o pace dreaptă pentru noi toți”, a spus Zelenski.
În mesajul său de Crăciun, Papa Francisc a încurajat rugăciunile pentru pace și stabilitate în țări, inclusiv în Ucraina.
„Am discutat despre munca noastră comună privind Formula Păcii, mai mult de 80 de state sunt deja implicate”, conform lui Zelenski. „Sunt recunoscător Vaticanului pentru că ne sprijină munca”.
21:49Administrația de ocupație rusă a ascuns în mod deliberat numărul real al victimelor inundațiilor majore din regiunea Herson după ce Rusia a aruncat în aer imensul baraj al hidrocentralei Hahovka în iunie, relatează Associated Press, citând cadre medicale, voluntari de salvare, persoane care au fugit din teritoriul ocupat, potrivit Ukrainska Pravda. Astfel, numai în orașul Oleșkî numărul real al persoanelor decedate ar depăși cu câteva sute numărul morților declarați de ruși.
Zelenski și Viktor Orban s-ar putea întâlni în viitorul apropiat
20:38Coridorul alternativ de export al Ucrainei la Marea Neagră – introdus după ce Rusia s-a retras dintr-un acord intermediat de ONU pentru a garanta transportul în siguranță al cerealelor ucrainene – a facilitat exportul a 12 milioane de tone de marfă, a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, potrivit Reuters.
El a adăugat în discursul său video de noapte că acest coridorul a produs „rezultate deosebit de semnificative pentru decembrie și acest lucru se simte la nivelul întregii noastre economii”.
19:44 Ucraina şi Ungaria pregătesc o întâlnire între preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi premierul ungar Viktor Orban în viitorul apropiat, a declarat joi şeful de cabinet al preşedintelui ucrainean, Andrii Iermak, potrivit Reuters, potrivit Agerpres.
18:43Gazprom a deplâns iar joi faptul că majoritatea Uniunii Europene s-a decuplat de gazele rusești după începerea războiului din Ucraina sau a rămas fără gaze din Rusia după ce a refuzat să se conformeze ultimatumului dat de Vladimir Putin privind plata în ruble.
„Situația din Europa ne este bine cunoscută. S-a stabilit și acolo un record. Acolo, pentru prima dată în istoria energiei mondiale, are loc o distrugere artificială a cererii de gaze. Imaginați-vă, distrugerea cererii pentru unul dintre cele mai ecologice produse energetice. Așa ceva nu s-a întâmplat niciodată înainte în istorie. În multe țări europene, acest lucru a dus, de fapt, la dezindustrializare”, a declarat Alexei Miller, CEO-ul Gazprom, la ședința de final de an a companiei energetice ruse, potrivit TASS.
Gazprom a raportat că consumul de gaze în țările europene ce nu fac parte din Comunitatea Statelor Independente, organizația informală care reunește fostele state sovietice apropiate de Moscova, a scăzut cu 34 de miliarde de metri cubi doar în primele 11 luni ale acestui an, până la nivelul din 1996.
„În același timp, riscurile pentru securitatea energetică a Europei, în special iarna, au crescut semnificativ”, completează TASS, cea mai cunoscută agenție de presă a statului rus.
18:19La începutul lunii decembrie, autoritățile germane au înghețat active rusești în valoare de aproximativ 4,1 miliarde de euro în cadrul regimului de sancțiuni al UE, a anunțat într-un briefing adresat reporterilor un reprezentant al Ministerului German de Finanțe.
Suma „include toate activele supuse sancțiunilor, care acoperă activele înghețate, resursele economice ale persoanelor fizice, precum și activele blocate ale Băncii Centrale Ruse”, a precizat oficialul german.
Republica Moldova se alătură țărilor care cer Rusiei să plătească despăgubiri pentru război
17:55Parlamentul Republicii Moldova a votat pentru aderarea țării la acordul parțial extins privind crearea unui registru al pagubelor produse de Rusia Ucrainei. „Scopul nostru este să contribuim la investigarea crimelor împotriva umanității și să le documentăm”, a spus parlamentul de la Chișinău într-un comunicat.
Pe 17 mai, la summitul Consiliului Europei de la Reykjavik, peste 40 de țări și UE au semnat un acord privind crearea unui registru al pagubelor cauzate Ucrainei de agresiunea rusă.
17:39Organizațiile neguvernamentale ucrainene care se ocupă de prizonieri pregătesc un apel către Parlamentul European, Comisia Europeană și Consiliul Uniunii Europene cu privire la aplicarea sancțiunilor împotriva Rusiei din cauza blocării schimbului de prizonieri și ostatici civili.
Ucraina acuză Rusia încă de la sfârșitul lunii noiembrie că blochează schimburile de prizonieri.
17:07Autorităţile ruse i-au acordat politicianului de opoziţie Boris Nadejdin permisiunea să-şi continue procedura în vederea validării candidaturii sale pentru alegerile prezidenţiale care se vor desfăşura pe 17 martie, după ce candidaturile mai multor politicieni anti-Kremlin au fost respinse, relatează joi agenţia DPA.
Nadejdin, în vârstă de 60 de ani şi susţinut de partidul Iniţiativa Civică, a anunţat că a primit din partea Comisiei Electorale Centrale (CEC) permisiunea de a deschide un cont bancar pentru donaţii de campanie şi de a începe colectarea de semnături pentru depunerea candidaturii. El trebuie să strângă în următoarele trei săptămâni 100.000 de semnături, a căror autenticitate trebuie confirmată de comisia electorală.
15:58Compania rusă apărare Rostec, deţinută de stat şi supusă sancţiunilor occidentale, a crescut de 50 de ori producţia de muniţie pentru arme de calibru mic şi rachete pentru lansatoare multiple de la începutul războiului din Ucraina, a declarat joi directorul său general, Serghei Cemezov.
Lavrov spune că unele voci din Occident „șoptesc” despre încheierea unei păci în Ucraina
14:37Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat joi că unele voci din Occident „șoptesc” despre încheierea unei păci în Ucraina după ce ofensiva de vară lansată de Kiev pentru a-și recaptura teritoriile ocupate a eșuat.
13:52Parchetul general de la Kiev a declarat joi că suspectează că o unitate de elită a armatei ruse este responsabilă de executarea cu sânge rece a unor prizonieri de război ucraineni pe front, o faptă interzisă de tratatele internaționale.
13:31O jumătate de milion de persoane s-au înrolat pe bază de contract în armata rusă în cursul anului 2023, a declarat joi vicepreşedintele Consiliului Securităţii Rusiei, Dmitri Medvedev, transmit EFE și Agerpres.
12:45Nava de debarcare Novocherkassk a marinei rusești a fost complet distrusă pe 25 decembrie 2023 în urma unei lovituri ucrainene în timp ce se afla la cheu în portul Feodosia, pe coasta de sud a Crimeei ocupate de Rusia, potrivit Ministerului britanic al Apărării.
Serviciile militare secrete britanice spun că că dovezile din surse deschise sugerează că este „foarte probabil” ca nava să fi transportat încărcătură explozivă atunci când a fost lovită, „provocând o explozie secundară mare”.
Acest ultim incident ridică la trei numărul de nave de debarcare pe care Rusia le-a pierdut de la invazie, a mai spus Ministerul britanic al Apărării, adăugând că alte două „au fost probabil avariate”.
„Rusia a planificat probabil să își folosească navele de debarcare pentru a lansa atacuri amfibii semnificative în timpul invaziei și a dublat numărul acestora în Marea Neagră în timpul pregătirii războiului. Pe măsură ce războiul s-a prelungit, navele au fost folosite mai mult pentru a furniza sprijin logistic. Acesta este un rol semnificativ, deoarece sporește conexiunea rutieră și feroviară vitală și relativ fragilă a Podului Crimeii, care leagă Crimeea de Rusia”, a afirmat Ministerul britanic al Apărării în evaluarea de joi.
11:44VIDEO Armata ucraineană a publicat o înregistrare video filmată pe front care contrazice direct afirmații făcute de președintele Vladimir Putin despre comportamentul militarilor săi în Ucraina.
Lavrov spune că Occidentul a eșuat în încercarea de a înfrânge strategic Rusia
11:30 Rusia este hotărâtă să își atingă obiectivele în operațiunile sale militare din Ucraina, a declarat joi ministrul de externe Serghei Lavrov, adăugând că strategia Occidentului de a provoca o înfrângere strategică a țării sale a „eșuat complet”, informează Reuters.
Țările G7 intenționează să discute o „formulă de pace” propusă de președintele ucrainean Volodimir Zelenski asupra căreia au căzut de acord în cadrul unui „summit secret” desfășurat în urmă cu aproximativ 10 zile, a declarat Lavrov într-un interviu acordat presei de stat ruse.
10:46 Un vrachier care naviga sub pavilion panamez şi se îndrepta spre unul dintre porturile de la Dunăre pentru a încărca cereale a lovit o mină în Marea Neagră, a anunţat armata ucraineană joi, transmite Reuters.
Vrachierul este o navă destinată în principal să transporte mărfuri uscate în vrac, conform Agerpres.
„Nava a deviat de la curs şi a pierdut controlul, iar un incendiu a izbucnit pe puntea superioară”, a anunţat comandamentul militar sudic al Ucrainei într-un mesaj pe Telegram.
O persoană a fost spitalizată, iar o alta a primit asistenţă medicală la bordul navei.
La faţa locului au fost trimise remorchere, a adăugat sursa citată.
08:47Forțele rusești au avansat recent în vestul regiunii Zaporojie și au recucerit pozițiile pe care forțele ucrainene le-au capturat în timpul contraofensivei din vara anului 2023, probabil după ce trupele Kievului s-au retras pe poziții mai ușor de apărat în apropiere de Robotîe pe timpul iernii, apreciază Institutul pentru Studiul Războiului.
08:15Ucraina a primit peste 38 de miliarde de euro (42 miliarde de dolari) ajutor internaţional în 2023, în contextul războiului în curs împotriva invadatorilor ruşi, informează dpa.
„Acest ajutor ne-a permis să finanţăm toate cheltuielile necesare”, a declarat ministrul ucrainean al finanţelor, Serhii Marcenko, pentru Forbes.
Majoritatea banilor au mers către apărarea împotriva forţelor Kremlinului, însă o parte au fost de asemenea folosiţi pentru a finanţa refugiaţii interni, pensiile şi salariile de stat.
Potrivit lui Serhii Marcenko, anul 2023 a fost mai stabil financiar decât 2022, însă fiecare zi de război costă 120 de milioane de euro.
Rusia şi-a lansat invazia în februarie anul trecut, iar Ucraina a primit de atunci sprijin occidental substanţial, sub formă de echipamente şi informaţii militare.
În ceea ce priveşte anul ce urmează, ministrul ucrainean a spus: „Sunt mai puţin îngrijorat de 2024 decât sunt de 2025”.
Acest lucru este cauzat în special de incertitudinile privind viitorul sprijin din partea Uniunii Europene şi SUA în 2025, în contextul alegerilor ce vor avea loc în 2024 atât în UE, cât şi în SUA.
Pentru anul 2024, Marcenko a afirmat că Ucraina are nevoie de circa 33 de miliarde de euro din străinătate. (Agerpres)
Sinteza zilei de marți:
- Rusia va desfăşura în curând cele mai noi obuziere ale sale în Districtul Militar Nordic, care se învecinează cu Finlanda şi Norvegia, a declarat şeful conglomeratului de stat pentru apărare Rostec
- O altă navă a Marinei ruse a fost parțial scufundată, ca urmare a atacului ucrainean major de marți, scrie Radio Europa Liberă,
- Rusia acuză Ucraina că pregătește o provocare anti-rusă cu „substanțe toxice”
- O acţiune a Japoniei de a furniza Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană Patriot va avea „consecinţe grave” pentru legăturile Rusia-Japonia, a declarat miercuri purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe Maria Zaharova
- Cum plănuiește Uniunea Europeană să îl fenteze pe Viktor Orban ca să dea Ucrainei 20 de miliarde de euro
- Ucraina a deschis o anchetă pentru crime de război cu privire la presupusa execuție de către forțele ruse a trei prizonieri de război ucraineni
- Guvernul Ucrainei se confruntă cu perspectiva de a întârzia plata pensiilor şi salariilor din sectorul public dacă ajutorul financiar crucial al Occidentului nu va fi aprobat în curând,
- SUA au anunțat miercuri deblocarea a 250 de milioane de dolari pentru un ajutor militar Ucrainei, ultima tranșă disponibilă fără un nou vot în Congresul american
––––––