Sari direct la conținut

FOTO Ce înseamnă coordonatele misterioase de pe puloverul purtat de Zelenski în timpul vizitei în Estonia

HotNews.ro
Zelenski in pulovarul cu coordonatele centrului Ucrainei, Foto: Ukraine Presidency / Zuma Press / Profimedia
Zelenski in pulovarul cu coordonatele centrului Ucrainei, Foto: Ukraine Presidency / Zuma Press / Profimedia

Misterul coordonatelor de pe puloverul pe care președintele Volodimir Zelenski l-a purtat în timpul vizitei sale oficiale din Estonia, parte a turneului liderului de la Kiev în țările baltice, a fost elucidat, scrie Lenta.

Estonia a fost ultima oprire a turneului pe care Zelenski l-a început miercurea aceasta, el apărând la două conferințe de presă comune, una alături de premierul Kaja Kallas, și una împreună cu omologul său eston Alar Karis, într-un pulover pe care erau inscripționate coordonatele 48.3794° și 31.1656° sub forma unei cruci.

După ce coordonatele au provocat curiozitatea internauților, unii speculând că ar fi vorba de coordonatele epavei „Moskva”, jurnaliștii de la Bild au identificat că acestea marchează centrul geografic exact al Ucrainei, lângă orașul Dobrovelîcikivka din regiunea Kirovohrad, potrivit granițelor pe care Ucraina le avea în momentul în care și-a obținut independența față de Uniunea Sovietică în 1991.

Bild scrie că aceste coordonate ar reprezenta un „mesaj ascuns” al lui Zelenski pentru președintele Vladimir Putin, prin care semnalează că refuză orice concesii teritoriale. Dar mesajul lui Zelenski ar putea la fel de bine să fie adresat compatrioților săi ucraineni.

Liderul de la Kiev a declarat în mod repetat că Ucraina va accepta pacea cu Rusia doar după eliberarea tuturor teritoriilor sale, inclusiv a Crimeii. În pofida eșecului ofensivei de vară a Ucrainei, el și-a reiterat încrederea că țara sa poate învinge Rusia, făcând afirmații în acest sens inclusiv în timpul vizitei oficiale pe care a efectuat-o la Washington în luna decembrie.

Zelenski a avertizat Occidentul să nu adoarmă în fața amenințării rusești

Într-un interviu publicat la începutul acestui an de către revista The Economist, Zelenski a declarat că ideea că Rusia a câştigat războiul este doar o „percepţie” şi că în realitate Moscova încă suferă pierderi grele pe câmpul de luptă.

Aflat în căutare de resurse şi de sprijin occidental, președintele ucrainean a susținut că centrul de greutate al războiului trebuie să se mute acum în Crimeea şi în Marea Neagră.

„Dându-ne bani sau oferindu-ne arme, vă susţineţi singuri. Vă salvaţi copiii voştri, nu pe ai noştri”, a declarat liderul de la Kiev, adăugând că, dacă Rusiei i se permite să ia copiii ucraineni, „vor lua şi alţi copii”.

Dacă Rusia încalcă drepturile ucrainenilor, „va încălca drepturile în lume”. Dacă Ucraina pierde, Putin îşi va apropia războaiele de Occident. „Putin simte slăbiciunea ca un animal, pentru că este un animal. El simte sângele, îşi simte puterea. Şi vă va mânca la cină cu tot cu UE, NATO, libertate şi democraţie”, a avertizat el.

Zelenski a spus de asemenea că nu există semne reale că Rusia ar fi interesată de pace şi că orice indiciu că Moscova doreşte să poarte negocieri înseamnă că a rămas fără arme şi soldaţi.

Urmărește ultimele evoluții din a 688-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro