Sari direct la conținut

Război în Ucraina, ziua 690: Ucraina a început la Davos negocierile cu România pentru un acord bilateral de securitate / Rusia ar fi pierdut 370.000 de soldați până acum / Armata lui Putin folosește tot mai des arme chimice / Cunoscut preot rus, răspopit pentru că nu s-a rugat pentru victoria armatei

HotNews.ro
Sistem antiaerian ucrainean în zona Bahmut, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Sistem antiaerian ucrainean în zona Bahmut, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Armata rusă a pierdut 370.000 de soldați în cei aproape doi ani care au trecut de la invazia comandată de Vladimir Putin, potrivit estimării Statului Major ucrainean. Kievul spune că forțele rusești au pierdut până acum în luptă 6.000 de tancuri, peste 11.000 de alte blindate de luptă și aproape 9.000 de piese de artilerie.

Toate informațiile despre războiul din Ucraina – ziua 690 – LIVE pe HotNews.ro:

00:00 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus în mesajul său de duminică seară că Kievul se pregătește să anunțe „vești bune” în ce privește sistemele de apărare aeriană. El nu a detaliat, dar a făcut probabil aluzie la faptul că Ucraina va primi mai multe sisteme de apărare aeriană în viitorul apropiat, potrivit Kyiv Independent.

Zelenski a vorbit de asemenea despre producția de apărare din Ucraina, confirmând acordurile pentru producția comună de arme și muniții, inclusiv drone. El a subliniat că Ucraina își crește producția de muniție de artilerie în fiecare lună.

„Primele două săptămâni ale acestui an au oferit deja Ucrainei forță și oportunități. Există noi pachete de sprijin pentru soldații noștri”, a spus Zelenski în discursul nocturn către ucraineni.

23:11 Ucraina a început la Davos negocierile cu România pentru un acord bilateral de securitate

Preşedinţia ucraineană a anunţat că Ucraina a început, la Davos, negocierile cu România în vederea încheierii unui acord bilateral de securitate. La negocieri participă şeful de cabinet al preşedintelui Ucrainei, Andriy Yermak, şi secretarul de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al României, Iulian Fota.

22:38Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se va afla în Elveţia începând de luni, au anunţat duminică serviciile sale, într-un moment în care Ucraina încearcă să-şi asigure un sprijin fiabil din partea aliaţilor săi, la aproape doi ani de la invazia rusă, notează AFP.

„Preşedintele Zelenski îşi va începe vizita în Confederaţia Elveţiană la 15 ianuarie”, a declarat preşedinţia ucraineană, precizând că acesta urmează „să aibă întrevederi cu preşedinţii ambelor camere ale parlamentului, lideri de partide, precum şi cu preşedintele elveţian”.

Zelenski va participa, de asemenea, la Forumul Economic Mondial de la Davos. Preşedintele ucrainean, care s-a adresat în trecut liderilor prezenţi la această reuniune anuală prin videoconferinţă, va ţine un „discurs special” cu această ocazie.

Conflictele din Ucraina şi Gaza ar urma să domine forumul de la Davos, care se deschide luni.

21:55„Nu așteptați pacea până atunci”. Estimarea oligarhului Oleg Deripaska, care spune că fără ruși nu pot exista „discuții constructive” privind încheierea războiului din Ucraina

Este puțin probabil să existe pace în Ucraina cel puțin până în mai 2025, iar discuții constructive la Davos privind încheierea conflictului nu au cum să fie posibile, deoarece nicio delegație rusă nu va participa, consideră miliardarul rus Oleg Deripaska, unul dintre oligarhii vizați de sancțiunile occidentale.

20:46Măsurile care ţin de tranzitarea cerealelor ucrainene pe teritoriul României trebuie înăsprite, iar în acest sens va fi introdus sigiliul electronic al mărfurilor, a declarat duminică ministrul român al Finanţelor, Marcel Boloş, la finalul discuţiilor cu transportatorii şi fermierii care au protestat în ultimele zile.

Parisul şi Berlinul își reafirmă sprijinul pentru Ucraina

19:07 Serviciul ucrainean de Frontieră anunță că fermierii români au reluat duminică blocarea circulației camioanelor la granița cu Ucraina, prin punctul de control de la Siret.

Un anunț similar privind protestul fermierilor români care blochează circulația camioanelor la graniță a fost făcut și sâmbătă de Serviciul de Frontieră de Stat al Ucrainei, care a menționat în schimb că circulația autoturismelor, autocarelor și pietonilor se desfășoară normal.

Într-o informare anterioară, Serviciul ucrainean de Frontieră a precizat că nu au existat „cozi semnificative” de camioane care să se îndrepte spre Ucraina, relatează The Kyiv Independent.

18:34Parisul și Berlinul promit să sprijine Ucraina „atât timp cât va fi necesar”

Noul șef al diplomației franceze și omologul său german au reafirmat, duminică, hotărârea țărilor lor de a sprijini Ucraina „atât timp cât va fi necesar” în fața ofensivei Rusiei.

„Suntem pe deplin de acord” că „trebuie să îi susținem pe ucraineni atât timp cât va fi necesar”, a declarat presei Stéphane Séjourné, noul ministrul de externe al Franței, în timpul unei vizite la Berlin. La rândul său, șefa diplomației germane, Annalena Baerbock, a reluat mesajul, afirmând că „trebuie să rămânem alături de Ucraina atâta timp cât e necesar”, relatează AFP.

17:15 Războiul în sine este o „crimă împotriva umanităţii”, a susţinut duminică Papa Francisc, care şi-a reiterat apelul la pace în Ucraina şi în Orientul Mijlociu.

16:41 Ucraina, Gaza, comerţul şi Marea Roşie: geopolitica ar urma să domine la reuniunea anuală a elitelor politice şi economice mondiale ce începe luni la Davos.

„China trebuie să se implice în eforturile de pace”

16:00 China trebuie să se implice în eforturile de a pune capăt războiului dintre Ucraina și Rusia, a declarat duminică co-președintele elvețian al reuniunii diplomatice de nivel înalt care pregătește terenul pentru un plan de pace.

„China joacă un rol semnificativ. Trebuie să găsim modalități de a lucra cu China în acest sens”, a declarat consilierul federal elvețian Ignazio Cassis, într-o conferință de presă după o sesiune a reuniunii.

China nu a fost reprezentată la reuniunea consilierilor de securitate națională care a avut loc înainte de Forumul Economic Mondial de la Davos. (Davos)

15:38Avioanele franceze Mirage ar putea întări forțele aeriene ale Kievului – comandant ucrainean

„Alături de F-16, pe cer vor opera și MiG-29, și este posibil ca și capacitățile de luptă ale bombardierelor Su-24M să fie ajutate de Mirage-2000D, iar avioanele de atac Su-25 să fie întărite de A-10 Thunderbolt II”, a afirmat comandantul forțelor aeriene ucrainene, Mykola Oleshchuk.

14:25 Danemarca va aloca Ucrainei un nou pachet de ajutor în valoare de peste 21 de milioane de dolari pentru refacerea orașului Nikolaev din sudul Ucrainei.

Pachetul de asistență include, printre altele, proiecte de deminare a terenurilor agricole și de reconstrucție a căminului Universității Agrare de Stat din Nikolaev.

„Danemarca este unul dintre cei mai implicați parteneri ai noștri din procesul de redresare. În primăvara anului 2023, această țară a preluat patronajul asupra orașului Nikolaev și a regiunii Nikolaev. De atunci, am făcut deja progrese în restaurarea orașului – majoritatea proiectelor din pachetele de ajutor anterioare fie au fost deja finalizate, fie avansează cu succes”, a declarat Alexander Kubrakov, ministrul Dezvoltării Comunităților, Teritoriilor și Infrastructurii din Ucraina. (The Guardian)

Ucraina își promovează formula de pace la Davos

14:03 Ucraina avansează cu formula sa de pace printr-o întâlnire a consilierilor de securitate națională din întreaga lume ce are loc duminică, la Davos.

Zelenski, care urmează să se adreseze Forumului Economic Mondial (WEF) de la Davos în cursul săptămânii, nu a participat la sesiunea de deschidere de dimineață, care a inclus 81 de participanți din mai multe țări și organizații internaționale.

Președintele ucrainean a fost reprezentat de șeful său de cabinet, Andrii Iermak, la discuțiile de duminică, la care au participat și reprezentantul special al SUA pentru redresarea economică a Ucrainei, Penny Pritzker, precum și James O’Brien, secretarul de stat adjunct al SUA pentru afaceri europene și eurasiatice. (Reuters)

13:16Rușii folosesc pe front un gaz interzis de Convenţia ONU privind Armele Chimice, acuză armata ucraineană

13:06 O dronă rusească a rănit patru pompieri în regiunea Herson, scrie Kyiv Independent.

O dronă kamikaze rusească a lovit o unitate de pompieri și a rănit patru pompieri în satul Stanislav din regiunea Herson, a anunțat duminică guvernatorul regional Oleksandr Prokudin pe contul său de Telegram.

Un celebru poet rus a murit după ce a fost lovit de o mașină

12:17 Cu cei doi copii ai săi într-o cameră de hotel din Rusia, Anna Demkina spune că se uită doar la desene animate, scrie France Presse. În special, evită acele canale de știri care difuzează imagini ale conflictului din Ucraina, pe care nu mai vrea să le vadă.

La începutul lunii ianuarie, Demkina, o ingineră în vârstă de 36 de ani, a părăsit orașul rus Belgorod, situat în apropiere de Ucraina, pentru a găsi cazare la două ore distanță, la Stary Oskol.

„Am decis (să plecăm) din cauza copiilor, ne temeam pentru viața lor (…) pentru că oriunde s-ar fi aflat, acasă, la grădiniță, eram fără apărare”, a declarat ea pentru AFP. Copiii ei au doi și patru ani.

Belgorod, capitala regională cu o populație de 335.000 de locuitori, este în mod regulat ținta unor atacuri ale Kievului ca răspuns la bombardamentele de amploare asupra Ucrainei.

11:39Celebru poet rus, critic al Kremlinului, a murit după ce a fost lovit de o mașină / Cine a fost Lev Rubinstein, cel care submina formele artei sovietice

Rubinstein, care avea 76 de ani, a fost lovit de o mașină la Moscova pe 8 ianuarie și a petrecut câteva zile în comă înainte de a muri din cauza rănilor.

Armata lui Putin folosește tot mai des arme chimice

10:54 Se pare că forțele rusești folosesc din ce în ce mai mult arme chimice în Ucraina, încălcând în mod evident și constant Convenția privind interzicerea armelor chimice, la care Rusia este parte, notează Institutul pentru Studiul Războiului.

Statul Major General ucrainean a raportat că forțele ruse au folosit arme chimice de 626 de ori de la începutul invaziei și le-au utilizat de cel puțin 51 de ori până acum în 2024.

Armata ucraineană a spus, că în această perioadă, forțele rusești lansează arme chimice asupra pozițiilor ucrainene de până la 10 ori pe zi și că trupele inamice folosesc de obicei drone pentru a lansa grenade K-51 umplute cu gaz iritant CS (2-Clorobenzalmalononitril), un tip de gaz lacrimogen utilizat pentru controlul revoltelor, asupra pozițiilor ucrainene.

10:13 Ministrul de externe nord-coreean Choe Son Hui va vizita Rusia între 15 și 17 ianuarie, a anunțat duminică agenția de presă nord-coreeană de stat KCNA. Vizita lui Choe are loc la invitația omologului său rus Serghei Lavrov, a precizat KCNA.

09:35Cunoscut preot rus, răspopit pentru că nu a vrut să spună rugăciunea făcută obligatorie de Patriarhul Kirill / Cine este Alexei Uminsky, cel care a condus funeraliile lui Gorbaciov.

Rusia ar fi pierdut 370.000 de soldați până acum

09:11 Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 840 de soldați, 10 tancuri, 33 de alte blindate de luptă, 19 tunuri, 2 sisteme antiaeriene, 8 echipamente speciale și 35 diferite vehicule.

De remarcat că, potrivit armatei ucrainene, pierderile forțelor de invazie ale lui Vladimir Putin au ajuns la 370.000 de soldați.

Bulgaria renunță la petrolul rusesc

08:59Rusia a lovit 12 comunități din regiunea Sumy, o persoană a fost rănită, scrie Kyiv Independent.

Forțele ruse au vizat sâmbătă 12 comunități rurale din regiunea Sumy din nord-estul Ucrainei la 13 ianuarie, rănind un civil în orașul Shostka, a raportat administrația militară locală.

08:10Bulgaria înlocuieşte petrolul rusesc cu ţiţei din Kazahstan, Irak şi Tunisia

Bulgaria are o derogare de la un embargo al Uniunii Europene care îi permite să continue importurile maritime de petrol rusesc în 2024. Dar a restricţionat exporturile tuturor produselor rafinate fabricate din ţiţei rusesc, începând cu această lună, ceea ce face aproape imposibil ca singura sa rafinărie să funcţioneze cu petrol rusesc şi a decis să oprească toate importurile de ţiţei rusesc, din martie.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Noul ministru francez de externe a făcut prima sa vizită externă la Kiev: „Ucraina rămâne prioritatea noastră, în pofida înmulțirii crizelor”.
  • Armata rusă a afirmat că a lovit sâmbătă dimineață fabrici de armament din Ucraina, susținând – ca de obicei – că și-a atins „toate” țintele. Anterior urcainenii au spus că rușii au lansat 37 de rachete și 3 drone, dintre care opt au fost doborâte, iar peste 20 nu și-au atins țintele datorită măsurilor de război electronic.
  • Serviciul ucrainean de Frontieră a anunțat sâmbătă că fermieri români care protestează blochează circulația camioanelor la granița cu Ucraina, prin punctul de control de la Siret. Circulația autoturismelor, a autocarelor și a pietonilor se desfășura normal.
  • Acuzații halucinante ale Tiraspolului: R. Moldova antrenează soldați ucraineni ca să atace Transnistria / Reacția Chișinăului: „O provocare” / Rusia amenință de câteva zile cu represalii
  • Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat, sâmbătă, la Timişoara, că Federaţia Rusă a încercat, în toată această perioadă, să destabilizeze ordinea şi puterea de la Chişinău, de fiecare dată încercând să folosească regimul din regiunea transnistreană.
  • Rusia l-a desemnat drept „agent străin” pe un celebru romancier. „Teroriştii m-au declarat terorist”, a spus Boris Akunin.
  • Pompierii din Sankt Petersburg au reușit sâmbătă să stingă un incendiu uriaș la un depozit aparținând unuia dintre cei mai mari retaileri online din Rusia. Nu s-a comunicat încă modul în care a izbucnit incendiul, care a acoperit 70.000 de metri pătrați și a fost clasificat ca fiind de categoria cinci, cea mai gravă.

––––––

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro