O reducere a ajutorului american pentru Ucraina ar fi un semnal nepotrivit, avertizează Zelenski
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat că o scădere a ajutorului furnizat ţării sale de către Statele Unite ar fi un semnal nepotrivit, în contextul în care un nou pachet de asistenţă pentru Ucraina este în prezent blocat în Congresul american, transmite AFP.
„Pasivitatea Statelor Unite sau lipsa sprijinului ar fi un semnal prost. Nu ar fi corect pentru nimeni”, a afirmat şeful statului ucrainean într-un interviu difuzat duminică de postul de televiziune public german ZDF, potrivit Agerpres.
„Statele Unite sunt partenerul nostru numărul 1”, a subliniat el.
După ce au livrat arme în valoare de zeci de miliarde de dolari Kievului de la începutul invaziei ruse în Ucraina, administraţia Joe Biden şi-a epuizat creditele la finalul anului trecut.
În consecinţă, preşedintele american i-a cerut Congresului să aprobe 61 de miliarde de dolari suplimentari, însă negocierile cu republicanii, care vizează şi problema imigraţiei, trenează.
Ultima livrare a ajutorului american pentru Ucraina a fost anunţată în 27 decembrie şi Casa Albă a repetat că, în absenţa unei suplimentări de buget, nu va exista o altă tranşă.
În faţa acestui blocaj, Volodimir Zelenski i-a solicitat Germaniei să-şi folosească puterea economică pentru a-şi mobiliza partenerii europeni să livreze Kievului ajutorul atât de necesar.
„Numeroase ţări întreţin relaţii economice importante cu Germania şi economia lor depinde de deciziile Germaniei întrucât aceasta posedă o economie puternică. Germania poate reuşi să consolideze sprijinul UE”, a subliniat preşedintele ucrainean.
Cancelarul german Olaf Scholz le-a cerut miercuri partenerilor săi europeni să-şi intensifice angajamentele în materie de armament. „Europa trebuie să facă mai mult pentru a sprijini Ucraina în a se apăra”, a declarat Scholz pentru săptămânalul Die Zeit.
Referitor la situaţia politică din SUA, Zelenski s-a declarat optimist faţă de eventualitatea unei victorii a lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale de la finalul anului, în contextul în care miliardarul republican este considerat mai puţin favorabil sprijinirii Kievului.
„Nu cred că întreaga politică a SUA depinde de o singură persoană”, a declarat el, estimând că „marea majoritate a democraţilor şi a republicanilor sprijină Ucraina”.
____